StoryEditor

Riešenia pre americké obézne psy aj na skladovanie energie. Naši susedia bodovali v USA

16.01.2018, 09:42
Autor:
kuzkuznyvnyv
Inteligentná miska pre zanedbávané psy, revolučné a bezpečné batérie s vysokou kapacitou aj unikátny komunikačný systém a zariadenia pre seniorov. České startupy sa predstavili na veľtrhu CES 2018 v Las Vegas.

V Eureka Parku, ktorý je určený výhradne startupom z celého sveta, vystavovalo vyše 900 subjektov. Bolo tam veľké zastúpenie začínajúcich firiem z Francúzska, Izraela, Veľkej Británie, apod. Z piatich, ktoré na veľtrh priviezol CzechInvest, Technet.cz vybral najzaujímavejšie.

Batérie z Čiech do celého sveta
Česká spoločnosť HE3DA vyrába lítiové batérie s vysokou kapacitou. Od konkurencie sa výrazne líši v mnohých ohľadoch. Najzásadnejším rozdielom je bezpečnosť batérií. Môžete do nich doslova mlátiť kladivom alebo vŕtať vŕtačkou, ale nezahoria.

Kľúčovou výhodou je, že batéria okrem tekutého elektrolytu, lítia a niekoľkých ďalších kovov neobsahuje v podstate žiadne iné materiály. Zmizli napríklad všetky horľavé organické látky a plasty, bez ktorých sa bežné "lionky" nezaobídu. Práve tie spôsobujú, že tento typ batérií môže spôsobiť nebezpečné požiare, ktoré napríklad trápili krátko po zavedení do prevádzky Boeing 787 Dreamliner.

Firma už teraz podľa slov hlavného konštruktéra a autora technológie Jana Procházku zaznamenáva obrovský záujem o svoje produkty: "Žijeme v ére batérií. Záujem je logický."

Aby firma mohla dopyt uspokojiť, začala už tento rok na Karvinsku v Hornej Suchej stavať továreň s ročnou kapacitou 1,2 milióna batérií. Začať plne fungovať by mala v roku 2019. O dva roky neskôr by mala byť dokončená aj továreň v štáte Nevada neďaleko Las Vegas. Jej kapacita by mala byť rovnaká alebo ešte väčšia. 

Česi proti obéznym americkým psom
Za dvadsať minútové venčenie psa v New Yorku zaplatíte 40 dolárov. Áno, môže to znieť šialene, ale aj také služby ľudia potrebujú. "Dog walker" je v USA bežné a dobre platené zamestnanie. Domáci maznáčikovia, najčastejšie práve psy, totiž trpí v novom svete rovnako ako ľudia. Osamelosťou a zanedbanosťou kvôli nepozornosti pánov. Hlavným problémom je potom rovnako ako u miestnych obyvateľov obezita. Tú spôsobuje (opäť rovnako ako u ľudí) nesprávne stravovanie. Startup ActiJoy vie tento problém (a nielen ten) vyriešiť.

Miska na vodu a druhá na jedlo sú cez Bluetooth prepojené s obojkom psa. Systém sleduje, koľko a kedy pes je. Dokáže tak majiteľa upozorniť nielen na príliš veľký príjem potravy, ale aj varovať napríklad pred príznakmi cukrovky, ktorá sa prejavuje zvýšenou spotrebou tekutín. Václav Nývlt, Technet.cz

​Obojok má zabudovaný akcelerometer a do budúcnosti sa počíta aj s GPS verziou. Vie vyhodnotiť napríklad aj to, či pes nezačína krívať a netrpí artrózou. Rozpozná aj zmeny v polohe pri spánku alebo nespavosť. Vďaka strojovému učeniu softvéru potom systém dokáže dávať odporúčania pre konkrétne zviera aj predikovať jeho choroby.

Do aplikácie v mobile majiteľa psa sa informácie dostávajú cez internet zo zbernice umiestnenej v každej miske. Tie s okolím komunikujú cez wi-fi.

ActiJoy vystavoval na veľtrhu CES už vlani. Ako funguje, si môžete prečítať tu. Novo však získal od spoločnosti vyrábajúce krmivo pre zvieratá značky Brit investíciu vo výške milión dolárov. Financie firma použila nielen vo výrobe, ale aj pri budovaní distribučnej siete, ktorá je pochopiteľne pre rozšírenie výrobku kľúčová. Podľa spoluzakladateľky projektu Jany Rosenfelderovej sa ActiJoy po novom sústredí aj na spoluprácu priamo s veterinármi, ktorí by mohli dáta zo systému analyzovať a zároveň celé riešenie poskytovať svojim klientom.

Set pozostávajúci z dvoch misiek a obojku vyjde v prepočte na 204 eur.

S týmto si pohodlne zavolá babička aj dedo
Oscar Senior tiež nie sú v Las Vegas nováčikovia. V Eureka Parku vystavovali už vlani. Od tej doby však ku grafickej nadstavbe pre zariadenia s iOS a Androidom, ktorá vyrobí z každého mobilu alebo tabletu zariadenia i pre skutočných začiatočníkov, pribudol samotný telefón aj úplne nová dokovacia stanica.

Myšlienka je jednoduchá. Človek, ktorý sa nenarodil s mobilným telefónom v ruke, môže mať s moderným spôsobom komunikácie problémy. Grafická nadstavba eliminuje všetky rušivé prvky a v ovládaní ponúka veľké a prehľadné ikony. Do systému je možné samozrejme doinštalovať aj ľubovoľné aplikácie tretích strán, tie však logicky nedržia jednotný vzhľad a logiku ovládania Oscara. Václav Nývlt, Technet.cz

​Oscarov telefón aj samotná platforma tiež umožňujú vzdialenú správu tak, aby ktokoľvek poverený mohol v prípade potreby vykonať nastavenia telefónu. Novú dokovaciu stanicu Oscar Senior uvedie na trh v rámci veľtrhu MWC v Barcelone. Partnera, ktorý pre Oscara základne vyrába, zatiaľ autori tají, ale je isté, že ide o zavedenú globálnu firmu. Výroba menšej ako stotisícovej série nepripadá do úvahy. Záujem o riešenia majú podľa autorov projektu aj operátori.

Základňa plní niekoľko funkcií. Je to veľmi hlasné handsfree, možno vzdialene nahrávať akýkoľvek odkaz, ktorý sa užívateľovi bude neustále prehrávať, kým ho nevypne, a v neposlednom rade obsahuje fyzické tlačidlá pre ovládanie mobilu, čo je pre niektorých seniorov úplne zásadnú vec. Súčasťou riešenia je aj pripomienkovač rozvrhu brania práškov, ktorý možno prepojiť so šikovným zásobníkom na tabletky (ten postráži, či si pacient svoj prášok skutočne vzal).

01 - Modified: 2018-01-10 16:33:32 - Feat.: 0 - Title: Krásna myšlienka, pochybné prevedenie. Aj takéto veci uvidíte na CES 2018 02 - Modified: 2018-01-11 15:21:51 - Feat.: 0 - Title: Prvý robotický pes vie tancovať, hovorí po japonsky a anglicky a rozvíja svoju osobnosť
01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 02 - Modified: 2023-03-30 13:44:39 - Feat.: - Title: Českí vedci vyvíjajú nový materiál, vďaka ktorému nezamrzne vozovka na mostoch 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza: techno stres. Keď digitálne pomôcky viac škodia než pomáhajú 05 - Modified: 2022-02-21 11:08:11 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov roku 2022
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 20:04