SimpleCell Networks Slovakia
StoryEditor

Na Slovensku štartuje sieť internetu vecí. Také niečo sme nemohli predvídať, hovorí zakladateľ Sigfoxu

15.11.2017, 04:00
Autor:
sansan
Prvý celonárodný operátor siete pre internet vecí (IoT) ohlásil komerčný štart siete Sigfox na Slovensku.

Na medzinárodnej konferencii ITAPA 2017 to oznámil spoluzakladateľ spoločnosti Sigfox Christophe Fourtet. Sieť Sigfox je tak odvčera v plnej prevádzke už v 17. európskej krajine. „Komerčným spustením siete na Slovensku sa otvárajú nové možnosti pre mestá a obce, výrobné podniky, energetické spoločnosti či poľnohospodárov. Aj takýmto spôsobom dokážeme viac prepájať Európu, jej obyvateľov a dávať veciam život.“

"Toto je technológia, ktorá bola absolutne nepredpokladateľná. Je to niečo, čo sme nemohli predvídať a je úplne odlišná od klasických sietí mobilných operátorov. Veď si predstavte, že by sme si v minulosti povedali, že by sme možno na 10 alebo 20 rokov stratili snímač v prírode a potom ho našli a on by stále fungoval. To je niečo, čo sme nemohli predpovedať a dnes to vďaka Sigfoxu funguje," povedal Fourtet na brífingu.  

Čo to vlastne je internet vecí? Je naozaj až také sci-fi z domu alebo firmy doslova kontrolovať vaše parkovacie miesto, auto, stav objemu palivovej nádrže, či kontrolovať stádo dobytka? Máte v rodine chronicky alebo ťažko chorého seniora, ktorého treba monitorovať? Medicínske senzory internetu vecí  sľubujú revolúciu aj v prístupe k pacientom. Zariadenia sledujúce zdravotný stav pacientov kontrolujú rozličné hodnoty a na základe nich sú schopné upozorniť zdravotnú službu pri neobvyklej situácii.

Sigfox prináša desiatky atraktívnych riešení aj pre mestá, priemysel, poľnohospodárstvo, odpadové hospodárstvo či oblasť odpočtov energií.

Na Slovensku ju prevádzkuje spoločnosť SimpleCell Networks Slovakia, ktorá avizuje, že v roku 2018 budú realizované projekty inteligentných parkovacích systémov, monitoring a analýza kvality ovzdušia či projekty zamerané na starostlivosť o seniorov.

„Doba pilotnej prevádzky je úspešne za nami a som si istý, že budúci rok bude pre Sigfox na Slovensku, rokom realizácie projektov s cieľom zvýšiť kvalitu života občanov, ako aj hospodárenie miest a firiem“, povedal Martin Komínek, prevádzkový riaditeľ SimpleCell Networks Slovakia.

Každý má príležitosť

„Prioritným záujmom našej spoločnosti je po dokončení výstavby siete rozvoj IoT trhu, u nás, na Slovensku. V súčasnosti štartujeme spoluprácu s fakultami Slovenskej technickej univerzity aj Technickej univerzity v Košiciach, kde budeme aktívne podporovať študentov a poskytovať im odborný mentoring v oblasti IoT,“ doplnil Komínek.

SimpleCell začala aj s konceptom verejných stretnutí zameraných na zvýšenie povedomia o internete vecí. Počas prvej takejto akcie bola vyhlásená Sigfox IoT Challenge, ktorá má motivovať vývojárov, študentov či investorov k vstupu do sveta IoT.

Operátor bude vyhlasovať výzvy pravidelne podľa dopytu od partnerov na vývoj konkrétnych zariadení či riešení. „Sigfox IoT Challenge je v podstate verejná obchodná výzva pre mladé ambiciózne tímy ľudí. Prvá výzva bola vyhlásená na vytvorenie zariadenia pre diaľkový odpočet stavu elektromerov, aby si mohli zákazníci energetických spoločností priebežne kontrolovať spotrebu a byť upozorňovaní pri neobvyklej situácii,“ ozrejmil Juraj Timko, PR manažér SimpleCell Slovakia.

Druhá výzva je zameraná na vývoj seizmického snímača určeného pre bezpečnostné riešenia na súkromných pozemkoch. Víťaznému tímu alebo jednotlivcovi poskytnú dlhodobý technický a obchodný mentoring, a tiež príležitosť preraziť na celosvetový trh.

Technický riaditeľ globálnej spoločnosti Sigfox Christophe Fourtet, ktorý vôbec po prvýkrát zavítal na Slovensko, zároveň prezradil viac o spustení siete IoT v našej krajine.

O čo ide v sieti Sigfox?

Do Bratislavy som prišiel prezentovať naše výsledky, ktoré sme dosiahli vo svete internetu vecí. Budovali sme ich sedem rokov a spájajú sa práve s IoT. Jedným z našich hlavných zámerov je, aby sme priniesli sieť, ktorá sa prispôsobuje skutočne jednoduchým zariadeniam. Jednoduchším ako sú vaše smartfóny. Cieľom toho, je digitalizácia. Naša sieť je prispôsobená veľkému množstvu snímačov a jej úlohou je zobierať informácie. Ďalšou vlastnosťou našej siete, je to, že predmety alebo zariadenia vytvárajú inžinieri v danej krajine. Avšak sieť je veľmi transparentná, nemáme roaming a preto zariadenia, ktoré sú vytvorené v jednej krajine, môžu ísť do celého sveta. 

Čo táto zmena znamená pre Slovensko?

Zmenu, ktorú prinášame, neprinášame iba na Slovensko, ale do všetkých krajín, v ktorých pôsobíme. Je to zmena, ktorá pomôže prevádzkovať aplikácie takzvaných stratených predmetov. Vďaka tejto sieti môžu fungovať predmety veľmi dlho, pretože sú napájané na baterky. Ak ste napríklad chceli v minulosti v krajine alebo v teritóriu rozšíriť snímače na rôzne účely, po prvé ste museli myslieť na technickú stránku veci, po druhé na častú výmenu batérie, po tretie ako sa prispôsobiť so svojimi zariadeniami existujúcej sieti a po štvrté ako sa bude vaša sieť správať v roamingu. Sigfox toto všetko ruší.  

Aké je súčasné pokrytie siete na Slovensku?

Pokrytie je ako vždy komplexná otázka, môžem povedať, že na Slovensku pokrývame aj outdoor aj indoor, čiže vonkajšie aj vnútorné priestory. Do tohto momentu máme pokrytie približne na 90 percentách územia Slovenska. So sieťou máme tiež možnosť pokryť priestor pod zemou. Na tom pracujeme s našim operátorom a prevádzkovateľom siete, kde je také podzemné pokrytie potrebné.   

A konkrétne príklady toho, ako Sigfox funguje?

Ako príklad si môžeme zobrať predpoveď počasia a predpoveď poveternostných podmienok. Táto predpoveď funguje tak, že napríklad na Slovensku máme meteorologické stanice, ktoré sú veľmi sofistikované a presné, ale zároveň veľmi komplexné. A práve z týchto údajov, ktoré stanice zozbieravajú, vieme predpovedať počasie. Používaná technológia staníc sa môže nazývať aj technológiou chladných dát, to znamená, že trvá veľmi dlho. Náš prístup je oveľa efektívnejší - môžeme ho nazvať horúcimi dátami.

Aké zariadenia sa pri tom používajú? 

Tieto zariadenia sme vyvinuli na úplnom začiatku Sigfoxu. Práve teraz zariadenie, ktoré držím v ruke, nerobí absolútne nič, je v tzv. spánkovom režime, čiže ho nezaujíma, či je v našom okolí nejaká sieť. Nie je o nič viac komplikovanejšie ako ovládač, ktorým otvárate vašu garáž. Ale v momente keď na ňom stlačím tlačidlo, tak prijíma informáciu. Neprebehol žiaden zložitý proces, som jednoducho informovaný, že moje zariadenie odoslalo signál. A to je práve základ Sigfoxu, jeho jednoduchosti. Samozrejme, tá jeho zložitosť je už ďalej v sieti. Dajme tomu, že vytvoríte nejaké zariadenie, vôbec sa nemusíte zaoberať tým, ako funguje sieť. Jediné čím sa musíte zaoberať, je výdrž vášho zariadenia a aplikácia, na ktorú ju použijete. 

Namiesto toho, aby sme používali zložité zariadenia, ktorých je síce málo, my používame veľmi veľa malých, jednoduchých, nákladovo nenáročných zariadení. Tie rozmiestnime po krajine a oni nám prinášajú veľmi dôveryhodné informácie napríklad o stave poveternostných podmienok. Sigfox poskytuje sieť, ktorá je prispôsobená takýmto snímačom. Môžeme o nich v uvodzovkách povedať, že nie sú veľmi inteligentné, ale práve toto množstvo informácií nám vie povedať veľa. Počasie vieme vďaka nim predpovedať s extrémnou presnosťou.

Na aké ďalšie procesy sa tento koncept ešte vzťahuje? 

Ako príklad ďalších procesov, ktoré nás obklopujú, môžem uviesť to, že vďaka našim technológiám viete pozorovať postup lesných požiarov či zistiť situáciu pri dopravných zápchach na cestách. 

Koľko správ zariadenie denne odošle? Čo sa stane v prípade, ak ich odošle viac, ako by malo?

Prepočet je zatiaľ taký, že odošle 140 správ denne, čiže každých desať minút. Je to však vec, ktorá je nezávislá od Sigfoxu, my podliehame reguláciám, ktoré upravujú maximálne množstvo odosielaných správ denne alebo za istý časový úsek. Ale naša spoločnosť alebo náš operátor si vedia ustrážiť zariadenia, ktoré sa nesprávajú normálne a vysielajú oveľa viac správ, ako by mali. Keď získame takú notifikáciu, vieme upozorniť majiteľa daného snímača, že s ním práve niečo nie je v poriadku a môže ho vypnúť. 

Ktorú vlastnosť Sigfoxu považujete za výnimočnú?

Je ňou koncept, ktorý sa v angličtine nazýva one time usage. Ide o predmety, ktoré vyšlú informáciu iba jeden raz alebo počas určitého časového úseku. Zaujímavosťou je, že tieto zariadenia budú extrémne lacné, bude to v desiatkach centov. A ich bezpečnosť môžeme nazvať absolútnou, lebo tam nie je žiadny kľúč, ktorý by nám ju mohol narušiť. Je tomu tak, pretože tento predmet je veľmi špecifický, bol vytvorený na jeden účel, na jeden deň a jediný, kto pozná informáciu o ňom, je práve ten, kto ho vyrobil. Týmto môžeme vytvoriť zariadenia, ktoré nemajú mikroprocesor alebo mikrokontrolór. Budú medzi nimi napríklad snímače, vďaka ktorým budeme vedieť, či niekto otvoril obálku alebo či niekto preťal našu zámku na nejakých dverách. 

Viacero systémoch inteligentných snímačov už existuje. Čo hovoríte na konkurenciu?

Pre piatimi rokmi nám hovorili, že máme silnú konkurenciu v technológiách, ktoré slúžia na klasické veci, ako sú vaše inteligentné telefóny. Keď som chodil na rôzne vedecké konferencie, to čo nám prezentovali ako našu konkurenciu, bolo niečo tradičnejšie, niečo čo sa vzťahovalo na veci, ktoré už existujú. No to čo robíme dnes, je veľmi jedinečné a špecifické. A za ten čas sa vyvinula aj naša konkurencia. Nechcem byť arogantný, v tom čo hovorím, ale trhu trvalo veľmi dlho, kým pochopil, čo je našou špecifikáciou. Prvou vecou je, že my ako Sigfox sme naozaj v popredí, prinášame pokrokovú technológiu. Druhou je, že prinášame významnú zmenu na trh. Sú to veci, na ktoré sa zameriavame iba my a sme jediným aktérom na trhu, ktorý sa týmto zaoberá. 

01 - Modified: 2017-09-14 15:05:45 - Feat.: - Title: "Pero", ktoré dokáže objaviť nádor do desiatich sekúnd 02 - Modified: 2016-06-07 10:48:25 - Feat.: - Title: Citroën vymýšľa, ako dohnať komfort bez stratených gulí
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:14