V marci výskumníci univerzity vo Washingtone oznámili úspech v štúdii o mužských antikoncepčných tabletkách. Tabletka, nazývaná dimethandrolon undekanoát alebo DMAU, funguje podobne ako antikoncepcia žien kombináciou mužského hormónu, ako je testosterón, a progestínu. Podávaná raz denne bola pilulka bezpečná - napriek tomu, že pacient mal prírastok na váhe a znížil sa mu "dobrý" cholesterol - zastavila produkciu spermií a znížila produkciu testosterónu. Nebol to však jediný prielom v tejto oblasti. V decembri Gizmodo uviedol, že vedci začali veľké klinické testy na gélovú antikoncepciu pre mužov. Gél, aplikovaný na chrbát a ramená raz denne, obsahuje kombináciu progestínovej zlúčeniny a testosterónu, ktorý sa absorbuje cez kožu.pxhere.com
StoryEditor

Vakcíny nespôsobujú zrazeniny, ale u mladších žien je všeobecne vyššie riziko ich vzniku

29.03.2021, 14:54
Autor:
sansan
Preverením údajov o bezpečnosti vakcín sa zistilo, že krvné zrazeniny boli najčastejšie u žien do 55 rokov. Zaočkovanie vakcínou nezvýši riziko ich vzniku, ale napríklad antikoncepčné tabletky môžu.

Po predbežnom preskúmaní údajov o vakcíne AstraZeneca Európska lieková agentúra (EMA) minulý štvrtok dospela k záveru, že injekcia nebol spojená so zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín.

Počet zrazenín hlásených po očkovaní bol v skutočnosti nižší ako sa očakávalo u bežnej populácie, uviedla EMA.

Ale u jednej podskupiny očkovanej populácie sa vyskytlo viac krvných zrazenín ako zvyčajne. Išlo o ženy mladšie ako 55 rokov.

U mladých žien je vyššie riziko vzniku určitých druhov krvných zrazenín bez ohľadu na očkovanie, uviedla pre Business Insider Mary Cushmanová, profesorka medicíny z Univerzity vo Vermonte. 

Sabine Strausová, vedúca bezpečnostného výboru EMA, uviedla, že zvýšené riziko zrážania krvi v dôsledku antikoncepčných piluliek je vždy zreteľná možnosť, a EMA to môže v blízkej budúcnosti ďalej preskúmať.

Antikoncepcia a tehotenstvo zvyšujú riziko 

Mladé ženy majú relatívne vysoké riziko vzniku krvných zrazenín, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou užívajú antikoncepčné tabletky alebo otehotnejú, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku zrazeniny, uviedla Cushmanová.

V skutočnosti je riziko vzniku krvnej zrazeniny ako vedľajší účinok tabletky oveľa vyššie ako pravdepodobnosť zrážania v dôsledku očkovania. 

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv odhaduje, že u 3 až 9 z 10-tisíc žien, ktoré užívajú určité antikoncepčné tabletky, sa každý rok objaví krvná zrazenina v porovnaní s 1 až 5 ženami z 10-tisíc, ktoré nemajú rizikové faktory pre vznik krvných zrazenín.

Estrogén, pohlavný hormón, ktorý je vo väčšine orálnych antikoncepcií a zvyšuje sa počas tehotenstva, je jedným z dôvodov tohto zvýšeného rizika, informoval Business Insider ešte skôr v minuloročnom článku. Zistilo sa tiež, že hormón ovplyvňuje, ako imunitné bunky reagujú na vakcíny proti chrípke.

Existujú aj ďalšie faktory vrátane covidu

Obezita a genetické faktory podľa Cushmanovej tiež môžu u niekoho zvýšiť riziko vzniku krvnej zrazeniny. Fyzické aktivity a ďalšie možnosti zdravého životného štýlu môžu pomôcť pri znížení tohto rizika.

„Vždy je skutočne dôležité zostať aktívni, vyhýbať sa sedavému spôsobu života, udržiavať zdravú váhu a mať zdravú stravu. A ak užívate orálnu antikoncepciu alebo máte obezitu, možno trochu zvýšte svoje povedomie, ale nevyhýbajte sa očkovaniu,“ radí Cushmanová.

01 - Modified: 2021-03-27 07:08:59 - Feat.: 0 - Title: AstraZeneca: Dánsko zatiaľ neobnoví očkovanie. Nešlo o bežné zrazeniny, tvrdí šéfka liekovej agentúry 02 - Modified: 2021-04-06 12:26:06 - Feat.: 0 - Title: Je vakcína AstraZeneca bezpečná pre ľudí, ktorí mali krvné zrazeniny? Tu sú odpovede 03 - Modified: 2021-03-16 13:48:03 - Feat.: 0 - Title: EMA: Nič nenasvedčuje tomu, že vakcína AstraZeneca môže za krvné zrazeniny
01 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 22:31