StoryEditor

Vývojár Marek Rosa: S umelou inteligenciou peniaze zmiznú

18.09.2017, 15:32
Na vývoji počítačových hier zarobil milióny, ktoré už niekoľko rokov investuje do vývoja umelej inteligencie. Do programov, ktoré dnes stále znejú trochu ako sci-fi, no venujú sa im aj giganti ako Google či Elon Musk.

Slovák Marek Rosa v Prahe v spoločnosti GoodAI prepisuje budúcnosť. A nám predostrel, ako bude vyzerať.

Je podľa vás človek najinteligentnejšie stvorenie na planéte?
Áno, aj keď ja by som to spresnil tak, že ľudská spoločnosť ako taká je momentálne nositeľom najvyššej inteligencie na svete.

Kde a kedy vznikla potreba túto inteligenciu napodobniť?
Môžeme povedať, že ľudstvo sa ju snaží replikovať alebo rozšíriť už niekoľko storočí, aj keď zo začiatku to boli skôr počítacie stroje a počítače ako inteligencia v pravom zmysle slova. Prvé myšlienky na to, že by sa aj inteligencia mohla zautomatizovať, môžeme datovať okolo roku 1920, keď vyšla slávna Čapkova kniha R.U.R. A určite boli aj v nejakých iných sci-fi spomenuté nápady na vytvorenie niečoho ako umelí ľudia. A myslím, že presne z týchto pohnútok vychádzala vždy tá potreba: že by ľudia mali radi nejakého pomocníka, ktorého nemusia platiť a ktorý robí presne to, čo budú chcieť. No a ktorý bude, povedzme, ešte inteligentnejší v zmysle schopnosti nachádzať riešenia problémov.

Je toto cieľ, ku ktorému spejete vo vývoji umelej inteligencie vo vašej spoločnosti GoodAI, alebo sa to už tiež istým spôsobom posunulo?
Určite nie sme prví, ktorým to napadlo. U nás ide hlavne o to, že ja inteligenciu vnímam naozaj ako nástroj, ktorým dokážeme hľadať nejakú cestu k riešeniu problémov. A chceme toto hľadanie zefektívňovať a zlepšovať. Akýkoľvek iný nástroj, ktorý by som chcel použiť na dosiahnutie týchto cieľov, nie je taký efektívny, ako môže byť umelá inteligencia.

Hovoríme stále v podmieňovacom spôsobe. V akom vývojovom štádiu sa vlastne nachádza? Ak by sme to pripodobnili k vývinu človeka, ste už napríklad na úrovni človeka rozumného alebo je to ešte len neandertálec?
Takto je to ťažko porovnávať, lebo tie dôležité „skills“, teda schopnosti, ktoré robia človeka aj toho neandertálca, sa učíme jednu za druhou.

Čo vlastne umelá inteligencia momentálne dokáže?
V niektorých špecializovaných oblastiach je lepšia než ľudia. Keby sme mali niečo ako IQ test v nejakej veľmi úzko, špecificky zameranej oblasti, tak by dosiahla lepšie skóre než ľudia. Je to napríklad rozoznávanie obrázkov alebo hranie niektorých druhov hier. Ale je, samozrejme, obrovské množstvo ďalších úloh, ktoré ľudia zvládajú oveľa lepšie ako umelá inteligencia. A je ešte jedna veľmi dôležitá schopnosť, ktorú momentálne umelá inteligencia nezvláda vôbec, a to je schopnosť rýchlo sa adaptovať na nové úlohy. My ľudia dokážeme riešiť aj veci, ktoré sme nikdy predtým neriešili. Nie vždy musíme byť síce aj úspešní, a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-09-04 18:30:39 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia bude najpravdepodobnejšou príčinou svetovej vojny, varuje Musk 02 - Modified: 2017-07-22 12:35:46 - Feat.: 0 - Title: Dochádza k degradácii našich schopností, umelá inteligencia môže ohroziť našu existenciu, varuje odborník
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 01:59