StoryEditor

Aká liečba zachráni pankreas? Toto sú rizikové faktory a príznaky najsmrteľnejšej rakoviny

13.11.2020, 23:00
Posledné roky je tento orgán v hľadáčiku vedy a medicíny ako máloktorý iný. Oprávnene. Karcinóm pankreasu je najsmrteľnejšou rakovinou a počet ľudí s cukrovkou rapídne stúpa.

Našťastie, doslova v tieto dni dochádza na poli podžalúdkovej žľazy k významným objavom. Čo zachráni náš pankreas?

Znie archaicky, vznešene, dokonca poeticky. Názov žľazy ukrytej hlboko v bruchu medzi žalúdkom a chrbticou by sa dobre vynímal aj na obale básnickej zbierky.

​Slovo pankreas bolo populárne už za čias Aristotela a dokázateľne ho používal aj grécky filozof osobne. Samotný orgán svet spoznal až približne dvadsať rokov po jeho smrti – vďaka Herophilovi z Chalcedónu.

A museli prejsť ešte ďalšie štyri storočia, kým termín pankreas s touto podivuhodnou žľazou „splynuli v jedno“.

Určite by bolo zaujímavé bádať, prečo k tomuto spojeniu došlo a čo pojem, v ktorom počuť ozvenu významov „všetko“ a „tvoriť“ znamenal predtým. Pravda je však taká, že v súvislosti s pankreasom nás v 21. storočí trápia oveľa akútnejšie problémy.

V galérii nájdete rizikové faktory pre vznik rakoviny pankreasu: 

Hlboko ukrytý

Svojou stavbou je podobný slinným žľazám – aj preto sa po starom nazýva slinivka brušná – a z väčšej časti sa skrýva za žalúdkom.

Je to vyslovene malý orgán, u dospelého jedinca meria zhruba pätnásť centimetrov, napriek tomu plní v organizme hneď dve úlohy: jednak produkuje veľmi silné tráviace enzýmy potrebné na úplné rozloženie potravy na jednotlivé živiny (cukry, bielkoviny, tuky) a jednak vytvára hormóny inzulín a glukagón, ktoré majú na starosti správne hospodárenie s hladinou krvného cukru v tele.

Len čo vložíme jedlo do úst, začne pankreas vyrábať bezfarebnú zásaditú pankreatickú šťavu. Langerhansove ostrovčeky, čo sú krvou bohato zásobené zhluky buniek, ktorých je v pankrease okolo milióna, sa skladajú z buniek B, vytvárajúcich inzulín, a buniek A, ktorých p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Vysoká glykémia nebolí. Aké riziká hrozia cukrovkárovi, ak neužije načas lieky? 02 - Modified: 2024-03-20 17:10:39 - Feat.: - Title: Najčastejšie mýty o cukrovke. Hrozí len tým, čo jedia sladké a sú starí 03 - Modified: 2024-03-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vedcom sa podarilo hacknúť kravu. Vložili do nej ľudskú DNA, nápad môže pomôcť miliónom ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 05 - Modified: 2023-12-06 09:03:03 - Feat.: - Title: Neliečená cukrovka môže spôsobiť aj úmrtie nenarodeného dieťaťa
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 15:20