StoryEditor

Ak zle počujete televíziu, špeciálne slúchadlá to vyriešia. Tieto prešli testom nepočujúcich

02.08.2017, 18:51
Neustále u vás doma ide „naplno“ televízia? Vy zosilňujete a partnerka hlasitosť uberá alebo naopak? Vyskúšali sme dvojicu slúchadiel pre nedoslýchavých. Funkčnosť počas testovania overili aj členovia Zväzu nepočujúcich a nedoslýchavých.

Televízia hrá potichu a vy si môžete zvuk do slúchadiel zosilniť podľa ľubovôle.
Trpíte nedoslýchavosťou, určitou stratou sluchu v oblasti rečového pásma (ako autor tohto článku) alebo jednoducho "len" zle počujete? No namiesto toho aby ste zašli za lekárom stále zvyšujete na televízii stupeň hlasitosti? Hľadali sme riešenia a zistili sme, že pomôcť by vám mohli napríklad slúchadlá, píše Idnes.cz.

Vyskúšali sme bezdrôtové sety Sennheiser SET 900 a Panasonic RP-WFG20. Oba prístroje sú určené primárne pre drôtové pripojenie dokovacej stanice k televíznemu výstupu na slúchadlá (3,5 mm jack).

Do slúchadiel sa potom signál šíri bezdrôtovo. Obe sady možno použiť aj s inými zdrojmi zvuku, na slúchadlách si môžete navoliť hlasitosť, akú chcete.

SENNHEISER SET 900

Sennheiser sa na pomôcky pre nedoslýchavých dlhodobo špecializuje. V ponuke nájdete celý rad modelov slúchadiel (kompenzačných pomôcok uznaných úradom práce) pre rôzne spôsoby použitia .

Model SET 900 je priamo určený na sledovanie televízie, ale vďaka integrovanej dvojici mikrofónov ho možno využiť aj ako zosilňovač zvukov a predovšetkým hovoreného slova (v divadle alebo aj pri bežnej konverzácii).

To konkurenčný Panasonic neumožňuje. Ďalšou výhodou modelu Sennheiser je možnosť dobíjania náhradného akumulátora (nutné dokúpiť zvlášť) v dokovacej stanici.

Sennheiser

​Hoci batéria vydrží v prevádzke dlhých 11 hodín (výrobca uvádza dokonca 12 hodín), môžete mať v zálohe ešte jeden vždy nabitý akumulátor. Na prednej strane slúchadiel je veľký otočný volič hlasitosti a tlačidlo pre aktiváciu mikrofónu na snímanie okolitého prostredia.

Na zadnej nájdete prepínač kanálov pre bezdrôtový príjem a vyváženie zvuku (balance) ľavého a pravého slúchadla. Ak ovládaciu časť Sennheiser tesne zakryjete rukou, spojenie s dokovacou stanicou sa preruší.

Bohužiaľ, bezdrôtová technológia (infračervené svetlo) všeobecne neumožňuje prekonávať nepriesvitné prekážky (ako je stena alebo doska stola, a pod.). V tomto ohľade má testovaný Panasonic a analógovým šírením zvuku navrch.

Nemusíte sa však báť, že by podobný výpadok spôsobila napríklad otvorená knižka alebo časopis a aj keď sa otočíte k zdroju zvuku chrbtom a nestojíte úplne bokom vysielača, spojenie sa nepreruší.

Pokiaľ k výpadku dôjde, po niekoľkých sekundách vás naň upozorní hlasné pípanie, ktoré po pár opakovaniach utíchne. Opätovné nadviazanie spojenia je okamžité, akonáhle odstránite prekážku.

Slúchadlá majú premyslený systém úspory energie. Zapnú sa totiž až vtedy, keď si ich nasadíte na hlavu a automaticky sa opäť vypnú, keď ich zložíte. Reagujú na pohyb "stetoskopických nožičiek" bradového mosta na ktorých konci sú samotné náušníky.

Ako zosilňovač okolitého zvuku fungujú slúchadlá Sennheiser výborne, sú však veľké a nie veľmi praktické pri pohybe (na tieto účely má firma iné modely).

Zosilnený hovorený prejav je neagresívny a príjemne zrozumiteľný. Kvalitné je aj počúvanie hudby. Aj členovia Zväzu nepočujúcich a nedoslýchavých osôb v SR (SNN), ktorí slúchadlá testovali, si pochvaľovali úplne čistý zvuk a nerušené počúvanie, vraj aj lepšie sedí v ušiach ako model od Panasonicu, ale pretože sú ťažšie, vyvíjajú o niečo väčší tlak na prednej zárez ušnice - kozlík.

Pre fungujúce ucho je prejav modelu Sennheiser podstatne lepšie prijateľný než pri modeli Panasonic. Obsahuje viac vyšších stredov, má ľahký náznak výšok, je otvorenejší a obsahuje aj viac podrobností pre perfektné zrozumiteľnosť.

V balení nájdete aj redukciu z 3,5 mm jacku na 6,3 mm jack, adaptér pre pripojenie k televízii cez cinche alebo scart. Praktické je aj pribalené pevné puzdro na samotné slúchadlá a náhradné koncovky do uší (molitanové a ešte jedny plastové).

Cena: 267,53 eur

Hlavné klady

  • Vynikajúci zvuk a zvýšená zrozumiteľnosť hovoreného slova.
  • Univerzálne využitie ako pre sledovanie TV, tak ako zosilňovač zvuku okolia do divadla alebo do práce.
  • Múdra úspora energie - slúchadlá sa zapnú až po nasadení na hlavu. Pri zložení sa automaticky vypnú.

Hlavné zápory

  • Systém funguje na priamu viditeľnosť. Silné nepriesvitné prekážky, ako je múr alebo stôl, neprekoná. Ak sa k vysielaču otočíte nešikovne chrbtom, môže dôjsť k prerušeniu prenosu, nemôžete voľne chodiť do iných miestností, než je vysielač.
  • Podves slúchadiel je objemnejší a ťažší, lepšie sa používa posediačky pri televízii, nie je určený na dlhšie chodenie.

PANASONIC RP-WFG20

Hlavnou prednosťou Panasonicu je bezdrôtový prenos signálu prechádzajúci aj cez steny. Slúchadlá môžete nosiť po celom dome a stále počúvať zdroj zvuku umiestnený napríklad v obývačke. Signál prejde aj silnú tehlovú stenou, šíri sa aj do poschodia.

Mimo budovu sme dokázali signál prijímať až na vzdialenosť 80 metrov (výrobca uvádza až 100 metrov). Niekoľkokrát sa stalo, že systém Panasonicu rušil respektíve sa napojil na ostatné bezdrôtové slúchadlá ďalších členov rodiny.

Bolo tak možné sa naladiť na komunikáciu určenú pre iný pár slúchadiel inej značky. Situáciu vyriešilo prepnutie na iný kanál (to umožňuje aj model od Sennheiser). Slúchadlá operujú na frekvencii 863 - 865 MHz.

V nadštandardnej základnej výbave nájdete náhradný pár špeciálnych slúchadiel, ktoré šíria zvuk vibračne po kosti. Prikladajú sa pred ucho na lícnu kosť. Výhodou je, že takto počujete ako zvuk z televízie, tak i ruch okolia, na ktorý môžete ihneď reagovať.

Panasonic

Osobne mi prišiel výkon týchto slúchadiel nízky a musel som použiť maximálnu zosilnenie, ale podľa sluchového defektu bude každému užívateľovi vyhovovať niečo iné.

Koncovky slúchadiel možno jednoducho vymeniť. Zvoliť môžete klasické in-ear slúchadlá alebo špeciálne. Panasonic neponúka možnosť separátneho nabíjania akumulátora a ak slúchadlá odstránite z hlavy a odložíte ich na stôl, vybíjajú sa ďalej (Sennheiser má proti tomuto poistku).

Pokiaľ na to večer zabudnete, ráno budete musieť slúchadlá znova nabiť. Do plného stavu nabitia im to trvá 2,5 hodiny. Maximálna výdrž batérie je podľa výrobcu 10 hodín (pre vibračné šírenie zvuku) a 20 hodín pre normálne počúvanie.

Nám sa podarilo bežne dostať na hodnotu maximálne desiatich hodín prevádzky pri normálnom počúvaní. S veľkým úbytkom energie je aj podľa skúseností užívateľov zo SNN spojená jedna negatívna vlastnosť slúchadiel - začne občas vypadávať zvuk.

Pretože majú slúchadlá Panasonic kratší, menej objemný a ľahší podbradový most, lepšie sa nosia aj pri pohybe. Ovládanie hlasitosti však nie je také komfortné ako u modelu Sennheiser, pretože kolíska Volume je na strane obrátenej k telu a musíte ju zakaždým palcom nahmatať.

Pod ňou je potom posuvník pre vyváženie hlasitosti oboch kanálov. Slúchadlá hrajú len stredy a nižšie stredy, takmer úplne bez výšok. Zvuk tak pôsobí "tlmenejšie".

Výborná je naopak funkcia pre podporu hlasu (Enhancing Speech), ktorá zvýrazní rečové pásmo a hlas je tak viac oddelený od okolia. Sennheiser túto funkciu nemá.

Vibračné slúchadlá hrajú veľmi potichu. Šírenie zvuku vibrácií sa na výslednej kvalite musí negatívne prejaviť, ale tu ide predovšetkým o to, aby nedoslýchavý dobre rozumel, a to môžu tieto slúchadlá v určitých prípadoch splniť. Bude dobré si to pred nákupom vyskúšať.

real.de

​Členovia SNN ocenili čistý zvuk a skonštatovali, že ako Panasonic, tak Sennheiser hrajú výrazne lepšie ako klasické sluchadlá, ktoré bežne používajú. Testeri ďalej konštatovali, že Panasonic in-ear slúchadlá držia výborne v ušiach mužov, niektoré ženy si však sťažovali, že nosenie nie je celkom komfortné. 

Na môj vkus je prítlak slúchadiel na uši príliš veľký a po niekoľkých desiatkach minút ma začali tlačiť. V základnej výbave chýba redukcia pre pripojenie na scart aj 6,3 mm jack. Obsahuje iba napojenie na cinche.

Cena: 178,39 eur

Hlavné klady

  • Veľký dosah bezdrôtovo šíreného signálu. Možno počúvať po celom byte aj skrz steny. Vo vonkajšom prostredí dosah 80 metrov.
  • Výmenné slúchadlá - do uší a pre šírenie zvuku vibrácií.
  • Systém pre zvýraznenie hovoreného slova.

Hlavné zápory

  • Rýchlo sa vybíjajú. Slúchadlá nevedia šetriť energiou, pokiaľ ich len odstránite z hlavy a nedáte do nabíjacej stanice.
  • Všeobecne "tlmenejší" zvuk.
  • V porovnaní s modelom Sennheiser menší komfort ovládania (zmena hlasitosti, nutnosť slúchadla pri odložení vypínať, aby nedošlo k vybíjaniu).
01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 02 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 03 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 04 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Špičkové slúchadlá od populárnej značky hrajú dobre a vydržia dlho. Vzhľad a komfort sú však otázne 05 - Modified: 2024-03-19 06:30:00 - Feat.: - Title: AirPods môžu týmto slúchadlám ich puzdro iba ticho závidieť. Vašmu vrecku ale poriadne priťažia
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 16:01