StoryEditor

Ako poraziť cholesterol? Prinášame návod na boj s liekmi i bez nich

17.07.2021, 00:00
Napriek slovám v titulku – sám osebe nie je naším nepriateľom. Mení sa naň až v momente, keď prekročí únosné limity. A o tom, až na pár výnimiek, rozhodujeme sami. Ako dostať cholesterol v čo najkratšom čase opäť pod kontrolu a prečo pri tom procese v žaidnom prípade nepodceňovať lieky? Prinášame vám rady najpovolanejších.

Nachádza sa v každej bunke nášho tela. Potrebujeme ho pre vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, ale aj pri metabolizme hormónov. Zároveň platí, že žiadna iná látka v našom tele sa tak ľahko netransformuje na zabijaka.

Zvýšenou hladinou cholesterolu trpí odhadom každý tretí Slovák, no len trinásť percent z nás si podľa štatistík uvedomuje, že práve on je hlavným spúšťačom infarktu a mozgovej porážky.

No kým zvýšeného cholesterolu sa bojíme primálo, obavy v nás, naopak, vyvolávajú lieky, ktoré dokážu jeho hladinu držať pod kontrolou. A to je veru vražedná kombinácia.

Slovensko: srdcovo-cievna katastrofa

„Kým inde sú srdcovo-cievne choroby na ústupe a v mnohých krajinách Európskej únie dnes spôsobujú o polovicu menej úmrtí než v roku 1990, na Slovensku je zatiaľ zlepšenie nevýrazné a stále vyčnievajú mimoriadne vysoko. Zabíjajú u nás dvoj- až trojnásobne viac ľudí ako vo väčšine krajín západnej a strednej Európy,“ konštatuje štúdia INEKO z roku 2015.

Jej hlavný autor, analytik Ján Kovalčík, prednedávom pre HN magazín podotkol, že spotreba liekov proti vysokému tlaku u nás v uplynulej dekáde stúpla 2,3-násobne a liekov kompenzujúcich vysoký cholesterol až 9-násobne, čo by malo komplikáciám predchádzať: „Napriek tomu počty hospitalizácií pre choroby srdca a ciev stúpajú dvakrát rýchlejšie, ako pribúdajú ostatné hospitalizácie.“

Najfrekventovanejšou diagnózou zo skupiny chorôb obehovej sústavy sú u nás ischemické choroby srdca (teda angina pectoris a jej častý dôsledok – infarkt myokardu), ktoré zapríčiňujú viac ako štvrtinu úmrtí.

Zaraďujeme sa tým na chvost 34 krajín OECD a dokonca ním ich priemer trojnásobne prekračujeme. Ročne zomrie na Slovensku 30-tisíc ľudí na kardiovaskulárne ochorenia, čo je trojnásobne viac ako vo Francúzsku.

Ak dúfate, že najčerstvejšie štatistiky sú optimistickejšie, sklameme vás. V roku 2020 dokonca počet úmrtí na srdcovo- -cievne ochorenia stúpol približne o šesť percent oproti tomu predchádzajúcemu.

Tento typ ochorení zároveň drží prvenstvo v rebríčku takzvaných odvrátiteľných úmrtí, v ktorých sú Slováci na tom mimoriadne zle. Kým v Európskej únii na ne zomrie 76 ľudí na 100-tisíc obyvateľov, na Slovensku až 168.

Dôvody sú smutne prozaické: zlé tuky, veľa cukrov a málo pohybu. Dokonca aj naši susedia sú na tom podstatne lepšie: priemer V3 (Česko, Maďarsko, Poľsko) v počte odvrátiteľných úmrtí je 145 ľudí na 100-tisíc obyvateľov. Prečo sa z tejto šlamastiky nedokážeme vyhrabať?

Zrod aterosklerózy

Na úvod sa trochu zorientujme v anatómii. A precíťme údiv nad zložitým riečiskom v našom tele, ktoré nás udržiava pri živote.

Celý komplex našich ciev – teda tepien, žíl a vlásočníc – meria takmer stotisíc kilometrov, takže by dokázali dvakrát obkrútiť zemeguľu.

Navzdory svojej rozľahlosti sú však natoľko diskrétne, že nech sa v nich deje čokoľvek „nekalé“, do poslednej chvíle o tom mlčia a neohlasujú sa bolesťou.

Preto sa aj infarkt či mŕtvica nazývajú tichými zabijakmi. Nič, nič, a zrazu – erupcia. Keby...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. apríl 2024 19:31