TASR/AP
StoryEditor

Nová štúdia spája prekonanie covidu s horšími výsledkami v IQ testoch

27.07.2021, 22:00
Autor:
TASRTASR
Najhoršie výsledky v IQ testoch pritom vedci zaznamenali u tých, ktorí boli v dôsledku covidu hospitalizovaní či napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Ľudia, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, budú s vyššou pravdepodobnosťou dosahovať v inteligenčných testoch horšie výsledky ako pred nákazou.

Vyplýva to zo štúdie britských a amerických expertov zverejnenej uplynulý štvrtok v odbornom vedeckom časopise The Lancet, informuje spravodajská stanica Sky News.

Najhoršie výsledky v IQ testoch pritom vedci zaznamenali u tých, ktorí boli v dôsledku covidu hospitalizovaní či napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

Od januára do decembra minulého roka zisťovali vedci v Británii úroveň IQ u 81 337 ľudí. Medzi nimi bolo aj takmer 13-tisíc osôb, ktoré sa nakazili koronavírusom.

Po zohľadnení faktorov ako vek, pohlavie, materinský jazyk či dosiahnuté vzdelanie, vedci zistili, že ľudia, ktorí prekonali koronavírus, zvládali horšie úlohy vyžadujúce uvažovanie, plánovanie a riešenie problémov v porovnaní s tými, ktorí sa vírusom nenakazili.

U ľudí, ktorí boli v dôsledku covidu hospitalizovaní či napojení na umelú pľúcnu ventiláciu, pritom odborníci zaznamenali zníženie IQ až o sedem bodov.

Ako uvádzajú autori predmetnej štúdie, tieto výsledky zodpovedajú správam o tzv. dlhom covide, pre ktorý je príznačná mozgová hmla (známa aj ako chronický únavový syndróm) i problémy so sústredením či nachádzaním správnych slov pri vyjadrovaní.

Pozorovaný pokles vo výkonnosti pritom podľa odborníkov "nebol zanedbateľný". U ľudí, ktorí boli napojení na umelú pľúcnu ventiláciu, bol tento deficit dokonca väčší ako u tých, ktorí prekonali v minulosti mozgovú príhodu.

Odborníci však zároveň upozorňujú, že pozorované kognitívne deficity môžu byť spôsobené pretrvávajúcimi príznakmi infekcie, ako je napríklad zvýšená telesná teplota alebo problémy s dýchaním. Takéto ťažkosti hlásilo 4,8 percent účastníkov štúdie, ktorí predtým prekonali covid.

Autori výskumu tiež neodporúčajú vyvodzovať závery bez údajov o mozgovej aktivite zúčastnených. Okrem toho IQ testy pred aj po nakazení sa covidom absolvovalo iba 275 účastníkov, čo podľa Sky News obmedzuje možnosť formulovania jasných záverov týkajúcich sa možných príčin a následkov.

Pri vyhodnocovaní výsledkov navyše vedci museli brať do úvahy veľké množstvo faktorov. Štúdia však podľa ich slov môže byť napriek tomu užitočná pri ďalšom výskume.

Na štúdii s názvom "Kognitívne deficity u ľudí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19, spolupracovali výskumníci z londýnskych univerzít Imperial College a King’s College, ako aj experti z univerzity v Cambridgei, Southamptonskej univerzity a Univerzity v Chicagu.

01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-10 13:14:11 - Feat.: - Title: Zaváhajú aj automobiloví experti: Spoznáte menej známe automobilky iba podľa loga?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:28