StoryEditor

3D srdce alebo politik, ktorý vás osloví z bilboardu. Takto vyzerá rozšírená realita

17.08.2017, 15:11
Autor:
ČTKČTK
Pred sebou" budete mať napríklad trojrozmerné ľudské srdce alebo model automobilu, ktorý budete môcť zväčšovať alebo zmenšovať a pokojne doň aj "vstúpiť".

Za päť, šesť rokov bude bežné, že si turisti pri návšteve zahraničných metropol nasadia špeciálne okuliare, ktoré im poskytnú dodatočné informácie o mieste, kde sa práve nachádzajú.

A to vrátane obrázkov, schém alebo videí. Je o tom presvedčený Jiří Zarate z Českého vysokého učenia technického v Prahe. Takzvaná rozšírená realita sa podľa neho čoskoro uplatní aj vo vzdelávaní alebo napríklad pri volebných kampaniach.

"Povedal by som, že rozšírená realita môže mať väčšiu budúcnosť, než virtuálna realita, pretože berie náš skutočný svet a len do neho pridáva informácie. Znamená to, že je informačne bohatšia," hovorí Zarate o novej technológii. 

Príkladom je hra Pokémon go, ktorá sa vlani stala celosvetovým hitom. Hráči pri nej používajú mobilný telefón so zapnutou kamerou, ktorý sníma ich reálne okolie.

Do neho potom autori hry vkladajú virtuálne postavičky z kultového televízneho seriálu.

Flickr

"Kedykoľvek chceme pridať nejaké informácie k existujúcemu svetu alebo veciam v ňom, tak sa rozšírená realita hodí," konštatuje Zarate. 

"Navštívite napríklad nejaké mesto a budete sa o ňom a jeho histórii chcieť dozvedieť viac. Pomôžu vám špeciálne okuliare a mobilný telefón. To, čo práve vidíte, doplnia o textové, zvukové alebo grafické informácie," opisuje jednu z možných aplikácií.

Aby sa predstava špeciálnych okuliarov, na ktoré sa premietajú doplnkové informácie, stala bežnou súčasťou nášho každodenného života, je podľa profesora ČVUT potrebných ešte niekoľko rokov.

"V súčasnej dobe sú technológie vyvinuté tak, že pokrývajú 70 až 80 percent potrebného," ešte je potrebné zlepšiť výkon technických doplnkov, ich dizajn i výkonnosť batérií.

"Veľký potenciál vidím aj vo využívaní rozšírenej reality v školstve. Predstavte si učebnicu biológie, chémie alebo zemepisu, ktorú študent normálne listuje. Keď na sebe bude mať špeciálne okuliare, tak mu tie ilustrácie začnú vystupovať a on ich uvidí trojrozmerne a bude s nimi môcť manipulovať," opisuje svoju predstavu blízkej budúcnosti spoločnosť.

Zrazu "pred sebou" budú mať napríklad trojrozmerné ľudské srdce alebo model automobilu, ktorý budú môcť zväčšovať alebo zmenšovať a pokojne doň aj "vstúpiť".

Pixabay

​Takéto možnosti podľa neho študentom výrazne uľahčia učenie. Rozšírená realita môže ale nájsť uplatnenie aj v oblastiach, ktoré možno toľko ľudí nenadchnú, napríklad volebné billboardy, na ktorých potenciálny voliči cez mobilný telefón alebo okuliare s rozšírenou realitou uvidia trojrozmerné video politika, ktorý im niečo sľubuje alebo ponúka.

Ak by takýchto bilbordov bolo skutočne príliš veľa, má spoločnosť jednoduché riešenie. "Človeku nakoniec nič nebráni, aby si tie okuliare zložil, keď sa mu to nebude páčiť," uzatvára.

01 - Modified: 2015-01-07 17:03:50 - Feat.: 0 - Title: Testovali sme okuliare, ktoré vás prenesú do budúcnosti 02 - Modified: 2015-01-16 11:12:09 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť športu sa volá rozšírená realita. A takto vyzerá
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-10 07:00:00 - Feat.: - Title: Starosta navrhol zákaz mobilov na verejnosti. Obec si to odhlasovala
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 23:57