Plume Labs
StoryEditor

Osobný strážca znečistenia je tu. Lacný senzor vás udrží od najhorších ciest

03.10.2017, 00:01
Autor:
sansan
Do svetového predaja vstúpil prvý nízkonákladový senzor kvality vzduchu.

Ten je schopný monitorovať vystavenie vášho organizmu voči trom najnebezpečnejším znečisťujúcim látkam, píše New Scientist.

Prístroj "Flow" sa môže použiť ako ručný snímač alebo pripojiť na kočíky, peňaženky a tašky. Ponúkajú ho za menej ako 200 dolárov.

Senzor bol tento rok v lete testovaný 100 dobrovoľníkmi v centre Londýna. Výsledky sú teraz používané na mapovanie kvality ovzdušia viac ako 2000 kilometrov chodníkov mesta. "Chceme pomôcť ľuďom, aby prevzali zodpovednosť za to, čo dýchajú," hovorí Romain Lacombe, generálny riaditeľ spoločnosti Plume Labs, ktorá stojí za novou technológiou.

"Bude určite najkompletnejšia," hovorí Jean-François Doussin na univerzite vo Val-de-Marne v Paríži, ktorý odporučil Plume. Niekoľko podobných zariadení je už v predaji, ale Flow bude prvý, ktorý bude schopný zistiť úrovne veľkých troch znečisťujúcich látok - prchavých zlúčenín, vzdušných častíc a oxidov dusíka. Zariadenie vám povie, či prekračujú bezpečné úrovne na ulici alebo vo vašej domácnosti.

Senzory budú pracovať s bezplatnou mobilnou aplikáciou na vytvorení máp znečistenia rovnakým spôsobom, ako teraz dokážeme sledovať dopravné zápchy na našich smartphonoch. Tieto sa nebudú spoliehať iba na čítania od používateľov.

Namiesto toho sa údaje o kvalite ovzdušia spájajú s informáciami o prietoku, teplote a iných ukazovateľoch vplyvu na prognózu znečistenia. To by mohlo byť prínosom pre tých, ktorí sú najviac ohrození zlým ovzduším, ako sú malé deti, bežci a ľudia s astmou a kardiovaskulárnymi chorobami, ktorých životy môžu byť ohrozené v silne znečistených dňoch.

Zmena zvykov

Dať ľuďom presné informácie im umožní zmeniť ich každodennú rutinu. Napríklad rodičia malých detí sa môžu rozhodnúť, že zostanú doma v dňoch vysokého znečistenia, bežci by si mohli zvoliť inú trasu a astmatici zas nechať otvorené okná, keď varia alebo používajú krby.

Až donedávna sa mestá spoliehali na niekoľko pevných monitorov na sledovanie kvality ovzdušia v rozsiahlych mestských oblastiach. Ale tieto ponúkajú len malý pohľad na priemerného človeka, pretože znečistenie sa líši od bloku k bloku kvôli účinkom stromov, dopravných modelov a architektúry.

Rastúce obavy týkajúce sa zdravotných účinkov znečistenia a nedávne objavy technológie snímania spôsobili výbuch lacných prenosných monitorovacích zariadení.

Len zopár z nich však monitoruje iba jednu triedu znečisťujúcich látok. To je z veľkej časti spôsobené obmedzením priestoru a spracovania údajov, hovorí Doussin.

Mapy znečistenia na ulici

Najnovší technologický vývoj zahŕňa nanočasové plynové snímače zabudované do mikročipov v zariadení Flow. Projekt "Bicyklovanie a dýchanie" v New Yorku teraz pripája pozorovateľné monitory na cyklistov, ktorí sa dobrovoľne rozhodli posúdiť zdravotné účinky cyklistiky po uliciach mesta.

Malé mobilné snímače boli tiež namontované na drony a balóny, a dokonca aj holuby na vytvorenie 3D modelov, ako sa znečistenie šíri cez mestské oblasti. To všetko je navrhnuté tak, aby poskytlo výskumníkom "nové chápanie znečistenia", hovorí Melissa Lunden z spoločnosti Aclima, leteckej monitorovacej spoločnosti pracujúcej so spoločnosťou Google na sledovaní znečistenia v niekoľkých kalifornských komunitách pomocou zariadení namontovaných na vozidlách Google Street View.

Lunden dúfa, že tieto nové čítania poskytnú vládam nástroj na hodnotenie vplyvu projektov, ako sú elektrifikované autobusové linky, cyklistické trasy a pridanie zeleného priestoru v preplnených mestských jadrách.

Doussin hovorí, že menšie snímače, ako napríklad Flow, sú menej presné ako zariadenia, ktoré vedci využívajú, ale sú "viac ako dostatočné na vyhodnotenie vystavenia osôb znečisteniu ovzdušia".

Dúfa, že budúce verzie prístroja dokážu zniesť aj ozón a že súčasné snímače spôsobia, že miestni úradníci budú musieť vyčistiť vzduch. "Problém, ktorý máme s kvalitou ovzdušia, je to, že je to neviditeľný problém," hovorí. "Tieto zariadenia ho robia viditeľným."

01 - Modified: 2024-03-20 13:00:00 - Feat.: - Title: Len v siedmich krajinách sveta sa môžeš nadýchnuť bez obáv. Patrí medzi štátmi s čistým ovzduším aj Slovensko? 02 - Modified: 2024-02-27 16:01:21 - Feat.: - Title: Štúdia: Miera samovrážd stúpa, keď kvalita vzduchu klesá 03 - Modified: 2023-12-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Smrtiace fosílne palivá. Znečistené ovzdušie zabíja ročne milióny ľudí po celom svete 04 - Modified: 2023-11-24 18:07:53 - Feat.: - Title: Francúzsku vládu pokutovali za znečistenie ovzdušia v Paríži a Lyone 05 - Modified: 2023-11-21 12:30:00 - Feat.: - Title: Ich chamtivosť nás pohlcuje. 10 percent najbohatších ľudí v Európe znečisťuje ovzdušie rovnako ako polovica najchudobnejších
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 02:36