HN/ Daniel Beňovič
StoryEditor

Apple poskytne dáta z Face ID vývojárom. Znepokojujúce, tvrdia experti

12.11.2017, 14:05
Podľa agentúry Reuters Apple poskytne dáta získané čelnou kamerou pri skenovaní tváre vývojárom, ktorí ho využijú pri tvorbe aplikácií a hier.

K tomu budú potrebovať povolenie užívateľov s tým, že dáta neposkytnú tretím stranám. Bezpečnostní experti tento nápad napriek tomu považujú za problematický, píše iDNES.

Nový spôsob autentifikácie používateľa podľa rozoznania tváre je jednou z najdiskutovanejších noviniek iPhonu X. Pokročilá zostava projektora a dvojica kamier sníma a potom porovnáva mapu tváre z 30-tisíc bodov. Ide teda o veľmi podrobné informácie. Niektoré z nich podľa agentúry Reuters Apple poskytne vývojárom, aby mohli mimiku užívateľov premietnuť do svojich aplikácií.

Face ID, ako sa nový spôsob rozpoznania používateľa nazýva, neslúži len na odomknutie telefónu. Plne nahrádza skorší snímač odtlačkov prstov zvaný Touch ID tiež na potvrdenie platieb cez systém Apple Pay. Spočiatku Apple uvádzal, že dáta zostanú iba na každom jednotlivom iPhone X, ale teraz sa ukazuje, že so súhlasom používateľa k nim budú mať čiastočne prístup aj vývojári.

Výrazy užívateľa dané mimikou, pohyby a mrkaním očí alebo povytiahnutím obočia by vývojári radi zrkadlili napríklad do herných postáv. Doteraz sa dá niečo podobné využiť na zasielanie hovorených odkazov tzv. emoji.

Niektoré americké organizácie zaoberajúce sa ochranou súkromia, napr. American Civil Liberties Union (ACLU) a Center for Democracy and Technology, sú však myšlienkou zdieľania týchto dát zaskočené. Apple kontruje, že má na vývojárov dostatočné páky a v prípade akýchkoľvek nezhôd ich môže z aplikačného portálu App Store vylúčiť. Je však otázkou, či má kontrolu tiež nad servermi vývojárov, kde by sa dáta užívateľov ukladali.

Správa Reuters upresňuje, že by užívateľ súhlasom vývojárom neposkytol komplexné dáta, ktoré True Depth kamera používa na jeho identifikáciu. Pracovať by sa skutočne malo predovšetkým s načítanými grimasami, vďaka ktorým by vývojári pomocou matematických vzorcov dosiahli napríklad to, že herná postava by vykazovala podobnú tvárovú mimiku ako samotný používateľ.

Zmluvne dohodnuté má byť aj to, že získané dáta nemôžu byť použité na reklamné účely, nemajú sa tak dostať do rúk analytickým spoločnostiam ani iným sprostredkovateľom dát. Zakázané tiež je s pomocou dát užívateľov tvoriť anonymné sledovacie profily.

Analytik Jay Stanley z ACLU priznáva, že prvotné obavy s ochranou osobných údajov súvisiacich s pokročilou technikou čítania a následného porovnávania tváre pre odomknutie telefónu sa nakoniec ukázali ako prehnané. Prístup vývojárov k týmto údajom však ako skutočný problém narušenia súkromia vníma.

Zamýšľa sa nad otázkou, ako môže Apple kontrolovať nakladanie s biometrickými dátami v okamihu, keď opustia iPhone X. A dopĺňa, že rozmach techniky využívajúcej k identifikácii skenovania tváre môže v budúcnosti priniesť z pohľadu ochrany súkromia nečakané komplikácie.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 17:04