Flickr
StoryEditor

Archeológovia jasajú. Pod džungľou objavili obrovské mayské veľkomesto

02.02.2018, 15:22
Autor:
sansan
Obrovská sieť starobylých miest bola domovom viac miliónov ľudí, než sa pôvodne myslelo.

Výskumníci objavili zrúcaniny viac ako 60-tisíc domov, palácov, vyvýšených ciest a ďalších ľuďmi vytvorených objektov, ktoré boli po stáročia skryté pod džungľami severnej Guatemaly. Informuje o tom National Geographic

Vedci použitím revolučnej technológie LiDAR (Light Detection And Ranging), digitálne odstránili stromový porast z leteckých snímok z teraz už neobývanej oblasti, odhaľujúc ruiny rozsiahlej civilizácie, ktorá bola oveľa zložitejšia a prepojenejšia, ako väčšina odborníkov predpokladala.

"Snímky LiDAR jasne ukazujú, že celý tento región bol vyrovnávací systém, ktorého rozsah a hustota obyvateľstva bola značne podceňovaná," ​​uviedol Thomas Garrison, archeológ z Ithaca College, ktorý sa špecializuje na používanie digitálnych technológií pre archeologický výskum.

Projekt mapoval viac ako 2100 kilometrov štvorcových rezervácie v regióne Petén.

Výsledky naznačujú, že Stredná Amerika mala vyspelú civilizáciu, ktorá bola na svojom vrchole asi pred 1200 rokmi, porovnateľná so sofistikovanými kultúrami, ako je staroveké Grécko alebo Čína.

Okrem stoviek predtým neznámych štruktúr zobrazujú snímky LiDAR vyvýšené diaľnice spájajúce mestské centrá. Komplexné zavlažovacie a terasové systémy podporili intenzívne poľnohospodárstvo schopné nakŕmiť množstvo pracovníkov, ktorí dramaticky pretvorili krajinu.

"Mysleli sme si, že v tropických oblastiach nemôžu prekvitať zložité civilizácie, že v trópoch civilizácie vymierajú," povedal Marcello Canuto, archeológ na Tulane University, ktorý vedie archeologický výskum v guatemalskej lokalite známej ako La Corona. "Ale s novými dôkazmi z LiDARu zo strednej Ameriky a Angkor Wat v Kambodži, teraz musíme vziať do úvahy, že zložité spoločnosti sa mohli vytvoriť v trópoch."

Väčšina výskumníkov sa doteraz uspokojila s odhadom počtu obyvateľov okolo 5 miliónov. S novými údajmi je však možné, že tam bolo 10 až 15 miliónov ľudí, vrátane mnohých, ktorí žili v nízko položených, bažinatých oblastiach, o ktorých si mnohí mysleli, že boli neobyvateľné.

Takmer všetky mayské mestá boli prepojené vyvýšenými cestami, aby umožnili ľahký priechod aj počas dažďových sezón. V časti sveta, kde je zvyčajne príliš veľa alebo príliš málo zrážok, bol tok vody starostlivo plánovaný a kontrolovaný prostredníctvom kanálov, hrádzí a nádrží.

Medzi najprekvapujúcejšie nálezy patrí všadeprítomnosť obranných stien, hradieb, a pevností. "Vojnový stav nepriebiehal len na konci civilizácie. Bolo rozsiahly a systematický a trval mnoho rokov," hovorí Garrison. 

01 - Modified: 2024-02-09 08:00:00 - Feat.: - Title: ADMA názor: Ktoré trendy treba sledovať a na ktoré zabudnúť? 02 - Modified: 2023-03-30 13:44:39 - Feat.: - Title: Českí vedci vyvíjajú nový materiál, vďaka ktorému nezamrzne vozovka na mostoch 03 - Modified: 2022-11-10 08:00:00 - Feat.: - Title: Inzulínová pumpa – predvoj umelého pankreasu 04 - Modified: 2022-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Diagnóza: techno stres. Keď digitálne pomôcky viac škodia než pomáhajú 05 - Modified: 2022-02-21 11:08:11 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov roku 2022
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:03