StoryEditor

Od robotov až po pristátie na kométe. Slovensko ovládli vedci

30.09.2017, 00:01
Autor:
TASRTASR
Na tohtoročnej Noci výskumníkov sa v piatok predstavilo takmer 1400 slovenských a zahraničných vedcov.

Vedecké projekty 11. ročníka pod mottom "Made by Science – Vytvorené vedou" boli od dopoludnia až do neskorého večera umiestnené v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Poprade a Košiciach. 

Návštevníci si okrem iného mohli vyskúšať ovládanie robotov a zistiť, kde stretnú Nano a bio v každodennom živote. Predstavil sa aj Matt Taylor, astrofyzik a šéf vesmírneho projektu Rosetta. Fanúšikom vedy a techniky prezradil, ako úspešne pristáť na kométe letiacej rýchlosťou 135.000 kilometrov za hodinu.

Astronautka Dorothy Metcalf-Lindenburger priblížila, čo všetko si od astronauta a vedca vyžaduje príprava na let do vesmíru. 

Súčasťou podujatia bolo viac ako 200 vedeckých expozícií. Nechýbalo ani zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku, keďže projekt podporuje rámcový program Európskej únie na podporu výskumu, vývoja a inovácií Horizon 2020 v časti Marie Sklodowska-Curie actions. Na slávnostnom otvorení Európskej noci výskumníkov sa zúčastnil aj podpredseda EK Maroš Šefčovič.

"Technologická transformácia a digitalizácia ovplyvňujú pracovné miesta prakticky v každom odvetví. Mnohé z dnešných pracovných miest pred desiatimi rokmi ani neexistovali a v budúcnosti vzniknú ešte mnohé ďalšie, úplne nové. Tomuto trendu sa nevyhne ani Slovensko a musíme sa na to pripraviť – nie zajtra, nie v budúcnosti, ale okamžite," uviedol Šefčovič. Ten spolu s rektorom Slovenskej technickej univerzity Robertom Redhammerom a predsedníčkou Asociácie doktorandov Slovenska Katarínou Rentkovou diskutovali na aktuálnu tému Povolania budúcnosti.

Podujatia noci výskumníkov popoludní privítala bratislavská Stará tržnica, v ktorej bola k dispozícii aj prehliadka vedeckých stánkov. Poľský inštitút hostil diskusiu s držiteľmi grantu Marie Sklodowska Curie. 

Vedec s CT zobrazovaním malých zvierat víťazom na Falling Walls Lab Slovakia

Víťazom pilotného ročníka Falling Walls Lab Slovakia (FWLS), ktorý bol sprievodným podujatím Európskej noci výskumníkov 2017, sa stal Stanislav Hrivňak z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach so svojím nápadom mikro-CT pre zobrazovanie vnútra malých zvierat alebo buniek. Informovala o tom Andrea Földváryová z Univerzity Komenského v Bratislave.

Svetové podujatie má korene v Berlíne. Jeho cieľom je poskytnúť nový pohľad na známu problematiku. Záštitu nad podujatím prebral podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Osemnásť výskumníkov z oblasti medicíny, matematiky či techniky dostalo šancu prezentovať svoj výskum počas troch minút pred odbornou porotou. Slovenské kolo ponúklo návrh riešenia rozmanitých, primárne celospoločenských otázok, v ktorých dominovali medicínske témy – napríklad DNA, detekcia rakoviny, diagnostika kondície mitochondrií, liečba nádoru či diagnostika včasného štádia rakoviny prsníka.

Hrivňak priblížil inovatívnu optiku Braggov zväčšovák, ktorá umožňuje zobraziť vnútro drobných zvierat. "Ďalšími dvomi ocenenými boli Matej Mikulszky a Štefan Tkáč, obaja z Technickej univerzity v Košiciach. Štefan Tkáč sa venoval problematike stabilizovania rotora v statore. Matej Mikulszky prezentoval, ako možno optimalizovať responzívne grafické používateľské prostredie," uviedla.

Víťaz sa zúčastní na svetovom finále Falling Walls Lab, ktoré sa uskutoční 8. novembra v Berlíne. Taktiež získal lístok na prestížnu konferenciu Falling Walls Conference (9. novembra). Do berlínskeho finále postupuje 100 účastníkov z celého sveta. 

01 - Modified: 2017-09-29 08:32:17 - Feat.: 0 - Title: Slovenské mestá ožijú vedou. Prichádza Noc výskumníkov
01 - Modified: 2021-09-24 10:00:29 - Feat.: - Title: Experimenty aj workshopy s vedcami. Európska noc výskumníkov práve prebieha online 02 - Modified: 2020-11-27 07:21:50 - Feat.: - Title: Začala sa Európska noc výskumníkov. Fanúšikom vedy prináša experimenty a prednášky online 03 - Modified: 2019-09-26 11:45:06 - Feat.: - Title: Slovensko zažije Noc výskumníkov. Príde expert na umelú inteligenciu aj americká astronautka 04 - Modified: 2018-09-28 09:37:22 - Feat.: - Title: Tohtoročná Európska noc výskumníkov chce prebudiť v ľuďoch zvedavosť 05 - Modified: 2017-09-29 08:32:17 - Feat.: - Title: Slovenské mestá ožijú vedou. Prichádza Noc výskumníkov
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 16:28