Noc výskumníkov/uniba.sk
StoryEditor

Slovenské mestá ožijú vedou. Prichádza Noc výskumníkov

28.09.2017, 17:15
Autor:
sansanTASRTASR
V piatok 29. septembra sa na Slovensku uskutoční už 11. ročník Európskej noci výskumníkov.

Roboti, pristátie na kométe či príprava na let do vesmíru, to všetko vás na nich čaká. Podujatia projektu zameraného na popularizáciu vedy budete mať možnosť navštíviť v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Poprade a Medzeve. Tento ročník má motto “Made by Science", teda "Vytvorené vedou”. Predstaví sa na nich okolo 1 400 slovenských a zahraničných vedcov.

Poslaním festivalu, ktorý okrem Slovenska paralelne prebieha aj v ďalších 23 európskych štátoch, je ukázať verejnosti, že vedci sú „obyčajní“ ľudia s neobyčajným povolaním. Spoznať ich a vidieť výsledky ich práce. "Našou snahou je presvedčiť verejnosť, že veda nie je v žiadnom prípade nudná, ťažkopádna, či príliš komplikovaná oblasť a práca," informujú organizátori na svojej stránke.  

"Teší nás, že po rokoch patrí k najväčším podujatiam, presahujúcim aj návštevnosti letných festivalov, práve podujatie venované vede. Týmto pozývame všetkých, aby odložili piatkovú návštevu kina a vybehli sa pozrieť na to, čo im veda prináša v každodennom živote," pozýva výkonný riaditeľ Slovenskej organizácie pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) Daniel Straka.

Program sa snaží osloviť všetky vekové kategórie. Cieľovou skupinou projektu sú však najmä deti v školskom veku, pričom dôraz sa kladie predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Bratislava prinesie od piatkového rána až do polnoci vedecké zážitky v siedmich lokalitách, kde nájdete viac ako 80 vedeckých stánkov, mnoho atraktívnych vystúpení, kreatívnych workshopov a prednášok.  

Tipy, čo treba vidieť 

Stará tržnica ponúkne prednášku britského astrofyzika Matta Taylora o hone na kométu s misiou Rosetta. Fanúšikovia vedy a techniky sa dozvedia, ako úspešne pristáť na kométe letiacej rýchlosťou 135-tisíc kilometrov za hodinu.

Vedci z Fyzikálneho ústavu SAV a Centra pre výskum kvantovej informácie zas porozprávajú o kvantovom svete. Bývalá astronautka NASA Dorothy M. Metcalf – Lindenburger prezradí cestu k svojmu splnenému snu - lete do vesmíru. "Možno aj to bude impulzom, aby sme o 20 rokov mohli mať na Noci výskumníkov telemost s prvou Slovenkou na Marse," hovorí riaditeľ SOVVA.

Ak sa chcete dozvedieť viac o tom načo sú nám polyméry a prečo je chémia úžasná, určite si nenechajte ujsť prednášku vedkyne roka 2016 Márie Omastovej.     

V – klub bude okrem iného patriť interaktívnemu programu vo vedeckých stánkoch zameraných na oblasti matematiky, informatiky, fyziky i chémie.

Lákadlom kreatívneho priestoru Lab budú hravé workshopy pre deti, kde sa napríklad naučia, ako fungujú základy hydrauliky a 3D scanovanie. Verejnosť si môže vyskúšať laser, 3D tlačiareň, ploter a vyrobiť si na nich jednoduché produkty.

Prírodovedné múzeum SNM pripravuje vedomostný kvíz či večerné astronomické pozorovania ďalekohľadom. Môžete sa pokochať pohľadom na Mesiac v prvej štvrti, planéty Jupiter a Saturn a zaujímavé objekty hviezdnej oblohy.

Falling Walls Lab v Moyzesovej sieni Filozofickej fakulty UK poskytne prostredníctvom 3-minútových prezentácii možnosť excelentným vedcom a odborníkom priblížiť svoje myšlienky a výskumné projekty.

"Výdobytky vedy vďaka ich každodennému využívaniu berieme ako samozrejmosť, čo je v poriadku," povedala Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady SOVVA. Podľa jej slov je však dobré ľuďom pripomenúť, že tieto samozrejmosti by bez vedcov a vedy nemali.

Chýbať nebude ani zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Projekt je totiž podporovaný rámcovým programom Európskej únie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizon 2020 – v časti - Marie Sklodowska-Curie actions. Na podujatí bude diskutovať aj eurokomisár Maroš Šefčovič v rámci diskusie Povolania budúcnosti.

"Materské, základné, ale aj stredné školy, sa zase môžu prihlásiť na rôzne sprievodné podujatia vo svojom regióne. Pre košický región sme pripravili napríklad astronomické tvorivé dielne vo hvezdárni v Medzeve," dodáva Straka, ktorý verí, že podujatie priláka podobné množstvo návštevníkov ako minulý rok, keď ich bolo okolo 185-tisíc.

Kompletný program Európskej noci výskumníkov v ďalších bratislavských lokalitách a zároveň slovenských mestách nájdete na oficiálnej stránke.      

01 - Modified: 2021-09-24 10:00:29 - Feat.: - Title: Experimenty aj workshopy s vedcami. Európska noc výskumníkov práve prebieha online 02 - Modified: 2020-11-27 07:21:50 - Feat.: - Title: Začala sa Európska noc výskumníkov. Fanúšikom vedy prináša experimenty a prednášky online 03 - Modified: 2019-09-26 11:45:06 - Feat.: - Title: Slovensko zažije Noc výskumníkov. Príde expert na umelú inteligenciu aj americká astronautka 04 - Modified: 2018-09-28 09:37:22 - Feat.: - Title: Tohtoročná Európska noc výskumníkov chce prebudiť v ľuďoch zvedavosť 05 - Modified: 2017-09-29 22:29:17 - Feat.: - Title: Od robotov až po pristátie na kométe. Slovensko ovládli vedci
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 23:43