Reuters
StoryEditor

Môžu vakcíny poškodiť placentu alebo spôsobiť neplodnosť? Toto sa zistilo

21.05.2021, 17:13
Autor:
sansan
Môžu tehotným ženám spôsobiť vakcíny proti covidu zmeny v placente a neplodnosť? Toto sú doterajšie vedecké zistenia.

Ako majú ženy vedieť, či vakcíny proti covidu môžu ovplyvniť ich placentu? Jedna vec, ktorú môžu urobiť, je venovať pozornosť vedeckým štúdiám, ako je tá v lekárskom časopise Obstetrics & Gynecology, ktorá sa skutočne zameriavala na placentu, a nie príspevkom na sociálnych sieťach, ktoré o tom iba špekulujú.

Koronavírus viac ohrozuje tehotné ženy

Placenta je nevyhnutná pre úspešné tehotenstvo a pôrod. Je to orgán, ktorý sa objavuje počas tehotenstva a spája pupočnú šnúru s maternicou s plodom a spája zásobovanie krvou s plodom.

Štúdie preukázali, že závažné infekcie akútneho respiračného syndrómu spôsobeného koronavírusom u matky môžu viesť k zmenám v placente.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sú tehotné ženy vystavené vyššiemu riziku vzniku závažnejšieho covidu než ženy, ktoré tehotné nie sú.

Infekcia koronavírusu môže tiež zvyšovať riziko ťažšieho pôrodu, napríklad predčasného pôrodu. Očkovanie vakcínou proti covidu nie je to isté ako infikovanie vírusom, pretože vakcína neobsahuje živý vírus.

Očkovacia látka dáva vašim bunkám iba „plány“, aby vytvorili proteíny S, ktoré kolujú na povrchu koronavírusu.

To následne vystaví váš imunitný systém proteínom S a v podstate hovorí: „Pripravte sa na čokoľvek, čo by náhodou malo tieto proteíny.“

Samotný proteín vás nemôže infikovať koronavírusom. Napriek tomu má zmysel skúmať, čo sa môže stať s placentou u tých žien, ktoré dostali vakcínu proti covidu.

Skontrolovali placentu zaočkovaným aj nezaočkovaným ženám 

Krátko potom, čo sa začali zavádzať mRNA vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna, začali sa objavovať tvrdenia na sociálnych sieťach, že môžu spôsobiť neplodnosť.

Ľudia tvrdia, že syncitín-1, proteín, ktorý pomáha udržiavať placentu pripojenú k maternici počas tehotenstva, je veľmi podobný proteínom S na povrchu koronavírusu.

Tvrdilo sa, že vakcíny určené na stimuláciu imunitnej odpovede proti proteínu spike zase stimulujú imunitnú reakciu proti syncitínu-1.

Ale s touto teóriou existuje jeden problém. Syncitín-1 nie je podobný proteínu S. Určite medzi nimi môže byť niekoľko podobností, napríklad niekoľko aminokyselín. Ale ako celok sú celkom odlišné. Imunitná odpoveď proti proteínu S nemusí nevyhnutne ovplyvňovať syncitín-1.

Za tým všetkým stojí tím z Feinbergovej lekárskej fakulty na Northwestern University, ktorý uskutočnil štúdiu v časopise Obstetrics & Gynecology.

Vedci skontrolovali placentu u 84 žien, ktoré počas tehotenstva dostali vakcíny, a 116 žien, ktoré neboli očkované, ale nemali pozitívny test na koronavírus.

Ukázalo sa, že ženy, ktoré boli očkované, nemali vyššiu pravdepodobnosť artriopatie (10 percent oproti 12 percentám), vaskulárnej malperfúzie plodu (6 percent oproti 7 percentám), chronickej villitídy (12 percent oproti 8 percentám) ) alebo chronickej histiocytovej intervenillositíde (0 percent oproti 1,7 percentu) ako ženy, ktoré nedostali vakcínu.

V skutočnosti sa chronická villitída vyskytovala častejšie (14 percent) u tých, ktoré neboli očkované (5 percent). Nebol tiež žiadny skutočný rozdiel v tom, ako dlho trvalo tehotenstvo, kým matka donosila dieťa (v priemere 38,5 týždňa oproti 38,4 týždňu), aj keď u očkovaných bola pravdepodobnosť prirodzeného pôrodu vyššia (79 percent oproti 65 percentám).

Nie sú dôkazy o problémoch s plodnosťou

Toto, samozrejme, nebola príliš veľká štúdia. Zistenia zo štúdie však prispievajú k ďalším dôkazom, že vakcíny proti covidu neprinášajú žiadne ďalšie bezpečnostné obavy pre tehotné ženy alebo ženy, ktoré chcú otehotnieť.

Napríklad minulý mesiac publikoval New England Journal of Medicine niekoľko predbežných zistení o 3 958 ženách, ktorí sa identifikovali ako tehotné a dostali vakcíny.

V tom čase už 827 z nich porodilo. Percentuálny podiel pôrodov živých deti (86,1 percenta) a  predčasných pôrodov (9,4 percenta) a ďalšie nepriaznivé výsledky sa v skutočnosti nelíšili od percentuálneho podielu hláseného na bežnú populáciu pred pandémiou koronavírusu.

CDC dodáva, že v súčasnosti neexistujú dôkazy o tom, že by nejaké vakcíny, vrátane tých proti covidu, spôsobovali problémy s plodnosťou a otehotnením.

Samozrejme, štúdie vakcín, plodnosti a tehotenstva by mali pokračovať. To však neznamená, že sa vakcíny považujú za experimentálne.

Zmeny cyklu môžu byť krátkodobým vedľajším účinkom

Pri podávaní vakcíny vás pravdepodobne upozornia na možné vedľajšie účinky - horúčku, bolesti hlavy, boľavé rameno o deň alebo dva neskôr. Zmeny menštruačného cyklu sa v zozname neobjavia.

Ženy sa však začali pýtať, či skoré, ťažké alebo bolestivé periody môžu byť neuvedenou reakciou na injekciu.

Kate Clancyová, lekárska antropologička, zdieľala na Twitteri svoje skúsenosti s neobvykle ťažkým menštruačným cyklom po očkovaní vakcínou Moderna a ako odpoveď dostala desiatky podobných reakcii. S bývalou kolegyňou, doktorkou Katharine Leeovou spustila prieskum dokumentujúci skúsenosti ľudí.

Zatiaľ nevieme, či vakcína spôsobuje tieto zmeny - to sa neskúmalo. Je možné, že ženy po očkovaní si skôr všimli alebo pripísali tomu tieto zmeny cyklu, najmä po vypočutí skúseností iných.

Ale doktorka Victoria Maleová, reprodukčná imunologička na Imperial College v Londýne, uviedla, že niektoré ženy po menopauze a ľudia užívajúci hormóny, ktoré im zastavujú menštruáciu, hlásili krvácanie. Má teda podozrenie, že môže dôjsť k fyzickej reakcii.

Mnoho trans-mužov a postmenopauzálnych žien, ktoré zvyčajne nemajú menštruáciu, sa skontaktovalo s doktorkami, a uviedli, že po injekcii zažili krvácanie.

A hoci spojenie nie je dokázané, existujú logické dôvody, prečo by vakcína mohla spôsobovať zmeny v periódach. Podľa odborníkov na reprodukciu sa však týchto zmien netreba obávať. Aj keď bolestivé alebo neočakávané cykly môžu byť nepríjemné, nie sú známkou dlhodobého poškodenia.

01 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 02 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov! 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:44