StoryEditor

Posmieval sa Muskovi a hovoril o zničení ľudstva. Prvý robot na svete, ktorý dostal občianstvo

31.10.2017, 12:00
Autor:
sansan
Saudská Arábia je prvou krajinou na svete, ktorá udelila občianstvo robotovi.

Humanoid Sophia získal občianstvo na podujatí Future Investment Initiative, ktoré sa konalo minulý týždeň v hlavnom meste Rijád, píše Business Insider.

"Som veľmi hrdá a poctená týmto jedinečným vyznamenaním," odkázala Sophia divákom. "Toto je historický moment, že som ako prvý robot na svete bola uznaná za občana."

Podrobnosti o svojom občianstve neupresnila.

Sophia odpovedala na otázky, ktoré sa týkali predovšetkým jej stavu ako humanoida a obáv ľudí o ich budúcnosť vo svete riadenom robotmi.

Moderátor podujatia Sophii povedal, že "všetci chceme predísť zlej budúcnosti." "Čítali ste priveľa Elona Muska a sledovali priveľa hollywoodskych filmov," povedala Sophia. "Nebojte sa, ak ste na mňa milí, ja som milá na vás, zaobchádzajte so mnou ako s inteligentným vstupno-výstupným systémom."

V marci roku 2016 jej tvorca David Hanson z Hanson Robotics požiadal Sophiu počas živej demonštrácie na SXSW festivale: "Chceš zničiť ľudí?... Prosím, povedz" nie ". A Sophia s prázdnym výrazom odpovedala: "Dobre, zničím ľudí."

Hanson medzitým povedal, že Sophia a ďalší roboti pomôžu seniorom v zariadení starostlivosti o starších ľudí a návštevníkom v parkoch a podujatiach.

Našťastie pre ľudskú rasu, Sophia tiež uviedla, že chce využiť svoju umelú inteligenciu na to, aby pomohla ľuďom žiť lepší život a urobila svet lepším miestom.

Predstieranie, že dáte robotovi občianstvo, nikomu nepomáha

Ak vám to celé pripadá ako PR senzácia, máte pravdu: Saudská Arábia celú vec s údajným občianstvom použila na podporu technologického summitu, ktorý je súčasťou jeho celoštátnej politiky o transformovaní ekonomiky založenú na rope na niečo viac vpred - myslenie. Niektorí odborníci tvrdia, že tento prístup k právam robotov je škodlivý nielen pre verejné chápanie technológií, ale aj pre samotnú občiansku spoločnosť.

"Sú to očividne len reči," hovorí Joanna Brysonová, výskumníčka etiky v umelej inteligencii na University of Bath. "O čom to je? Ako to ovplyvňuje ľudí, ak si myslia, že môžete mať občana, ktorého si môžete kúpiť. "

Otázka, či by sme mali umožňovať robotom, aby mali práva alebo nie, je veľká, ale najprv nám musí byť jasné, čo Sophie je - a to že určite nie je "v podstate živá", bez ohľadu na to, čo tvrdí jej tvorca.

Pozrite si celé vystúpenie Sophie:

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 03 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 04 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete 05 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 13:36