Microsoft, Technet.cz
StoryEditor

Pripravte sa na mixovanú realitu. Vo Windows 10

08.10.2017, 00:01
Autor:
vsevse
S príchodom jesenného vylepšenia Windows 10 bude systém plne podporovať zmiešanú realitu.

Spoločnosti sa už naplno pripravujú a pri štarte za menej ako dva týždne už majú byť k dispozícii náhlavné súpravy od viacerých výrobcov, píše iDNES.

Zmiešaná realita (MR) je označenie pre zobrazenie virtuálnych objektov v reálnom prostredí tak, že reagujú na toto prostredie. Zmiešaná sa volá preto, že kombinuje schopnosti virtuálnej (VR) a rozšírenej reality (AR).

Vo výsledku potom napríklad virtuálny globus stojí na reálnom stole a nepláva niekde v priestore. Toľko teória a niektoré demá Microsoft. V reálnom nasadení asi nebude také jednoduché. Zistiť to budeme môcť v utorok 17. októbra, keď vychádza Windows 10 Fall Creators Update.

Zatiaľ nie je jasné, aké programy určené čisto pre MR budú k dispozícii v tej dobe, ale na jednej z prezentácií firma sľubovala približne 20-tisíc aplikácií, vrátane Paintu 3D alebo virtuálnej obrazovky s predpoveďou počasia. Zrejme do toho počíta aj programy obchodu Steam VR, s ktorým po novom Microsoft spolupracuje. Tam sú ale predovšetkým programy pre čistú virtuálnu realitu. Aktuálne Microsoft pribral systém AltspaceVR, ktorý vytvára sociálnu sieť vo virtuálnej realite.

Keď Microsoft v roku 2015 prišiel s konceptom virtuálnej reality, ukazoval ho na vlastných pomerne drahých okuliaroch Hololens. Teraz v roku 2017 v spolupráci s ďalšími výrobcami príde ďalších päť náhlavných sád od piatich rôznych výrobcov. Sú to: Acer Windows Mixed Reality Headset, Dell Visor, HP Windows Mixed Reality Headset, Lenovo Explorer a Samsung HMD Odyssey. Používatelia by sa k týmto prístrojom mali dostať najneskôr počas predvianočných predajov.

Ceny kompletov sa pohybujú medzi 399 a 499 amerických dolárov, čo je takmer zlomok ceny oproti troch tisícom dolárov za Hololens.

menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 07:44