StoryEditor

Vianoce naruby. Odborníci radia, ako zvládať odlúčenie a samotu

Niekto si na štedrovečerný stôl postaví notebook, cez ktorý bude vysielať rodinnú atmosféru príbuzným do zahraničia. Niekomu sa v tradičnom zhone uľaví od zháňania darčekov, pretože sa dohovoril na obmedzení ich počtu. Tohtoročné Vianoce budú iné, ale nemusia byť smutné.

Mala takmer šesťdesiat, keď sa začala učiť po anglicky. Odvážne sa potom z malého stredočeského mesta vydala za synom do Chicaga bez toho, aby sa dokázala poriadne dohovoriť, a stratila sa už v Prahe cestou na letisko.

Že je niečo nad jej sily, si Milada trefne pripustila tento rok v apríli, keď v celej Európe kulminovala epidémia koronavírusu a syn jej dal doručiť nový notebook. Aby sa po mesiacoch telefonátov prvýkrát videli aspoň online. Cez monitor teraz budú tráviť aj Vianoce.

„Nechápem, ako som si s tým poradila, moderných technológií som sa doteraz bála. Vždy spomínam na film s Vlastom Burianom zo 40. rokov, kde mu hovoria: ,Prijmite ten telegram, človeče!‘ A on sa ukloní a povie: ,Prijímam!‘ V podobnom duchu prijímam e-maily,“ smeje sa energická sedemdesiatnička.

Vo svojom domčeku listuje vo fotoknihe s vnúčatami a občas mrkne na notebook, vďaka ktorému sa onedlho spojí so synom.

Volajú si raz týždenne v rovnakom čase, naposledy sa naživo videli vlani na Vianoce a teraz plánujú tie tohtoročné, ktoré budú také iné.

„Cnie sa mi po synovi i vnučkách – jedna má dva a druhá štyri roky. Som zvyknutá vídať ich cez prázdniny celý mesiac, David pracuje ako učiteľ a má cez leto voľno, tak jazdia k nám domov. Tento rok to však nebolo možné.

Hoci u nás bol v lete od koronavírusu relatívny pokoj, v Amerike to také dobré nebolo, takže sme sa rozhodli, že bude rozumnejšie, keď všetci zostanú doma,“ rozpráva pani Milada a v spomienkach sa vracia k onomu aprílu, keď vybalila notebook a podľa synových inštrukcií mala okrem iného nainštalovať aplikáciu, ktorá by ju prepojila so svetom za oceánom.

„Trvalo to dlho, ale už si pripadám skoro ako ítečkár, dokonca ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:06:58 - Feat.: - Title: Na Slovensko prichádza Samota: Podmanivá snímka medzigeneračného priateľstva so slovenskou stopou 02 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Sviatky sú aj o koláčoch, údeninách a alkohole. Experti pre HN radia, aké lieky nasadiť 03 - Modified: 2023-12-28 10:36:06 - Feat.: - Title: Štíhla aj v novom roku: Vďaka tomuto tréningu si bruško udržíte vo forme aj počas sviatkov 04 - Modified: 2023-12-27 08:49:35 - Feat.: - Title: Hasiči počas vianočných sviatkov zasahovali vyše tristokrát 05 - Modified: 2023-12-27 08:04:46 - Feat.: - Title: Kvíz: Ako dobre poznáte film o malom Kevinovi? Otestujte sa
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:10