StoryEditor

Nebezpečenstvo skryté v aspiríne či ibuproféne. Kedy lieky viac škodia ako pomáhajú?

12.12.2020, 23:00
Nie je tajomstvom, že liek a jed od seba delí predovšetkým jedno: skonzumované množstvo. Kedy treba byť pri ich užívaní zvlášť obozretný a na ktoré kombinácie si treba dať špeciálne pozor?

Spotreba liekov na Slovensku neustále rastie a až štvrtinu z nich si podľa štatistík kúpime sami. Obvykle tie, ktoré potláčajú bolesť.

Naši šarišskí predkovia v tom mali jasno: „Kto še ľiči, še kaľiči.“ Či: „Komu treba ľiky, ten pujdze naviky.“ Dnes už podobným „múdram“ verí len pár radikálov – zväčša z rodu tých, ktorí radšej nikdy nenavštívia lekára, lebo choroba podľa nich vzniká až v momente, keď sa o nej dozvedia.

​Otázka však znie, či väčšina z nás nepresedlala skôr do opačného extrému. Čosi na spôsob: „Nieto zdravia bez lieku každodenného.“ Či: „Čím viac liekov, tým viac zdravia.“

Ich konzumácia totiž na Slovensku nepretržite stúpa, a to v každej kategórii. „V roku 2019 sa spotreba liekov z hľadiska finančnej úhrady zvýšila oproti roku 2018 o 6,2 percenta na 1 903,2 milióna eur,“ informuje Národné centrum zdravotníckych informácií.

A dodáva: „Úhrada pacientov za voľnopredajné lieky vzrástla medziročne o 3,8 percenta na sumu 204,5 milióna eur.“

Znamená to, že priemerný Slovák nechá v lekárni bez predpisu približne 40 eur ročne. Nezdá sa to tak veľa, za tú sumu však v skutočnosti nakúpime dajme tomu desať balení Paralenu (ktorý je, mimochodom, na čele rebríčka voľnopredajných liekov), desať balení ibuprofénu a jedno balenie Muconasalu plus.

Keď to vynásobíte tromi až štyrmi na priemernú slovenskú rodinu, vykľuje sa z toho už pomerne slušné množstvo tabletiek a iných preparátov. Preháňame to? A ako to vôbec možno exaktne posúdiť?
Paracetamol náš každodenný

Isté je jedno. Riziká voľnopredajných liekov sú spojené predovšetkým s ich nesprávnym užívaním a nadužívaním.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv sa pre HNmagazín vyjadril takto: „Chceli by sme upozorniť najmä na voľnopredajné lieky, pri ktorých hrozí riziko predávkovania. Z najčastejšie používaných liekov môžeme spomenúť lieky na znižovanie teploty či tlmenie bolesti s obsahom ibuprofénu alebo paracetamolu,“ píše v stanovisku Magdaléna Jurkemíková.

Na Slovensku podobné údaje nie sú k dispozícii, ale v Česku majú až tretinu akútnych zlyhaní pečene na svedomí práve lieky na báze paracetamolu, medzi ktoré patrí napríklad Paralen, Panadol či Eferalgan.

Ich výhodou oproti liekom na báze kyseliny acetylsalicylovej – s inak takmer totožnými účinkami – je, že nedráždia žalúdok. No o to skôr ich do seba nahádžeme neprimerané množstvo.

Za najvyššiu bezpečnú jednorazovú dávku je považovaný 1 gram, teda dve naraz prehltnuté tablety Paralenu 500, maximálna odporúčaná denná dávka sú 4 gramy, čo je osem tabliet rovnakých liekov.

„U pacientov, ktorí užívajú iné lieky, nemajú úplne zdravú pečeň a sú v zlom metabolickom stave – napríklad nie sú schopní prijímať potravu z dôvodu nechutenstva a p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 02:22