TASR - Henrich Mišovič
StoryEditor

Vstupujeme do éry stáleho očkovania, kvôli mutáciám sa pôjde zase a znovu

16.02.2021, 11:14
Autor:
jvajva
Nové mutácie covidu-19 značne komplikujú vyhliadky na rýchly koniec pandémie. Podľa odborníkov sa ľudia budú musieť zmieriť s tým, že budú kvôli mutáciám vírusu chodiť s odstupmi niekoľkých mesiacov či rokov na preočkovanie.

Nové mutácie covidu-19 značne komplikujú vyhliadky na rýchly koniec pandémie. Podľa odborníkov sa ľudia budú musieť zmieriť s tým, že budú kvôli mutáciám vírusu chodiť s odstupmi niekoľkých mesiacov či rokov na preočkovanie.

Počas neho dostanú iný typ vakcíny než pri prvom očkovaní. Alebo úplne nový, ktorý bude reagovať na mutácie vírusu, uvádza iDNES.cz.

"Musíme sa zmieriť s tým, že budeme chodiť na preočkovanie. A to možno aj inovovanými variantmi vakcín, ktoré budú reagovať na nové mutácie. Možno bude zaujímavé napríklad po dvoch rokoch prejsť na alternatívny typ vakcíny," povedal napríklad riaditeľ Biologického centra Akadémie vied Libor Grubhoffer v Českej televízii.

Výrobcovia už na nových vakcínach pracujú

Vedci v súčasnosti rozlišujú dva hlavné typy vakcín proti koronavírusu - vektorové (AstraZeneca či ruský Sputnik V) a vakcíny na báze RNA (BioNTech / Pfizer a Moderna). Už očkovaný človek jedným typom vakcíny by tak pri preočkovaní dostal ten druhý.

Podľa Grubhoffera je účinnosť jednotlivých druhov vakcíny odlišná u každého človeka. "Je to nepochybne individuálna záležitosť, každý z nás je originálna bytosť. Imunológovia a alergológovia samozrejme dobre rozlišujú, či konkrétny typ môže byť zdravotným stavom daného jedinca kontraindikovaný," vysvetlil. "Myslím si však, že obe vakcíny sú porovnateľne kvalitné," dodal.

V nasledujúcich rokoch podľa neho budú vznikať nové typy vakcín, ktoré budú reagovať na ďalšie mutácie vírusu. Existujúce vakcíny by na ne totiž v budúcnosti nemuseli stačiť.

Napríklad juhoafrická mutácia vírusu už teraz značne znižuje účinnosť vakcíny od firmy AstraZeneca. Juhoafrická vláda zatiaľ v krajine distribúciu tejto vakcíny pozastavila.

Podľa imunológa Zdeňka Hela už na vakcínach, ktoré budú účinné aj na ďalšie mutácie covidu-19, výrobcovia pracujú. 

Juhoafrická mutácia je riziková tým, že protilátky po prekonaní sú asi desaťkrát až tridsaťkrát nižšie a po očkovaní zhruba šesťkrát až osemkrát. "Dá sa očakávať, že bude dochádzať k reinfekciám pacientov," vysvetlil.

Bude treba prispôsobiť vakcíny, aby pôsobili proti viacerým variantom vírusu, pretože súčasné vakcíny budú mať zníženú schopnosť. V lete alebo na jeseň by podľa neho bolo treba začať s preočkovávaním.

Nákazlivejšie a odolnejšie

Mutácie sú pomenovávané podľa miesta, kde vedci prvýkrát sekvenovali gén vírusu, čiže stanovili jeho štrukturálne parametre.

Podľa vyjadrenia českého exministra zdravotníctva Romana Prymula z minulého týždňa kvôli rozšíreniu nákazlivejšej mutácie koronavírusu, ako je tá britská, už neplatí, že rizikovým kontaktom je stretnutie ľudí bez rúška na vzdialenosť menej ako dva metre po dobu 15 minút a viac. Ľudia sa môžu nakaziť aj za niekoľko sekúnd.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie laboratóriá britskú mutáciu odhalili v 37 krajinách Európy. A zatiaľ čo kontinentálna Európa rieši túto mutáciu, Britom robí ťažkú hlavu okrem juhoafrickej napríklad aj brazílska. Aj ona vzbudzuje obavy, že by mohla spôsobovať zrýchlenie šírenia vírusu alebo byť odolnejšia proti protilátkam.

01 - Modified: 2021-02-12 21:46:38 - Feat.: 0 - Title: Slovák v epicentre juhoafrickej mutácie: Je dobré, že Rakúšania nechali otvorené zjazdovky 02 - Modified: 2021-02-12 12:00:19 - Feat.: 0 - Title: Slovensko sa zmobilizovalo až teraz. Toto sú najsledovanejšie mutácie, ktoré nás ohrozujú 03 - Modified: 2021-02-11 13:31:07 - Feat.: 0 - Title: Mutácie budú odborníci riešiť ešte desať rokov, britská zaplaví celý svet, tvrdí vedkyňa 04 - Modified: 2021-02-08 11:48:22 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí vedci už pracujú na teste na juhoafrickú mutáciu nového koronavírusu
01 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 02 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo 03 - Modified: 2024-03-04 15:50:41 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva spúšťa očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu covid-19 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 08:40