MIT Technology Review
StoryEditor

Prelomové technológie, o ktorých musíte vedieť (1. časť)

28.09.2017, 00:01
Autor:
sansan
Technológie, ktoré ovplyvnia hospodárstvo a politiku, zlepšia medicínu či kultúru. Prinášame prvú časť 10-dielného seriálu.

Niektoré z nich sa teraz rozvíjajú, iným bude trvať desať alebo viac rokov, kým sa tak stane. Ale mali by ste o všetkých vedieť práve teraz.

Prvou na zozname je platenie vašou tvárou. Systémy na detekcie tváre v Číne teraz povoľujú platby, poskytujú prístup k zariadeniam a vyhľadávajú zločincov. Budú ju ďalšie krajiny nasledovať?

Krátko po prechode dverami do čínskeho stratupu Face ++ v hodnote zhruba miliardy dolárov sa vaša tvár rozsvieti na veľkej obrazovke pri vchode.

Po pridaní do databázy tvár poskytne automatický prístup do budovy. Môže sa použiť aj na monitorovanie vašich pohybov v každej miestnosti. Počas prehliadky kancelárií Face ++, ktoré sa nachádzajú na predmestí Pekingu, sa objavuje na niekoľkých obrazovkách, automaticky zachytená z nespočetných uhlov softvérom spoločnosti. Softvér sleduje súčasne 83 rôznych bodov na tvári. Je to trochu strašidelné, ale nepopierateľne pôsobivé.

V posledných rokoch sa počítače stali neuveriteľne dobrými v rozpoznávaní tvárí a technológia sa v Číne rýchlo rozširuje v záujme dohľadu a pohodlia. Rozpoznávanie tváre môže premeniť všetko od kontroly až po spôsob, akým ľudia každý deň komunikujú s bankami, obchodmi a dopravnými službami.

Technológia od Face ++ sa už používa v niekoľkých populárnych aplikáciách. Peniaze môžete prevádzať prostredníctvom mobilnej platobnej aplikácie Alipay, ktorú používa viac ako 120 miliónov ľudí v Číne, pričom používate iba tvár ako poverenie. Dominantná čínska spoločnosť Didi zas používa softvér Face ++, aby cestujúcim potvrdil, že osoba za volantom je legitímnym vodičom.

Rozpoznanie tváre existuje už desaťročia, no až teraz je to dostatočne presné na to, aby ho bolo možné používať pri bezpečných finančných transakciách. Nové verzie využívajú technológiu umelej inteligencie, ktorá je mimoriadne účinná pri rozpoznávaní obrazov. Na počítači sa totiž objavujú funkcie tváre, ktoré najspoľahlivejšie identifikujú osobu.

"Trh s rozpoznávaním tvárí je obrovský," hovorí Shiliang Zhang, odborný asistent na Pekingskej univerzite, ktorý sa špecializuje na strojové učenie a spracovanie obrazu. "V Číne je bezpečnosť veľmi dôležitá. Veľa spoločností na tom pracuje".

Jednou z takýchto spoločností je Baidu, ktorá prevádzkuje najobľúbenejší vyhľadávač v Číne. Vedci z Baidu publikovali články, že ich softvér súperí s ľuďmi v ich schopnosti rozpoznať tvár. V januári to spoločnosť dokázala tým, že sa zúčastnila televíznej relácie s osobami, ktoré sú pozoruhodne dobré pri identifikácii dospelých z fotografií z ich detstva. Systém Baidu ich jasne zatienil.

Teraz Baidu vyvíja systém, ktorý umožňuje ľuďom vyzdvihnúť lístky na vlak zobrazovaním tváre. Spoločnosť už spolupracuje s historickou turistickou destináciou Wuzhen, ktorá poskytuje prístup k mnohým jej atrakciám bez lístka. To zahŕňa skenovanie desiatok tisíc tvárí v databáze, aby sa našla zhoda, a Baidu tvrdí, že to môže robiť s 99 percentnou presnosťou.

Docent na univerzite v Tsinghua Jie Tang hovorí, že pohodlie technológie je to, čo najviac apeluje na ľudí v Číne. Niektoré bytové komplexy využívajú rozpoznávanie tvárí na prístup do ich priestorov a obchody a reštaurácie využívajú technológiu na väčšiu spokojnosť zákazníka.

01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 02 - Modified: 2023-03-30 13:44:39 - Feat.: - Title: Českí vedci vyvíjajú nový materiál, vďaka ktorému nezamrzne vozovka na mostoch 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza: techno stres. Keď digitálne pomôcky viac škodia než pomáhajú 05 - Modified: 2022-02-21 11:08:11 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov roku 2022
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 12:19