Reuters
StoryEditor

Dosiahnutie kolektívnej imunity v USA? Nepravdepodobné, zhodujú sa experti

05.05.2021, 09:55
Autor:
ČTKČTK
Medzi vedcami a odborníkmi na verejné zdravie je teraz silná zhoda na tom, že Spojeným štátom sa prinajmenšom v dohľadnej dobe nepodarí dosiahnuť stav kolektívnej imunity voči koronavírusy SARS-CoV-2.

Experti sa za spomaľujúcej vakcinácie prikláňajú k záveru, že vírus v USA nevymizne, ale bude ďalších niekoľko rokov "zvládnuteľnou" hrozbou. V novom článku to uvádza denník The New York Times (NYT).

Kolektívnou imunitou je myslený stav, kedy je v danej spoločnosti voči nákaze imúnne také vysoké percento ľudí, že sa infekcia nedokáže šíriť.

Očkovanie má za sebou 32 percent populácie

V prípade koronavírusu môže byť imunita výsledkom očkovania alebo prekonanej nákazy, nie je však jasné, ako vysoký podiel ľudí s ochranou je potrebný na zastavenie infekcie. Na začiatku epidemiológovia hovorili o 60 až 70 percentách, neskôr sa ale začali objavovať vyššie odhady.

V USA má aktuálne očkovanie proti covidu za sebou 32 percent populácie a napríklad dekan fakulty verejného zdravia na Brownovej univerzite Ashish Jha sa domnieva, že "nejakú imunitu" už by mohlo mať okolo 60 percent obyvateľov.

V krajine s viac ako 330 miliónmi obyvateľov však stále pribúdajú desaťtisíce prípadov nákazy denne, zatiaľ čo tempo očkovania už dlhšie ako dva týždne klesá.

Okolo polovice apríla Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) hlásilo v priemere cez 3,3 milióna podaných dávok za deň, dnes bol tento ukazovateľ pod 2,5 milióna.

Zvládnuteľná hrozba

Pretrvávajúca neochota časti Američanov nechať sa zaočkovať a šírenie nových mutácií koronavírusu teraz podľa NYT expertov vedie k predpovedi, že kolektívna imunita bude USA ešte dlho unikať.

"Namiesto toho dochádza k záveru, že... vírus sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane zvládnuteľnou hrozbou, ktorá sa bude v USA vyskytovať aj po ďalšie roky a bude stále spôsobovať hospitalizácie a úmrtia, len vo výrazne menšej miere," píše denník.

"Je nepravdepodobné, že vírus zmizne," povedal evolučný biológ Rustom Antia pôsobiaci na Emoryho univerzite v štáte Georgia. "Chceme ale urobiť všetko pre to, aby sme zvýšili šancu, že sa z neho stane nie príliš nebezpečná infekcia," uviedol.

Pre obmedzenie závažnosti očakávaných "vĺn" infekcie je podľa odborníkov kľúčové pokračovať v imunizácii obyvateľstva, najmä starších ľudí a skupín s inými rizikovými faktormi.

Vysoká zaočkovanosť v týchto segmentoch populácie môže aj po uvoľnení karanténnych opatrení držať bilancie hospitalizácií a úmrtí na relatívne nízkych hodnotách.

30 percent obyvateľov vakcínu odmieta

Posun v uvažovaní odbornej verejnosti odráža aj vyjadrenie vládneho epidemiológa Anthonyho Fauciho, ktorý ohľadom boja proti covidu radí americkému prezidentovi Joeu Bidenovi.

"Prestali sme výraz kolektívna imunita používať v klasickom význame," povedal NYT. "Hovorím: Na toto na chvíľku zabudnite. Keď sa naočkuje dostatok ľudí, infekcií ubudne," dodal.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že asi 30 percent dospelých obyvateľov USA stále vakcíny proti covidu odmieta alebo je v tomto smere rezervovaných.

Pri nedávnom pátraní, o ktorého výsledkoch dnes informoval web Axios, uviedlo 14 percent respondentov, že si vakcínu nenechajú podať, ďalších 21 percent údajne s rozhodnutím vyčkáva.

01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 02:54