StoryEditor

Viac ako len špekulácia. Video ukazuje desivú budúcnosť autonómnych vražedných dronov

23.11.2017, 12:15
Autor:
sansan
Nové grafické video predstavuje veľmi desivú budúcnosť, v ktorej sú vysielané hromady mikrodrónov, aby zabili politických aktivistov a amerických zákonodarcov.

Kvadrokoptéry vyzbrojené výbušnými nábojmi používajú na vyhľadávanie a zabíjanie svojich cieľov získavanie dát v reálnom čase a umelú inteligenciu, píše Space.

Tvorcovia sedemminútového filmu Slaughterbots dúfajú, že prekvapujúca dramatizácia upozorní na to, čo považujú za hroziacu krízu - vývoj smrtiacich autonómnych zbraní na ľudské ciele bez ľudského vedenia.

Film si objednala nezisková organizácia The Future of Life Institute zameraná na zmiernenie existenčných rizík, ktoré predstavujú moderné technológie vrátane umelej inteligencie. Spoločnosť založená skupinou vedcov a vedúcich podnikateľov podporujú aj AI skeptici Elon Musk a Stephen Hawking.

Inštitút je tiež za Campain to Stop Killers Robots, koalíciou mimovládnych organizácií, ktoré sa spojili a vyzvali na preventívny zákaz smrtiacich autonómnych zbraní.

Načasovanie videa je zámerné. Tento film premietali minulý týždeň v rámci Organizácie Spojených národov v Ženeve počas stretnutia o Dohovore o určitých konvenčných zbraniach. Dohovor z roku 1980 je radom rámcových zmlúv, ktoré zakazujú alebo obmedzujú zbrane, ktoré sa považujú za spôsobujúce zbytočné alebo neospravedlniteľné utrpenie. Konvencia napríklad uzákonila protokol z roku 1995, ktorým sa zakazujú zbrane, ako sú napríklad lasery, ktoré sú špeciálne určené na to, aby spôsobili slepotu.

Od roku 2017 sa 125 krajín zaviazalo dodržiavať rezolúcie dohovoru vrátane všetkých piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

Kampaň organizovala na tohtoročnom podujatí sériu stretnutí s cieľom navrhnúť celosvetový zákaz smrtiacich autonómnych zbraní, ktoré by sa mohli vyvinúť ako lietadlá, samočinné tanky alebo automatizované strážne zbrane. Hoci žiadny národ alebo štát otvorene nevyužíva takéto zbrane, všeobecne sa predpokladá, že rôzne vojenské skupiny na celom svete vyvíjajú smrteľné zbrane poháňané umelou inteligenciou.

Zástancovia zákazu takýchto zbraní tvrdia, že existuje jasný morálny imperatív: Stroje by nikdy nemali rozhodovať o tom, kedy človek žije alebo zomrie.

Technológie zobrazené v krátkom filme sú založené na systémoch, ktoré sú už v súčasnosti v prevádzke, ako rozpoznanie tváre, automatizované zacielenie a vyzbrojené lietajúce drony.

"Tento krátky film je viac ako len špekulácia," povedal Stuart Russell, profesor informatiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley a priekopník v oblasti umelej inteligencie. "Zobrazuje výsledky technológií, ktoré už teraz máme."

"Povoliť strojom, aby rozhodovali o zabíjaní ľudí, bude zničujúce pre našu bezpečnosť a našu slobodu," hovorí Russell v krátkom komentári na konci videa. "Tisíce mojich kolegov súhlasia. Máme príležitosť zabrániť budúcnosti, ktorú ste práve videli, ale okno na jej zastavenie sa rýchlo zatvára."

01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 02 - Modified: 2023-03-30 13:44:39 - Feat.: - Title: Českí vedci vyvíjajú nový materiál, vďaka ktorému nezamrzne vozovka na mostoch 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza: techno stres. Keď digitálne pomôcky viac škodia než pomáhajú 05 - Modified: 2022-02-21 11:08:11 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov roku 2022
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 09:11