V priestoroch Zážitkového centra vedy Aurelium.TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Spoznajte prácu výskumníkov. Tento týždeň na Slovensku patrí vede a technike

06.11.2017, 10:45
Autor:
sansanTASRTASR
S mottom Spoznávaj, pochop, rozvíjaj sa v dňoch 6. - 12. novembra po celom Slovensku konajú podujatia v rámci 14. ročníka Týždňa vedy a techniky.

Verejnosť sa bude môcť stretnúť s vedcami a výskumníkmi a spoznať bližšie ich prácu. 

Budete tak mať možnosť bližšie spoznávať a pochopiť vedu a ďalej rozvíjať váš záujem o vedu a techniku počas stoviek popularizačných podujatí po celom Slovensku, ako sú napríklad prednášky, festivaly, workshopy, či najrôznejšie súťaže s vedecko-technickým zameraním.

V tomto roku sa uskutoční približne 350 rôznych podujatí, vrátane odovzdávania Cien za vedu a techniku, interaktívnej výstavy s názvom Veda netradične či vyhodnotenia výtvarnej a fotografickej súťaže.

Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutočnilo v pondelok 6. novembra o 9.00 h v priestoroch Zážitkového centra vedy Aurelium v Bratislave za účasti ministerky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej (nominantka SNS).

Nasledovať bude slávnostné vyhlásenie výsledkov fotografickej a výtvarnej súťaže, počas ktorého si mladí a talentovaní žiaci a študenti, budúci výtvarníci a fotografi prevezmú diplomy a vecné ceny. Cieľom výtvarnej a fotografickej súťaže je zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a techniku, vedecké bádanie a popularizáciu vedy a techniky na Slovensku. Témou tohtoročnej výtvarnej súťaže bolo „Ako recyklujem“, téma fotografickej súťaže znela „Voda a veda“.

CVTI SR pripravilo v utorok 7. novembra pre verejnosť podujatie Utorok s geológiou na tému Cesta od stredu Zeme, alebo čo bolo, je a bude v geologickej mozaike našej planéty. Vedúci Geologického odboru v Ústave vied o Zemi SAV Ján Madarás objasní aj to, prečo sa kontinenty a moria menia a mapa Zeme nebola nikdy rovnaká ako dnes, prečo sú niekde zemetrasenia a sopky, hory a údolia alebo len "nudná" rovina, alebo čo ostane po človeku.

Ak v dňoch 9. a 10. novembra zavítate do priestorov výstaviska INCHEBA, budete sa môcť zúčastniť hneď na dvoch z hlavných podujatí organizátorov. Tým prvým je interaktívna výstava Veda netradične, na ktorej vám vo vystavovateľských stánkoch ponúknu množstvo zaujímavých exponátov zo sveta vedy a techniky a vedu tak zažijete doslova „naživo“.

Druhým podujatím, ktorý sa rovnako v týchto dvoch dňoch uskutoční na výstavisku INCHEBA je Festival vedy a techniky AMAVET 2017. Tento ročník je pre FVaT AMAVET výnimočný tým, že oslavuje už 20. výročie svojho vzniku.

Vyvrcholením bude galavečer pri príležitosti odovzdávania Ceny za vedu a techniku, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 9. novembra. 

Zoznam všetkých podujatí nájdete na stránke www.tyzdenvedy.sk.

Organizátorom podujatia je MŠVVaŠ SR v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

01 - Modified: 2023-11-06 10:31:16 - Feat.: - Title: Začal sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku. Prináša stovky podujatí 02 - Modified: 2022-11-07 07:42:16 - Feat.: - Title: Slovenský Týždeň vedy a techniky prinesie desiatky prednášok, festivalov, ale i súťaží 03 - Modified: 2021-11-10 15:18:28 - Feat.: - Title: Buďme hrdí na seba a na Slovensko. Tak znelo posolstvo súťaže mladých vedátorov 04 - Modified: 2021-11-05 06:43:36 - Feat.: - Title: Blíži sa Festival vedy a techniky AMAVET. Otvoril nám brány do sveta, hovorí účastník 05 - Modified: 2020-11-09 15:18:06 - Feat.: - Title: Na Slovensku odštartoval Týždeň vedy a techniky
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 13:17