Reuters
StoryEditor

Súvisia zriedkavé prípady myokarditídy s Pfizerom a Modernou? Toto sa zatiaľ vie

07.05.2021, 14:00
Autor:
sansan
Vie sa o 62 ľuďoch v Izraeli a 14 ľuďoch v USA s diagnostikovanou myokarditídou po podaní mRNA vakcín proti covidu. Znamená to nevyhnutne, že príčinou boli očkovacie látky od firiem Pfizer/ BioNTech a Moderny?

Myokarditída je zápal srdcového svalu. Podľa denníka The Times of Israel mal Izrael šesť ľudí s diagnostikovanou myokarditídou po prvej dávke vakcíny od Pfizer/BioNTech a 56 po druhej dávke.

Dvaja zomreli, 22-ročná žena a 35-ročný muž. Zvyšných 60 je údajne po ošetrení a prepustení z nemocnice v dobrom stave.

Vzhľadom na to, že v Izraeli bolo doteraz očkovaných viac ako päť miliónov ľudí, tieto čísla by sa premietli do diagnózy myokarditídy iba u jedného zo 100-tisíc, ktorí dostali druhú dávku očkovacej látky. To je iba 0,001 percenta.

Pretože väčšina prípadov myokarditídy sa vyskytla u mužov vo veku do 30 rokov, u osôb vo veku od 16 do 30 rokov sa tento počet zvyšuje až na jeden z každých 20-tisíc prípadov.

Medzitým americké ministerstvo obrany skúma 14 takýchto prípadov u vojenského personálu, z ktorých 13 bola diagnostikovaná myokarditída po podaní druhej dávky mRNA vakcín.

Jedným z prípadov mykarditídy po prvej dávke bola osoba, ktorá mala tri mesiace predtým pozitívny test na covid. Z vojenských prípadov bolo 11 očkovaných Modernou, zatiaľ čo traja dostali Pfizer.

S viac ako 2,7 miliónmi vojenských pracovníkov, ktorí už vakcíny proti covidu dostali, predstavuje diagnóza myokarditídy iba 0,000516 percenta očkovaných.

Príznaky môžu byť nešpecifické

Problémy so srdcovými svalmi môžu narušiť činnosť srdca pri čerpaní krvi a dokonca prípadne viesť k srdcovému zlyhaniu. Zápal môže tiež spôsobiť abnormálny srdcový rytmus, inak známy ako arytmia, uvádza americký Forbes.

Preto možné príznaky myokarditídy zahŕňajú bolesť na hrudníku, abnormálne srdcové rytmy, dýchavičnosť, únavu a zadržiavanie tekutín, ktoré sa ľahšie prejavia na dolných končatinách.

Symptómy môžu teda byť dosť nešpecifické. Ak je však niektorý z týchto príznakov nevysvetliteľný alebo pretrváva, kontaktujte svojho lekára, korý vykoná diagnostické testy, napríklad elektrokardiogram, echokardiogram a krvné testy.

Spôsobujú ju lieky aj choroby

Aj keď je myokarditída vo všeobecnosti pomerne zriedkavá, môže ju spôsobiť veľa rôznych vecí. Napríklad niektoré lieky proti rakovine, záchvatom a antibiotická liečba k nej môžu viesť. Rovnako tak aj oxid uhoľnatý a ožarovanie hrudníka.

Myokarditída môže byť tiež súčasťou chorôb ako je lupus, Wegenerova granulomatóza, či Takayasuova arteritída. Potom existujú aj infekčné choroby. Vinníkmi môžu byť baktérie, napríklad stafylokoky a streptokoky, huby ako napríklad aspergil a parazity, napríklad toxoplazma.

Na zozname vírusov sú adenovírusy, vírusy hepatitídy B a C, parvovírusy, vírusy herpes simplex, echovírusy, Vírus Epsteina a Barrovej, rubeola, HIV a prípadne nový koronavírus.

Aj medzi ľuďmi, ktorí mali covid, sa objavovali prípady myokarditídy. Zatiaľ nie je úplne jasné, či samotný vírus alebo imunitná odpoveď na vírus môže spôsobiť zápal v srdci.

Aj keď si prípady myokarditídy po očkovaní zaslúžia ďalšie vyšetrovanie, samotné správy nie sú dôvodom na paniku. Výskyt myokarditídy je stále veľmi, veľmi nízky a je ešte potrebné určiť, či vakcína skutočne zohrala v týchto prípadoch úlohu.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-22 11:09:54 - Feat.: - Title: Máme viac ako milión dávok. Vakcíny proti covidu už aj spaľujeme, ďalšie sme poslali do Kambodže či Brazílie 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 09:48