Ľudia, ktorých hladiny melatonínu sú potlačené a ktorých telesné hodiny sú ovplyvnené svetlom, sú náchylnejší na depresiu.Pixabay
StoryEditor

Sužuje vás počas lockdownu samota? Môže byť užitočná, hovoria odborníci

28.10.2020, 08:17
Autor:
ČTKČTK
Samota, tak často obávaná, môže byť prínosom pre náš vnútorný život.

Medzi rodinou, priateľmi, v zamestnaní a na sociálnych sieťach od nás stále niekto niečo chce a my máme len málo času venovať sa sebe samým, máme málo času byť sami.

Samota je často považovaná za zlú vec, ale v mnohých smeroch môže byť užitočná, píše francúzsky denník Le Figaro.

Pod neustálym vplyvom vzťahov

Ak chceme tráviť čas s ďalšími ľuďmi, je to prirodzené, ale je dôležité nájsť rovnováhu. "Keď sme neustále s inými ľuďmi, strácame sa vo všetkých tých vzťahoch a stále sme pod ich vplyvom," vysvetľuje psychoterapeut Hervé Magnin.

"Urobiť si čas na to, že sme sami, je zdrojom upokojenia. Dištancujeme sa od toho, čo sa deje vo svete a v živote. Prispieva k istej kvalite sebapozorovania," dodáva.

Umožňuje nám to lepšie sa spoznať a uvedomiť si svoje slabé miesta. "Ide o telesné pocity, ako je svalové napätie, únava, alebo naopak upokojenie, ktoré nepočúvame, pretože sme stále v akcii," uvádza psychologička Claire Mizziová.

Ak sme sami, prispieva to aj k poznaniu vlastných emócií. "Ak sa učíme poznávať seba samého, nakoniec nám to umožní prijímať veci také, aké sú. Sme viac otvorení nečakaným situáciám a cudzím ľuďom," upresňuje psychologička.

Máme potom viac tolerancie a trpezlivosti, a to je prínosom pre chvíle trávené v spoločnosti. Ak máme vo zvyku experimentovať sami, sme pokojnejší a neusilujeme za každú cenu prežívať experimenty prostredníctvom ostatných. Zaoberáme sa viac tým, čo sa práve deje. To mnohí nerobia, pretože sú stále zaplavení spomienkami a obavami.

Samota nemá byť trest

Nie každý je schopný tráviť čas osamote. Niektorí s tým majú negatívne skúsenosti od najútlejšieho veku. Často sa hovorí neposlušnému dieťaťu: "Budeš potrestaný, pôjdeš do svojej izby."

Zdá sa, že táto rodičmi vyslovovaná veta nie je dôležitá, napriek tomu tak vzniká priama asociácia medzi samotou a trestom.

"Byť sám pre dieťa znamená byť vylúčený z rodinného kruhu a zo spoločnosti ostatných," vysvetľuje Hervé Magnin. Samota teda zrejme nemá v dospelom veku dosť miesta.

Človek je tvor spoločenský. "Fungujeme veľa vo spoločenstve, potrebujeme jeden druhého," zdôrazňuje Claire Mizziová.

"Preto sa spoločnosť nepozerá na samotu priaznivo. Ak je človek sám, je to preto, že nie je spoločenský. A napriek tomu je prirodzené sústreďovať sa na seba, na svoje potreby," hovorí Hervé Magnin.

Keď sa vám nedarí presvedčiť vaše okolie o tom, kam sa vydať na ďalšiu dovolenku, prečo teda nejdete sami?

01 - Modified: 2024-03-22 12:06:58 - Feat.: - Title: Na Slovensko prichádza Samota: Podmanivá snímka medzigeneračného priateľstva so slovenskou stopou 02 - Modified: 2023-10-04 16:39:10 - Feat.: - Title: Najradšej majú samotu a ticho: Toto sú najosamelejšie znamenia zverokruhu 03 - Modified: 2023-08-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Alzheimer aj samota. Ako sa pripraviť na starobu a skrátiť si roky "neživota"? 04 - Modified: 2023-07-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Mozgy osamelých ľudí fungujú inak. Spoločné črty nemajú dokonca ani s inými osamelými ľuďmi, tvrdí nová vedecká štúdia 05 - Modified: 2023-07-09 09:44:00 - Feat.: - Title: Týmto sa kreatívni ľudia najviac líšia od ostatných. Pokiaľ túto drobnosť robíš aj ty, máš šancu na veľký úspech
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 15:55