Pixabay
StoryEditor

Nie je kašeľ ako kašeľ. Zistite, ktorý vás trápi a liečte ho správne

27.11.2020, 15:01
V tomto období sa s kašľom potýka kdekto. Je to spôsob, akým sa telo čistí od škodlivín. Aby ste sa ho však zbavili, musíte najprv vedieť, o aký typ ide. Na každý totiž zaberá niečo trochu iné.

Rozhodli ste sa pre istotu zájsť k lekárovi? Prvou vecou, na ktorú sa spýta, býva zvyčajne to, či vás trápi suchý, alebo naopak vlhký kašeľ. Na to nie je vždy také ľahké odpovedať.

Človeka totiž často sužujú oba dva typy kašľa: ráno väčšinou ten vlhký, pretože telo potrebuje vylúčiť hlieny nahromadené počas spánku, a v noci ho hocikedy budí nepríjemný dráždivý suchý kašeľ, kvôli ktorému sa často ani nevyspí. Ako teda od seba oba typy kašľa spoľahlivo odlíšiť?

Vlhký kašeľ produkuje hlien

V tomto prípade organizmus produkuje veľké množstvo hlienu, ktorý lipne na slizniciach dýchacích ciest a spôsobuje silné nutkanie na kašľanie.

Hlien býva často hustý a mazľavý, preto je ho tiež veľmi ťažké vykašľať, čo nahráva ďalšiemu množeniu nežiaducich vírusov a baktérií.

Tu pomáhajú prípravky zo skupiny tzv. expektorancií, ktoré ovplyvňujú štruktúru hlienu a riedia ho, čím výrazne uľahčujú jeho vykašliavanie.

Niekedy vám môže lekár predpísať tiež nízku dávku antitusík (lieky znižujúce dráždivosť na kašeľ), avšak iba na noc, aby ste sa mohli aspoň trochu vyspať.

Suchý kašeľ intenzívne dráždi

Pri tomto druhu kašľa človek cíti silné dráždenie a nutkanie na kašľanie, ale zároveň sa mu nedarí nič vykašľať.

Preto sa tento kašeľ označuje ako neproduktívny (na rozdiel od vlhkého) - to znamená, že sa pri ňom nevytvárajú žiadne hlieny.

Jeho pôvodcom býva obvykle vírusová alebo bakteriálna infekcia dýchacích ciest. Suchý kašeľ možno liečiť pomocou už spomínaných antitusík.

Tento druh kašľa sa zvyčajne vyskytuje na začiatku ochorenia. Neskôr ale môže prejsť do fázy vlhkého kašľa, kedy sa zvyšuje produkcia hlienu.

Varovný signál chorých priedušiek

Kašeľ môže poukazovať aj na zápal priedušiek (bronchitída), ktorý sa rozvíja náhle, väčšinou po predchádzajúcom prechladnutí.

Na vine sú premnožené vírusy alebo baktérie, ktoré majú za následok hromadenia hlienov spôsobujúcich kašeľ. Ten zvyčajne trvá 10 až 20 dní, než úplne odznie.

Môže byť suchý aj produktívny, sprevádzaný vykašliavaním číreho, žltého či nazelenalého hlienu, niekedy aj s prímesou krvi.

K ďalším prejavom akútneho zápalu priedušiek patrí dýchavičnosť, bolesť hrdla, nádcha a prekrvená nosová sliznica, bolesť hlavy, horúčka a zimnica, nepríjemný pocit na hrudníku, nadmerná únava, bolesť svalov a chrbta. Tieto ťažkosti preto nikdy nepodceňujte a nechajte sa vyšetriť lekárom.

Kašeľ, bolesť hlavy, nevoľnosť a silná únava, príznaky typické pre chrípku, môžu však niekedy signalizovať ešte oveľa závažnejší problém. Zvlášť ak sa pridá ešte dýchavičnosť.

V takom prípade na nič nečakajte a bez ďalšieho zdržiavania uháňajte na pohotovosť. Mohlo by totiž ísť aj o zápal pľúc - a to nie je žiadna sranda. Pokiaľ ho podceníte, mohli by ste na to škaredo doplatiť.

Dôkladné zotavenie vyžaduje čas

Liečba kašľa je tak trochu beh na dlhú trať. Rozhodne nečakajte, že sa ho zbavíte do troch dní. Veľa ľudí by však uvítalo rýchle riešenie, čo je tiež dôvod toho, že po niekoľkých prekašlaných nociach vyrazia k svojmu lekárovi a chcú predpísať antibiotiká.

Tým si ale vo finále skôr uškodí. Nedajú totiž telu možnosť, aby sa s problémom vysporiadalo samo vlastnými silami. Či sa vám to páči, alebo nie, zotavenie je proces, ktorý si žiada určitú dobu.

K tomu, aby sme sa zbavili bežného kašľa, potrebujeme zvyčajne dva týždne až mesiac.

Ak ste teda iba prechladnutí, kašlete a nemáte iné závažné problémy, nezaťažujte svoj organizmus užívaním ďalších syntetických liekov a dajte mu čas a priestor na to, aby sa sám vrátil do normálu. Alebo si pomôžte osvedčenými ľudovými radami a metódami, ktoré vám uľavia.

Zaberá aj chren, cibuľa a tymian

Pri kašli a nachladnutí je vynikajúci chrenový med: Pripravíte ho z polievkovej lyžice nastrúhaného chrenu, ktorý zmiešate s tromi lyžicami medu. Niekoľkokrát denne užívajte po lyžičke.

Osvedčeným receptom sú tiež chrenové placky, ktoré pacientom pomáhali aj pri zápale pľúc a následné rekonvalescenciu. Potrebujete 200 gramov surových nastrúhaných zemiakov, z ktorých vytlačíme vodu.

Pridajte tri lyžice čerstvo nastrúhaného chrenu a dôkladne premiešajte. Placku priložte na oblasť jednéhoj pľúca asi na 20 minút. Potom to isté urobte pri druhom pľúci. Opakujte po dobu 2 týždňov.

Na suchý dráždivý kašeľ výborne zaberá odvar z vlašských orechov: Vylúpte dvanásť kusov orechov, zalejte ich pollitrom studenej vody a nechajte lúhovať približne 4 hodiny.

Potom pol hodiny povarte a dolievajte vodou. Na záver ešte môžete osladiť troškou medu. Odvar pite vlažný niekoľkokrát denne. Už do druhého dňa by malo dôjsť k zmierneniu ťažkostí.

Účinne pomáha aj cibuľová šťava s cukrom či medom: Na hlboký tanier rozložte na tenké kolieska pokrájanú cibuľu a zalejte ju veľkou lyžicou medu alebo ju posypte cukrom.

Prikryte pokrievkou a nechajte asi 2 hodiny odležať. Cibuľa pustí šťavu, ktorú je vhodné konzumovať po lyžičkách niekoľkokrát denne. Vďaka medu (cukru) bude cibuľová šťava chutiť i deťom.

Pri vlhkom kašli môžete vyskúšať tymianový sirup, ktorý podporuje vykašliavanie: Asi 200 g cukru zvarte vo štvrťlitri vody, odstavte z plameňa a primiešajte sáčok sušeného tymianu (alebo pridajte tri vetvičky čerstvej bylinky). Nechajte lúhovať do vychladnutia a preceďte. Užívajte po lyžičke 3 až 5-krát denne.

01 - Modified: 2024-02-16 17:07:39 - Feat.: - Title: Krivka sa zlomila, no Slovensko má pri chrípke ešte najhoršie pred sebou. Na čo sa musíme pripraviť? 02 - Modified: 2023-12-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Skoncujte s otravným kašľom či nádchou: Tie správne rady, ktoré pomôžu 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Brána do pľúc v ohrození. Ako zvládnuť choré priedušky 04 - Modified: 2023-08-07 07:00:02 - Feat.: - Title: Šalvia pre krásu a zdravie, ale aj ako skvelá pochúťka do jedál 05 - Modified: 2023-07-29 14:56:51 - Feat.: - Title: Materina dúška: Zbaví vás kašľa, no vedeli ste, že sa v nej môžete aj kúpať?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 05:21