StoryEditor

Krásna myšlienka, pochybné prevedenie. Aj takéto veci uvidíte na CES 2018

10.01.2018, 15:12
Autor:
kuzkuznyvnyv
CES je prehliadkou, na ktorej počas pár dní uvidíte státisíce produktov a možno rovnaký počet slepých uličiek. Dobré nápady pochová nezmyselne vysoká cena alebo od začiatku zle zvolené technologické riešenie.

Potom sú však aj také výrobky, ktoré by vám predávať, nieto kúpiť, asi ani nenapadlo. Vitajte na veľtrhu CES 2018 v Las Vegas.

Technet.cz každý rok vydáva z CES prehľad tých najväčších "zvláštností", aké sem výrobcovia dovezú. Inteligentné nápojové fľaše za stovky eur, ktoré vám povedia, kedy sa máte napiť alebo napríklad šikovný hrebeň, ktorý vám poradí, ako sa správne učesať. Našim vlaňajším favoritom potom bol "šikovný" sendvičovač, ktorý používateľa notifikáciu upozornil, že toast je hotový. Väčšina týchto výkrikov putovala tam, kam patria - do zabudnutia. Niektorí výrobcovia to však nevzdali a vrátili sa s nápadom "novým".

Nápad dobrý, prevedenie zatiaľ slabé
Raz to má byť univerzálny bezdrôtový joystick, ktorým ovládnete aj váš starý dron jednou rukou. Taký je plán už od roku 2016. Zatiaľ zostalo pri niekoľkých možno funkčných prototypoch. Shift je príkladom výrobcu, ktorého nápad patrí do kategórie vynikajúci, prevedenie sa však zatiaľ nepodarilo.

Juhokórejský startup vybral v roku 2016 na Kickstarter vyše 100-tisíc dolárov. Potom však jeho tvorcovia kampaň sami zastavili. Teraz v januári 2018 vystavuje Shift na oficiálnej úvodnej akcii veľtrhu CES nazvanej CES Unveiled. Niet divu. Usporiadateľská agentúra CTA predpovedá, že tento rok trh s dronmi len v Spojených štátoch porastie o 17 percent, čo sa obratu týka (na 1,2 miliardy USD) a o 20 percent, ak sa budeme baviť o počte predaných kusov. CTA v roku 2018 očakáva predaj 3,7 milióna dronov.

Či tohtoročnú žatvu Shift stihne, nie je však vôbec isté. Že by sa totiž vývoj zariadení chýlil do finálneho štádia, sa zatiaľ nezdá. Myšlienka však naozaj vyzerá zaujímavo: valček (80 g, 36x36x95 mm), ktorý sa presne zmestí do dlane, dopĺňa pasívny plastový prsteň, ktorý si užívateľ nasadí na palec. Pohyby doľava, doprava, dopredu dozadu, hore a dolu potom plynule ovláda letiaci dron. Teda, mal by ovládať. Ani po dvoch rokoch totiž nemala firma k dispozícii plne funkčný model. Zástupca Startup všetko predvádzal na softvérovom simulátore a ani v ňom neboli reakcie modelu presvedčivé.

Dosah ovládača by mal byť až 1,5 kilometra. Napájanie obstaráva Li-pol batéria s kapacitou 320 mAh a je otázkou, ako dlho vydrží, pretože na výstavisku bol joystick neustále pripojený napájacím USB C káblom k zdroju. Výrobca však uvádza výdrž 200 minút. Firma na trh uvádza aj vlastný dron.

Možno to nie je hlúposť, len to zle uviedli...
Do kategórie mierne šialených nápadov, ako z dôverčivého zákazníka vytiahnuť väčšiu sumu peňazí, tento rok Technet radí produkt francúzskej značky Elmer. Nie je to nič menšie, než inteligentná sprcha (a nie je jediná na trhu).

Predstavte si, že si cez mobil môžete sami nastaviť, aký silný bude prúd alebo teplota vody, alebo si skontrolovať, koľko eur vaša manželka večer zase "presprchovala". Sprcha má tiež zabudovaný (vraj) veľmi kvalitný audio systém, takže počúvanie nemusíte prerušiť ani pri očiste. Zabudovaný je aj olejový difuzér pre aróma terapiu. Elmer, samozrejme, vďaka prepracovaným tryskám šetrí vodou, atď. Kráľovským vylepšením je potom integrovaná asistentka Alexa, ktorá vám umožní všetky funkcie sprchy (a nielen ich) ovládať hlasom. Cena? Presne taká, akú čakáte: 3-tisíc dolárov (vyše 2500 eur). Jan Kužník, Technet.cz

​Aby to nevyznelo, že sú v redakcii Technetu nejakí spiatočníci, čo neprajú pokroku. Elmer presne kopíruje trend, o ktorom iDNES písalo napríklad v článku Tri trendy, ktoré sa vám nemusia páčiť. Takzvaná inteligentná domácnosť alebo IoT (internet vecí) sem presne patrí a nielen usporiadajúca agentúra CTA očakáva v tejto oblasti veľký rast a každá vystavujúca firma sa tak snaží „urvať“ si kúsok rozvíjajúceho trhu pre seba - a o tom, či "TO" bude úspešný alebo neúspešný produkt rozhodnú nakoniec zákazníci, ktorých správanie nemusí byť logicky predikovateľné.

A lákanie je to veľké - inteligentná domácnosť má tento rok rast dokonca o 34 percent, čo sa obratu týka (na 4,5 miliardy dolárov), a o 41 percent má vzrásť počet predaných zariadení, ktoré možno označiť za inteligentné. Celkovo by sa malo len v USA predať takmer 41 miliónov zariadení z kategórie Smart Home. A Samsung tu na tlačovej konferencii vyhlásil, že v roku 2020 budú všetky jej výrobky pripojené k internetu a schopné inteligentnej komunikácie medzi sebou i s užívateľom.

Inteligentné sprchy iste nebudú tvoriť väčšinu, hoci koncept nie je úplne mimo. Kto by nechcel v sprche počúvať hudbu alebo si hlasom objednať masážny prúd vody? Problém je počiatočná vysoká cena v pomere k výkonu, ktorá zásadne bráni širšiemu rozšíreniu. Nezriedka potom situáciu komplikuje technicky nedokonalé pozadie projektu. Až sa mi trysky v atypickej sprche upchajú, zoženiem náhradné? Kde? Čo keď integrovaný reproduktor za zástenou prestane hrať? Dá sa vymeniť alebo budem musieť rozobrať celý sprchovací kút?

Keď stavíte na topánky
Úprimný pokus priniesť na trh niečo užitočné a "chytré" nemožno uprieť ani spoločnosti Zhortech. Už v roku 2016 predvádzal na veľtrhu prvú samozaväzovaciu topánku na svete. Vyskúšal si ju vtedy aj Ronaldo a napísali o nej doslova všetci. Vcelku mierne ironicky.

Tento rok sa Zhortech vrátil s trochu praktickejšou verziou. Inteligentná topánka, respektíve vložka do topánky tentoraz nerobí nič také triviálne, ako je uťahovanie, ale stráži, či jej nositeľ náhodou nespadol, príliš dlho nekľačí alebo už nepracuje nadčas. Vo vložke je niekoľko akcelerometrov, z ktorých mobilná aplikácia dopočítava, či používateľ napríklad nešliape zle na jednu nohu alebo príliš nenamáha jednu stranu. Ustrážiť by mala aj to, či nie je človek v strese alebo unavený. Jan Kužník, Technet.cz

​Problém však spočíva v technickom riešení. Vypočítaná hodnota stresu nebude z mnohých dôvodov presná, rovnako ako údaj o únave. Lepšie by to mohlo fungovať v kombinácii s inými senzormi, lenže to už koncept Zhortechu v základe neobsahuje. Nehovoriac o tom, že životnosť takejto vložky nebude v pracovných topánkach, kam s ňou výrobca počíta, asi príliš veľká. Potom nastane otázka, koľko takých vložiek bude ochotný zamestnávateľ zakúpiť. A čo sa napríklad stane, keď si robotník zabudne vložky cez noc nabiť?

01 - Modified: 2018-01-10 08:13:50 - Feat.: 0 - Title: Autobus "riadia" ovládačom od Xboxu. Vo Vegas už šoférov nepotrebujú
01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 02 - Modified: 2023-03-30 13:44:39 - Feat.: - Title: Českí vedci vyvíjajú nový materiál, vďaka ktorému nezamrzne vozovka na mostoch 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza: techno stres. Keď digitálne pomôcky viac škodia než pomáhajú 05 - Modified: 2022-02-21 11:08:11 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov roku 2022
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 17:09