StoryEditor

Zásadný posun v boji s koronavírusom: Pfizer žiada o použitie vakcíny

20.11.2020, 14:36
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť je tak prvou, ktorá chce vakcínu po testoch použiť masovo.

Farmaceutická spoločnosť Pfizer dnes ako prvá požiada americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) o schválenie mimoriadneho nasadenia svojej vakcíny proti Covidu-19.

S odkazom na vyjadrenie vedenia firmy o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej ide o zásadný krok k možnému ukončeniu súčasnej pandémie, ktorá si len v USA vyžiadala vyše štvrť milióna obetí.

​Oznámenie spoločnosti, ktorá na preparáte spolupracuje s nemeckou BioNTech, prišlo len niekoľko dní po tom, čo firma informovala verejnosť o úspešnej poslednej fáze klinických testov.

Tá preukázala, že je vakcína účinná asi na 95 percent vo všetkých vekových skupinách a nemá žiadne vážne vedľajšie účinky.

"Podanie žiadosti v USA je kritickým míľnikom na našej ceste doručiť vakcínu proti covidu-19 celému svetu. Máme teraz úplnejší obrázok k účinnosti a bezpečnosti našej vakcíny," uviedol vo vyjadrení šéf Pfizeru Albert Bourla.

​Spoločnosti očakávajú, že by im FDA mohla udeliť mimoriadne povolenie okolo polovice decembra, načo sa chystajú okamžite začať zásobovať preparátom verejnosť. Pfizer už skôr uviedol, že ešte tento rok by chcel vyrobiť asi 50 miliónov dávok, čo stačí na zaočkovanie 25 miliónov ľudí.

Ďalšou firmou, ktorá požiada o mimoriadne schválenie svojho preparátu, bude podľa očakávania spoločnosť Moderna.

Predbežné výsledky finálnych testov jej preparátu ukázali porovnateľnú účinnosť ako u vakcíny Pfizeru, konečná analýza by mala byť dostupná v najbližších dňoch či týždňoch.

Oba preparáty fungujú na novom princípe takzvanej mediátorovej RNA (mRNA), a dajú sa vďaka tomu vyrábať oveľa rýchlejšie ako bežne používané typy vakcín.

Na vývoji covidovej vakcíny pracujú desiatky firiem po celom svete. Ako ďalšie zrejme zverejní výsledky svojich testov spoločnosť AstraZeneca, ktorá spolupracuje s Oxfordskou univerzitou.

Ešte tento rok chce tiež o svojom pokroku informovať firma Johnson&Johnson.

01 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 02 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 03 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 19:10