O depresii môžeme uvažovať ako o emočnej poruche, ale aj tá prispieva k mnohým fyzickým symptómom. Únava, bolesť hlavy a strata chuti do jedla sú najčastejšími príznakmi. Ak sa cítite unavený viac ako len pár týždňov, navštívte vášho lekára. K vzniku depresie geriatrického pacienta dochádza najmä pri strate životného partnera, neschopnosti vykonávať bežné aktivity na takej úrovni ako predtým, strata kontaktov, samota, pocity nepotrebnosti, odchod do domova a pod. . Riešenie: Na liečbu depresiu zaberá u niekoho len psychoterapia, u iného je nutné kombinácia s antidepresívami.Flickr
StoryEditor

Tabu s názvom poruchy osobnosti. Predstavujeme najrozšírenejšie z nich

05.12.2020, 23:00
Úzkosť, depresia, problémy so vzťahmi. Psychickej nepohode občas čelíme všetci. No tieto prejavy môžu neraz signalizovať aj závažnejší problém. Napríklad poruchu osobnosti. Trpí ňou najmenej desať percent ľudí a zďaleka nie všetci sa na ňu liečia. Ako rozpoznať, či sa tento problém netýka aj vás alebo vašich blízkych?

Porucha osobnosti, v staršej terminológii psychopatia, dodnes patrí k najstigmatizovanejším psychickým ťažkostiam.

Priznať, že trpíte depresiou alebo bipolárnou poruchou, či dokonca schizofréniou, je v súčasnosti už ako-tak akceptovateľné.

​Ak však vaša diagnóza znie napríklad histriónska či nebodaj paranoidná porucha osobnosti, „coming outu“ sa mnohí radšej zdržia. Dôvodov je viac.

V prvom rade neznalosť spoločnosti a z nej (pochopiteľne) vyplývajúci strach. Poruchy osobnosti zadefinovala psychiatria oveľa neskôr ako psychické ochorenia typu schizofrénia.

No je tu ešte jeden háčik. Donedávna aj samotní psychiatri – prinajmenšom väčšina z nich – považovali poruchy osobnosti za neliečiteľné. Našťastie, toto presvedčenie je už dávno vyvrátené.

Čo to teda porucha osobnosti vlastne je, ako nám vstupuje do života a ako zistiť, či za našimi problémami nestojí práve ona?

Keď si nesadnú gény s výchovou

Pod slovom psychopat si väčšina ľudí predstaví chladnokrvného jedinca bez empatie, ktorý sa nedokáže zaradiť do spoločnosti a vysoko pravdepodobne sa počas života ocitne minimálne na hrane zákona.

Áno, čiastočne ide o realistickú predstavu. Ľudia s neschopnosťou porozumieť svojim emóciám (alebo ich vôbec cítiť) a predstaviť si emócie druhých naozaj existujú a oficiálne spadajú do kategórie disociálnej poruchy osobnosti.

„A platí tiež, že mimoriadne často sú zastúpení práve vo väzniciach alebo iných v typoch nápravných ústavov,“ potvrdzuje pre HN magazín psychiater a detský psychoterapeut Peter Pöthe.

Kým si o týchto ľuďoch povieme bližšie – a neraz prekvapivé – informácie, pristavme sa najprv pri poruchách osobnosti ako takých. Lebo spomínaná disociálna porucha je spomedzi nich možno najznámejšia, ale zďaleka nie jediná.

Psychiater a psychoterapeut Ján Praško vo svojej knihe Poruchy osobnosti uvádza niekoľko rysov, ktoré sú spoločným menovateľom všetkých jej rozmanitých a neraz až protichodne sa prejavujúcich typov.

Ako prvý a hlavný menovateľ uvádza Ján Praško negatívny postoj k sebe samému. Druhým spájajúcim znakom sú okolnosti vzniku tejto poruchy.

Človek sa s poruchou osobnosti totiž nerodí, takmer vždy sa uňho vyvinie až v dôsledku kombinácie genetických faktorov a raných vplyvov prostredia.

Tu sú najrozšírenejšie typy porúch osobnosti:

  • Paranoidná porucha osobnosti
    veľmi nedôverčivý/žiarlivý jedinec, obzvlášť urážlivý a vzťahovačný, veľmi citlivý na prekračovanie istých hraníc (napr. vniknutie do súkromia), má zdôraznenú potrebu samostatnosti, hašterivý (hádavý)
  • Schizoidná porucha osobnosti (pozor, nezamieňať so schizofréniou!)
    samotársky, zdanlivo alebo skutočne chladný až ľahostajný voči ostatným, má skrytú túžbu po uznaní, drží si odstup od ostatných, môže pôsobiť uzavreto a neprístupne, sťahuje sa do svojho sveta fantázie
  • Schizotypálna porucha osobnosti (pozor, nezamieňať so schizofréniou!)
    veľmi „podivínsky“ a stiahnutý sám do seba (sociálne stiahnutie), má záľubu v ezoterickom/magickom spôsobe myslenia, ťažkopádne sa vyjadruje, robí mu problémy vyjadriť svoje pocity
  • Emočne nestabilná porucha osobnosti (impulzívny typ)
    má sklon k nečakaným činom, bez ohľadu na následky, vyhľadáva hádky či konflikty, najmä ak mu/jej niekto zabráni v impulzívnom správaní, má sklon k nezvládnuteľným výbuchom hnevu a/alebo násilia, často máva výkyvy nálad
  • Emočne nestabilná porucha osobnosti (hraničný typ)
    do istej miery má aj vy...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 10:38:08 - Feat.: - Title: Diagnostikovaný sociopat otvorene o svojej chorobe: Vedel som, že je zle, keď som sa jedného dňa prebral na tomto mieste 02 - Modified: 2023-11-22 13:38:09 - Feat.: - Title: „Cesta môjho zotavenia“ – výstava na Úrade komisára pre osoby so zdravotným postihnutím bude dostupná do polovice januára 03 - Modified: 2023-05-30 07:57:40 - Feat.: - Title: Tieto vzácne a desivé mentálne stavy ti nedovolia zaspať. Nechýba syndróm chodiacich mŕtvol či mimozemskej ruky 04 - Modified: 2022-10-28 05:00:00 - Feat.: - Title: Duševné poruchy sa u nás liečia v mnohých prípadoch návykovými liekmi 05 - Modified: 2021-09-07 09:48:49 - Feat.: - Title: Ďalší negatívny dopad znečistenia ovzdušia. Smog ničí naše duševné zdravie
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 14:16