StoryEditor

Sen každého muža: Sedíte v krčme a pritom doma vysávate

01.12.2017, 23:00
Autor:
jmjm
Robotické vysávače už dávno nie sú žiadnou novinkou, napriek tomu aj táto kategória výrobkov dostáva zaujímavé inovácie. Český server vyskúšal vysávač, ktorý možno ovládať na diaľku mobilom.

Je to ideálny a praktický vstup do sveta internetu vecí.

Zvoní telefón, Karol ho v ruchu krčmy zle počuje, ale nakoniec si všimne a dvíha ho. "Karol, za hodinu som doma, tak dúfam, že si vyluxoval!". Karol odvetí, že áno, hoci už od popoludnia sedí s kamarátmi a na to, že mal povysávať, si ani nespomenul.

Ešte nedávno by táto situácia vyústila buď v útek Karola domov a rýchle upratovanie, alebo by musel Karol niekomu zavolať, aby za neho vyluxoval (ak by niekto taký existoval), a alebo by sa jednoducho Karol musel zmieriť s tým, že si to večer doma "vypočuje".

Lenže je rok 2017 a Karol vyššie uvedené nechce podstupovať, a tak našetril veľa peňazí a kúpil robotický vysávač. Aby splnil svoj záväzok, stačí, keď vytiahne mobil a čiary máry fuk, večer bude pochválený, hoci na vysávač ani nesiahol. Karol preto objednáva rundu pre celý stôl a velebí ten "internet vecí".

Moderná technika niečo stojí
Ale začnime od začiatku. Samsung, ktorého produkt server mobil.idnes.cz podrobil redakčnému testu, vyrába robotické vysávače (nie zametače) už dlho, teraz má niekoľko modelov s integrovaným wi-fi. To samo o sebe znie čudne, k čomu je vysávaču pripojenie k internetu, ale ono to zmysel má.

Treba dodať, že na trhu je viac robotických vysávačov s internetovým pripojením - vyrába ich napríklad iRobot, NEAT, Ecovacs či LG. Spoločné majú to, že nie sú lacné. Konkrétne testovaný Samsung VR 7000 (VR20M707CDWD) stojí 863 eur. To je v danej kategórii priemerná cena, môžete minúť o pár stoviek menej, ale aj o dosť stoviek viac. Funkčne rovnaký model bez wi-fi je zhruba o 200 eur lacnejší a základné modely robotických vysávačov môžete kúpiť hlboko pod desaťtisícovou hranicou.

Vysávač vysáva

Ak budeme na testovaný vysávač nazerať bez ohľadu na jeho schopnosti ovládanie cez mobil, funguje dobre. Boli sme spokojní ako my, tak výsledok prešiel prísnou kontrolou aj u našich drahých polovičiek. Vysávač sme testovali predovšetkým v priestore s relatívne malým počtom predmetov stojacich na podlahe a s možnosťou prechádzať medzi miestnosťami bez prahov, píše mobil.idnes.cz.

Vysávač si s tým poradil bez problémov, zo schodov nespadol a do vecí narážal minimálne, vadili mu predovšetkým kvetináče. Bez problémov prechádzal z tvrdého povrchu na kusový koberec, v tomto prípade správne automaticky nastavoval sací výkon. Pod stoličkami trochu blúdil, rohy zvládal naopak bez problémov.

Na jedno nabitie dokázal vysať plochu okolo 40 až 70 metrov štvorcových, potom si sám došiel na nabíjačku a pokračoval ďalej. V tomto smere veľa záleží na "zložitosti" miestností. Je celkom hlučný, 77 db rozhodne neprepočujete, televíziu je potrebné dať nahlas. Nádobu na prach je lepšie vyčistiť po každom vysávaní, nie je veľi veľká. Ale to je s ohľadom na veľkosť prístroja logické. Vysávač nie je ťažký a možno ho ľahko prenášať.

Ovládanie je jednoduché. Základom je vhodné umiestnenie nabíjačky tak, aby nevadil prívodný kábel. Potom stačí stlačiť tlačidlo na vysávači a ďalej sa nestarať. K dispozícii je aj diaľkové ovládanie a na vysávači je prehľadný displej. Funkciou vie tento Samsung veľa, ale to je nad rámec testu.

Ovládanie mobilom na diaľku
Pre túto funkciu z redakcie nahliadli do manuálu, ale vlastne stačí do smartphonu nainštalovať aplikáciu Samsung Smart Home (zdarma pre Android a iOS) a návodu netreba. Aplikácia vie ovládať všetky prístroje od Samsungu pre chytrú domácnosť. Aplikácia je prehľadná, v záložke Vyskúšať si môžete u každého spotrebiča prezrieť kompletné ovládanie vrátane nápovedy. To nie je obvyklé a redakcia mobil.idnes.cz dáva bod k dobru.

Pripojenie napovie sama aplikácia. Stačí zvoliť robotický vysávač a aplikácia vyzve k stlačeniu konkrétneho tlačidla na diaľkovom ovládači vysávača. Následne sa smartfón s vysávačom spáruje a je nutné pre vysávač zadať prihlasovacie údaje do domácej wi-fi siete (vybrať sieť a zadať heslo). Celá operácia trvá minútku dve a úspešné dokončenie sa zobrazí v aplikácii. Redakcii sa to kompletne podarilo až na druhýkrát, dôvod však netuší.

Ovládanie na diaľku je pomerne jednoduché. Možno nastaviť sací výkon, možno vysávanie naplánovať a samozrejme spustiť automatické vysávanie. To je prípad aj hypotetického figuranta Karola, ktorý to potrebuje vykonať na diaľku z krčmy. Keď je robot na dohľad, je možné spustiť aj manuálny režim a bodové vysávanie určeného miesta. A v prípade potreby je možné vysávaču zadať, nech sa vráti späť na nabíjačku, čo inak urobí po vysávaní sám.

Aplikácia zaznamená, čo sa s vysávačom dialo, je tu história úkonov. Dá sa cez ňu nastaviť pravidelné upratovanie alebo si prednastaviť jednorazové vysávanie.

Ale je tu ešte jedna funkcia, ktorá by sa Karolovi mohla páčiť. Keď sa v krčme bude nudiť, môže si s vysávačom chatovať. Áno, aj to je možné, v chate je možné zadávať základné úkony a kontrolovať stav vysávača. A keď sa Karola kamaráti opýtajú, s kým si to stále píše, tak jeho odpoveď určite osadenstvo pobaví.

Kúpiť, nekúpiť?
Diaľkové ovládanie vysávača sa redakcii páči, v podstate možno základné upratovanie podláh zvládnuť len s občasným vysypaním zásobníka na prach. A to kedykoľvek je potrebné, napríklad z dovolenky a neplánovane. Na druhej strane robotické vysávače bez wi-fi možno naprogramovať, ale o situácii sa na diaľku nedozviete. Záleží na prioritách, či sa príplatok za wi-fi oplatí. Nie každý je ako náš figurant Karol.

Ak máte dom s niekoľkými poschodiami, tak bez ručného prenášania je automatická funkcia vysávača obmedzená a kupovať si dva alebo tri (na každé poschodie jeden) je už veľmi drahý špás. A v princípe je robotický vysávač výkonnejší v priestoroch, kde je na zemi čo najmenej vecí. Ale to už sú všeobecné vlastnosti týchto prístrojov.

01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 03 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 00:21