Pixabay
StoryEditor

Superschopnosť, ktorá zachráni životy. Smartfón uvidí to, čo ľudské oko nedokáže

24.10.2017, 00:01
Autor:
sansan
V špionážnych románoch a filmoch o superhrdinoch je schopnosť vidieť cez steny praktickým a pôsobivým trikom. Táto technológia by sa teraz mohla stať realitou.

A to pomocou kamier smartfónov, ktoré môžu odhaliť pohybujúce sa objekty, aj keď sú skryté za rohom, tvrdí podľa Live Science nová štúdia.

Táto futuristická technológia môže podľa výskumníkov raz pomôcť spozorovať vozidlá v slepých zákrutách.

Na cestách i pri rukojemníckej dráme

"Môžeme nakoniec túto myšlienku využiť na to, aby sme upozornili vodičov na chodcov alebo automobily, ktoré sa chystajú vyraziť spoza budov do jeho dráhy. Možno by tých pár sekúnd stačilo na záchranu životov," uviedla autorka štúdie a vedkyňa Katie Boumanová. 

"Hľadanie a záchrana alebo pomoc pri zistení toho, čo sa deje za stenou pri rukojemníckej dráme, sú tiež potenciálnymi aplikáciami," dodala Boumanová.

Výskumníci použili veľa rôznych prístupov pri snahe vyrobiť "superschopnosť" v reálnom živote, ktorá umožní vidieť, čo sa skrýva za rohom. Napríklad v roku 2015 výskumníci ukázali, že môžu používať lasery na zobrazenie objektov za rohom spaľovaním svetelných impulzov na povrchoch v blízkosti predmetov. Tieto povrchy by sa mohli správať ako zrkadlá a rozptyľovať laserové impulzy na akékoľvek skryté objekty. Analyzovaním svetla, ktoré sa odrážalo od objektov a iných povrchov späť na skenery, výskumníci mohli rekonštruovať tvary skrytých predmetov.

Hoci väčšina stratégií "sú naozaj skvelé nápady, tiež si zvyčajne vyžadujú špecializovaný hardvér alebo sú drahé," povedala Boumanová. Technológia z roku 2015 napríklad vyžadovala mimoriadne rýchle lasery a mimoriadne citlivé kamery. Ale Boumenovej metóda používa len kameru na smartfóne.

"Používame prirodzené svetlo a nemusíte zavádzať vlastné svetlo, ktoré by skúmalo skryté objekty. To nám umožňuje používať bežné spotrebiteľské kamery a nie špecializované zariadenia, ktoré vidia za roh."

Nový systém, známy ako CornerCameras, analyzuje svetlo, ktoré sa odráža od objektov schovaných za rohom a ktoré padá na zem v rámci zorného poľa kamery. Toto svetlo sa nazýva "penumbra".

Systém analyzuje toto svetlo niekoľko sekúnd a podľa štúdie spája desiatky odlišných obrázkov. Tieto údaje pomáhajú systému merať rýchlosť a trajektóriu objektov za rohmi v reálnom čase. Nevidí však žiadne identifikačné detaily o týchto objektoch, vidí len to, že sa pohybujú.

Aj za dažďa

"Myslím, že najväčším prekvapením bolo, že systém fungoval dobre v situáciách, v ktorých by som to nečakala," povedala Boumanová. "Napríklad, raz počas natáčania začalo pršať, čo spôsobilo, že sa na zemi začali objavovať veľké dažďové kvapky, ktoré menia farbu betónu."

Keďže sa CornerCameras pokúša analyzovať svetelné signály, ktoré predstavujú iba 0,1 percento celkového jasu zeme, myslela si, že tieto dažďové kvapky by zničili signál. Systém však aj napriek tomu fungoval.

Jedno súčasné obmedzenie CornerCameras je, že si vyžaduje stacionárnu kameru. V mnohých situáciách, napríklad v systéme na aute proti kolíziám, si totiž luxus stacionárnej kamery nemôžete dovoliť. Výskumníci sa preto teraz sústreďujú na to, aby systém najskôr pracoval na pohyblivom vozíku a časom na pohybujúcom sa aute.

Budúci výskum bude tiež zameraný na to, aby CornerCameras pracoval v rôznych svetelných situáciách alebo pri zmene svetelných podmienok, napríklad keď je zamračené. "Ak by sme dokázali, že bude systém v týchto scenároch fungovať, otvorila by sa tým možnosť, že ho budú môcť používať aj ľudia so smartfónmi".

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 03 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:25