Iveta Lhotská, MAFRA
StoryEditor

Neurológ: Mnoho mladých pacientov by neprekonalo mŕtvicu, nebyť covidu

17.08.2021, 13:36
Primár chomutovskej neurológie a iktového centrá Jiří Neumann približuje celosvetovú vedeckú štúdiu zameranú na vplyvy prvej vlny epidémie na starostlivosť a liečbu pacientov s iktusom, teda cievnou mozgovou príhodou.

"Prvé vedecké dáta preukázali celosvetový pokles počtu hospitalizovaných s cievnou mozgovou príhodou o 11,5 percenta a súčasne bolo vykonaného o 13,2 percenta menej intravenózneho podania špecifickej látky, ktorá rozpúšťa krvné zrazeniny, teda intravenóznej trombolýzy v liečbe mozgového infarktu," hovorí pre iDNES.cz Jiří Neumann.

Štúdia prebiehala na šiestich kontinentoch, zapojilo sa do nej aj Neumannovo oddelenie a centrá v teplickej a ústeckej nemocnici.

Kde bol podľa výsledkov štúdie najväčší pokles?

Najväčší pokles nastal v krajinách ako napríklad Taliansko, Francúzsko, Grécko či Veľká Británia, teda v krajinách s najvyšším výskytom ochorenia covid-19.

Zverejnené vedecké dáta potvrdili, že pokles pacientov hospitalizovaných a liečených pre cievnu mozgovú príhodu počas pandémie nebol náhodný a ojedinelý.

V niektorých krajinách alebo regiónoch bol zaznamenaný pokles týchto hospitalizácií o 50 až 80 percent. Na tomto poklese sa podieľali ako dopady reorganizácie akútnej lôžkovej starostlivosti, tak obavy ľudí z nakazenia koronavírusu v nemocnici.

Svojim dielom k tomu prispeli aj rôzne kampane, v ktorých sa odporúčalo ľuďom zostať doma a napríklad nechodiť do nemocnice.

Na druhú stranu je spomenutá aj hypotéza, že došlo k zmene niektorých rizikových faktorov, napríklad k poklesu konzumácie nezdravých jedál z fast foodov a zníženiu spotreby kuchynskej soli.

Pri mŕtvici sa najčastejšie uzavrú tepny, ktoré zásobujú mozog. To sa môže stať kvôli krvnej zrazenine (trombus) alebo cudziemu teliesku (embolus). V oboch prípadoch je časť mozgu odrezaná a hrozí jej nenávratné poškodenie, ak sa pacient rýchlo nedostane do starostlivosti lekárov. Je to tak?

Cievna mozgová príhoda je v súčasnosti treťou najčastejšou príčinou úmrtí a hlavnou príčinou trvalej invalidity u dospelých. U cievnej mozgovej príhody je kriticky dôležité začať s liečbou čo najskôr, aby sa znížili dopady na život a zdravie pacienta. Podceňovať túto chorobu by sa nemalo ani v čase covidu.

Príznaky prichádzajú náhle a nečakane. Vo chvíli, keď dôjde k vzniku cievnej mozgovej príhody, začína boj o čas, v prvom rade ide o život a hneď za ním o čo najvyššiu kvalitu ďalšieho života s čo najmenšími alebo žiadnymi následkami.

Sú dva spôsoby liečby - intravenózna trombolýza, teda intravenózne podanie látky, ktorá rozpúšťa krvné zrazeniny, alebo mechanické odstránenie embolusu z veľkej mozgovej tepny odsatím alebo zachytením špeciálnymi katétrami.

Tie sa zavedú priamo do tepnového riečiska cez triesla, následne je embolus vytiahnutý z mozgovej tepny do triesla a z tela von, možno to urobiť len v niekoľkých prvých hodinách od začiatku príznakov, preto je čas úplne zásadný.

Koronavírus u pacientov najčastejšie postihoval pľúca, mal podľa vašich skúseností vplyv aj na vašich pacientov s mozgovou mŕtvicou?

Má negatívny dopad aj na cievy. Môže poškodiť vnútornú cievnu výstelku alebo viesť k poruchám krvnej zrážanlivosti či k postihnutiu srdcového svalu. Tým v organizme dochádza k zmenám, ktoré spôsobia mozgovú príhodu. Dochádza k tomu až u troch pacientov zo sto.

Väčšiu pravdepodobnosť majú ľudia s ťažším priebehom covidu, ale výnimkou nie sú ani prípady, kedy vznikla aj z mierneho priebehu. Mali sme v nemocnici mnoho tridsaťročných, štyridsaťročných či päťdesiatročných žien a mužov, ktorí by cievnu mozgovú príhodu neprekonali, nemať covid.

Najmladší pacient mal dvadsať rokov, ktorého krátko po ochorení covidom postihol mozgový infarkt. Keby neprišiel včas do nášho centra a okamžite mu nebola podaná trombolýza, bola by jeho šanca na prežitie a uzdravenie nízka. Takto sa uzdravil bez akýchkoľvek následkov a dnes sa venuje všetkým svojim aktivitám.

Liečili sme aj mladú mamičku vo vysokom stupni tehotenstva, ktorá v priebehu covidu mala mozgovú príhodu. Aj v jej prípade bola liečba úspešná a nedávno porodila zdravé bábätko. Bohužiaľ, niektorí pacienti so závažným priebehom covidu a ťažkou ​​mŕtvicou neprežili, napriek všetkej liečbe a starostlivosti vrátane napojenia na ventilátor.

Stretli ste sa s niektorými inými prípadmi, pri ktorých priebeh covidu všetko skomplikoval? Ak áno, aký to malo na niektorých pacientov vplyv?

Zaznamenali sme aj ďalšie prejavy ako postihnutie mozgu, tak iných častí nervovej sústavy. Ochorenie covid-19 bolo u niektorých pacientov spojené so zmätenosťou, psychickým nepokojom, emocionálnou labilitou, poruchou pracovnej pamäti či apatiou. Pri iných zasiahlo nervy či svaly dolných končatín, čo viedlo k ich oslabeniu, obmedzeniu pohybu a chôdze.

Spomínam si na prípad muža stredného veku, u ktorého covid najprv spôsobil ťažký zápal pľúc, potom žilovú trombózu a nakoniec špecifický autoimunitný zápal nervov, ktorý viedol k ochrnutiu oboch dolných končatín.

Zvolili sme finančne veľmi nákladný, ale klinicky efektívny spôsob imunostimulačnej liečby injekčnými gamaglobulínmi, čo je skupina bielkovín krvnej plazmy, ktoré majú veľký význam v modulácii a zaistení špecifickej imunitnej odpovede. To, že pacient od nás odišiel po svojich a sám, bolo pre nás skvelou odmenou v náročnej pandemickej situácii.

01 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Tichý ničiteľ obličiek, srdca či mozgu. Ako znížiť vysoký tlak aj bez liekov? 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-14 16:24:02 - Feat.: - Title: Jedna jednoduchá výmena stravy môže znížiť krvný tlak a riziko infarktu 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 15:42