StoryEditor

Google vzal Las Vegas útokom. Niet divu, ide mu o veľa

20.01.2018, 10:19
Autor:
nyvnyvkuzkuz
Ak sa tento rok na veľtrhu CES nejaká firma naozaj snažila, aby bola vidieť na každom kroku, bol to Google. A má na to veľmi vážny dôvod: teraz sa totiž hrá o to, kto bude jednotkou medzi hlasovými asistentkami, a kto tak ovládne naše domácnosti aj automobily.

"Spoločnosť Google je na veľtrhu CES prítomná už mnoho rokov, tentoraz však oveľa viditeľnejšie a predovšetkým fyzickejšie," diplomaticky komentoval tohtoročnú všadeprítomnosť Googlu na CES 2018 riaditeľ veľtrhu Gary Shapiro.

Môže za to šikovný digitálny asistent Google Assistant. Systém, do nedávnej doby zviazaný len s reproduktormi Google Home a mobilným operačným systémom Android, má teraz ambície sa stať platným členom domácnosti. S jeho pomocou budete riadiť jej chod, ale i napríklad funkcie automobilu, píše Technet.cz.

Rovnaké ambície má však aj konkurenčná digitálna asistentka Alexa od Amazonu a prostredníctvom platformy Home Kit aj asistentka Siri od Applu. Pozadu zatiaľ zostáva Cortana od Microsoftu.

Tento trend potvrdzuje aj hlavný analytik spoločnosti CTA (agentúry okrem iného usporiadajúcu veľtrh CES) Steve Koenig, podľa ktorého sú digitálne asistentky katalyzátorom, ktorý šikovným a do internetovej siete pripojeným spotrebičom a rôznym prvkom internetu vecí pomôže do domácností. Václav Nývlt, Technet.cz

Keďže by však bolo pre spotrebiteľov nepraktické používať na rôzne veci rôzne asistentky, začína na poli spotrebnej elektroniky veľký boj. V USA najmä medzi Googlom a Amazonom. Predháňajú sa v tom, ktorá asistentka ponúkne väčšiu podporu produktov a širšiu ponuku partnerských riešení, a bude tak mať väčšiu šancu osloviť zákazníka a ovládnuť celú jeho domácnosť i automobil.

Napríklad spoločnosti Panasonic a Samsung totiž predstavili svoje koncepty systémov do automobilov, kde možno pomocou inteligentných asistentiek hlasom ovládať rôzne funkcie vozidla aj skontrolovať (či vzdialene nastaviť) rôzne systémy v dome (vypnúť svetlá, zamknúť, stiahnuť žalúzie, zakúriť atď.). Panasonic pritom patrí medzi popredných výrobcov AV systémov nielen pre automobily, ale aj pre dopravné lietadlá.

O slovo sa, zatiaľ skôr ticho a nesmelo, hlási ešte jedna asistentka - Cortana od Microsoftu. Tá bola doteraz viazaná prakticky len na počítače a telefóny so systémom Windows (ktoré však na trhu ťažko neuspeli), ak teda nepočítame šikovný reproduktor Invoke od spoločnosti Harman Kardon a termostat "GLAS" priamo od Microsoftu. V bitke s Alexou, Google Assistant aj Siri tak zatiaľ významne prehráva. Pomôcť by jej teraz mohol fakt, že ju spoločnosť Qualcomm pridala do svojej Smart Audio Platform, čo by Cortanu pomohlo rozšíriť do viacerých rôznych výrobkov spotrebnej elektroniky.

Pre slovenského zákazníka majú chytré asistentky jeden nepríjemný hendikep - zatiaľ nevedia slovensky. Aj so strednou znalosťou angličtiny sa však s nimi dá rozumne dohovoriť.

01 - Modified: 2018-01-16 08:42:50 - Feat.: 0 - Title: Riešenia pre americké obézne psy aj na skladovanie energie. Naši susedia bodovali v USA 02 - Modified: 2018-01-11 15:21:51 - Feat.: 0 - Title: Prvý robotický pes vie tancovať, hovorí po japonsky a anglicky a rozvíja svoju osobnosť 03 - Modified: 2018-01-10 08:13:50 - Feat.: 0 - Title: Autobus "riadia" ovládačom od Xboxu. Vo Vegas už šoférov nepotrebujú
01 - Modified: 2024-04-18 18:19:23 - Feat.: - Title: Google prepustil 28 zamestnancov, ktorí protestovali proti zmluve s Izraelom 02 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Google čoskoro sprístupní svoje AI nástroje úpravy fotiek iným zariadeniam. Budete ich môcť použiť aj vy?
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:06