StoryEditor

Epidemiologička: Pri víruse nesmieme urobiť tú istú chybu ako minulé leto

15.04.2021, 16:39
Otváranie škôl by mala byť naša priorita a otváranie toho ostatného sa mohlo diať pomalšie a postupne na regionálnej úrovni, hovorí pre HN epidemiologička Alexandra Bražinová k uvoľňovaniu opatrení na Slovensku.

Od nového roka sme ako krajina viedli v počte prípadov a úmrtí, ako vy vnímate doterajšie rozhodnutia vlády, čo sa tyká pandemickej situácie na Slovensku?

Fungujeme už niekoľko mesiacov podľa covid automatu, ktorý je nastavený na základe dostupných informácií a poznatkov, samozrejme má svoje limitácie, ale je dobré, že sa podľa neho vieme orientovať a plánovať aspoň tie najbližšie kroky vpred.

Takže toto nastavovanie opatrení podľa covid automatu je podľa mňa zvolené dobre. Určite ho bude vhodné aktualizovať aj v najbližšom čase, podľa toho ako sa bude situácia vyvíjať. To je podľa epidemiologickej stránky.

Samozrejme je dobré si povedať, že toto hľadisko nie je jediné, ktoré sa má zohľadňovať pri situácii, ako je táto pandémia. Treba brať do úvahy aj ekonomiku, hospodárstvo, politiku, psychológiu a ďalšie aspekty spoločnosti, preto je komplikované, ako to úspešne riadiť.

Čo boli spätne tie najväčšie chyby, že sme pandémiu prestali zvládať?

Tam došlo s najväčšou pravdepodobnosťou ku kombinácii viacerých faktorov. Jedným veľmi dôležitým práve z toho epidemiologického pohľadu je a bolo rozšírenie britského variantu vírusu, ktorý je oveľa infekčnejší a vďaka rýchlemu šíreniu a nedostatočným opatreniam sa nám to vymklo spod kontroly. Aj to doterajšie úsilie, čo sa vynaložilo na hľadanie prípadov a ich kontaktov a následnú izoláciu, už nestačilo.

Druhým dôležitým faktorom boli postupne narastajúce politické rozbroje, ktoré nedávno vyeskalovali a s tým súvisiaci najväčší problém pri riadení pandémie, ktorý je tu od začiatku.

Tým je nedostatočná alebo nevhodná komunikácia zo strany štátu smerom k občanom, pretože nielenže sa v tom nevyzná bežný človek, ale veľmi často sa v prijímaných opatreniach a v plánovaných krokoch nevyznajú ani mnohí odborníci.

Ďalší faktor, ktorý prispel k zhoršeniu situácie, je takzvaná pandemická únava, ľudia už majú opatrení dosť a veľká časť populácie sa už zrejme odmieta obmedzovať.

A ako sa s odstupom času pozeráte na celoplošné testovania, ktoré sa uskutočnili v jeseni? Pomohli nám či skôr uškodili?

Testovanie ako také, je samozrejme dôležitý nástroj na riadenie situácie v čase pandémie, ale nie je to riešenie. Je dôležité na vyhľadávanie infikovaných ľudí, ale ja osobne si nemyslím, že tie kolá plošného testovania, ktoré sme tu ma...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 15:40