StoryEditor

Slovensko potrebuje rozvoj inteligentných miest. Ako vyzerajú tie vo svete?

20.09.2017, 16:54
Autor:
sansan
Európska investičná banka za posledných šesť rokov poskytla 117 miliárd na „Smart City“ projekty  v rámci Európskej únie.

Prognózy ukazujú, že do roku 2050 bude v mestách žiť takmer 70 percent svetovej populácie vďaka novým technológiám, ktoré čoraz viac zjednodušujú život v mestách.

Potreba digitalizácie a zefektívnenia verejnej správy je aktuálnou témou aj na Slovensku. V mnohých oblastiach digitalizácie je verejná správa u nás zatiaľ na začiatku a občania po celej krajine naďalej narážajú na komplikovaný administratívny systém.

V počiatočných fázach iniciatívy Smart City by sa obce mali sústrediť na technológie, ktoré sú opätovne použiteľné a škálovateľné. Vďaka tomu si môžu riešenie jednoducho rozšíriť aj o iné scenáre a pridať  vlastné entity, vytvoriť jedinečné pracovné postupy, či upraviť používateľské rozhranie.

Pre inšpiráciu v galérii nájdete päť príkladov skutočne sofistikovaných iniciatív inteligentných miest z rôznych kútov sveta:

Novinkou z technológii, ktorá chce zefektívniť samosprávy a implementovať mestské inteligentné služby, je City Smart Services.

„Ďalšou oblasťou, v ktorej vidíme veľký potenciál, je vertikálne riešenie orientované na samosprávy. Je to aktuálna a horúca téma, mnohé firmy a verejné agentúry prinášajú nové predstavy o tom, ako využívať moderné technológie, napríklad mobilné zariadenia, wearable a IoT doplnky, aby boli mestá inteligentnejšie. Chceme preto pokračovať vo vývoji nových funkcií, ktoré uľahčia život v mestách a budú slúžiť obom stranám – samosprávam obcí a miest a samozrejme občanom,“ hovorí Radomír Vozár, zakladateľ a CEO spoločnosti Resco, ktorá je tvorcom technológie.

Technológia ponúka mobilnú aplikáciu pre širokú verejnosť, vďaka ktorej môžu občania nahlásiť podnet priamo z telefónu, komunikovať so samosprávou a získať spätnú väzbu, mať prehľad o stave podnetu, riešenia a prijatia návrhu a zobraziť nahlásené podnety na mape.

Pomocou systému plánovania pre úradníkov obce je možné efektívne rozdelenie riešení jednotlivých podnetov, rýchly prístup k informáciám o stave a riešení problémov, lokalizácia nahlásených porúch       priamo na mape, navigácia k miestam podnetov a sledovanie fóra.

Špecializovaná aplikácia pre dodávateľov a servisných technikov poskytuje napríklad sledovanie stavu opráv, nahlasovanie vykonania nápravy podnetov a komunikáciu s občanmi a samosprávou.

01 - Modified: 2023-06-13 22:01:00 - Feat.: - Title: Egypt chystá nové hlavné mesto, na projekte za miliardy búdú spolupracovať aj Slováci 02 - Modified: 2022-06-21 14:35:58 - Feat.: - Title: Prečo je Viedeň rajom startupov? 03 - Modified: 2022-06-22 11:06:04 - Feat.: - Title: Architektka Bratislavy pre HN: Tvorbou novej viedenskej štvrte sme sa inšpirovali aj v Petržalke 04 - Modified: 2022-06-02 07:51:29 - Feat.: - Title: Naša spolupráca s Taiwanom prudko rastie 05 - Modified: 2021-02-23 12:06:04 - Feat.: - Title: Lesk a bieda San Francisca: high tech, inteligentný dizajn. A ľudia, ktorí nemajú prístup k pitnej vode
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 09:24