StoryEditor

Roboti pribúdajú. Aj tam, kde by ste to nečakali

Možno ste si to tiež všimli. Svet sa mení tak rýchlo, že to skoro nestíhame sledovať. Ako keby sme sa z dneška prebudili do zajtrajška.

Doteraz boli ochotné úsmevy dobrovoľníkov symbolom každej olympiády. Lenže keď sa o pár týždňov začnú zimné hry v juhokórejskom Pjongčangu, bude to zrazu iné. Aspoň trochu – časť dobrovoľníkov tradične pomáhajúcich s organizáciou mamutej športovej akcie priamo na mieste bude totiž prvýkrát v histórii nahradená robotmi.

Kadiaľ na hokej? Ako sa dostať na letisko? S tým všetkým vám v Južnej Kórei pomôže 85 humanoidných strojov. Tie budú s fanúšikmi schopné komunikovať v štyroch jazykoch, na starosť si vezmú upratovanie, dodržiavanie bezpečnosti, rozvoz správ po športoviskách, ale napríklad aj natieranie otlčených múrov. Jednému z nich sa dokonca dostalo tej cti, že ako člen celosvetovej štafety niesol kus cesty olympijskú pochodeň.

Niečo také ste zatiaľ videli len v sci-fi filmoch. A ešte ste pri tom krútili hlavou, o akú fantazmagóriu ide. Lenže hoci televízie donekonečna opakujú seriály zo sedemdesiatych a mnohé rádiá zas vytrvalo stavajú na hity z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov a na cestách stále sem-tam narazíte na Škodu Favorit, svet okolo nás vyzerá už úplne inak.

Tešíte sa, čo ľudstvu prinesie budúcnosť? Nemusíte. Budúcnosť sa už začala. A zďaleka nejde len o snaživé roboty kdesi v ďalekej východnej Ázii.

Vyberte si nové zmysly
Keď si na to český spisovateľ a vizionár Ondřej Neff spomenie, musí sa pousmiať. Prešlo o málo viac ako dvadsať rokov od času, keď čítal futurologickú knihu o mobilných telefónoch. Písalo sa v nej, že sa nikdy nemôžu vo veľkom presadiť, pretože keby každý mal možnosť zavolať každému, tak sa priestor zahltí smrtonosnými elektromagnetickými vlnami. A – ahaho – na začiatku minulého roka používalo mobil 62,9 percenta populácie tejto planéty. Bez toho, aby ju to skosilo.

„Pokrok ide dopredu veľmi rýchlo,“ pripúšťa Neff. „Keď dnes vojdete do krčmy, traja z piatich ľudí čumia na nejaký displej. To ešte pred desiatimi rokmi nebolo. Dynamický vývoj má iks rôznych podôb, fascinujúci je napríklad v medicíne. U nás v rodine čakáme dieťatko – dopredu sa pozná pohlavie, vie sa, ako sa dieťa tvári, ako sa má. Je z neho člen rodiny vlastne ešte predtým, než sa narodí. To je predsa zázrak kedysi a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-01-25 08:19:03 - Feat.: 0 - Title: Roboty sú už v čítaní lepšie ako ľudia
01 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 02 - Modified: 2024-03-20 13:34:47 - Feat.: - Title: Nástup éry humanoidných robotov 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s robotkou Ameca ma vyplašil. Bola až príliš podobná človeku 04 - Modified: 2024-03-13 13:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Robot zrejme obchytkával reportérku. Spoločnosť, ktorá stojí za jeho vývojom sa bráni 05 - Modified: 2023-11-09 15:00:00 - Feat.: - Title: Robotické rameno v Južnej Kórei zabilo muža. Nevedelo ho odlíšiť od debničiek so zeleninou, rozmliaždilo mu hruď aj tvár
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 15:22