Pixabay
StoryEditor

Historický míľnik. Mesiac dostane vlastnú mobilnú sieť

02.03.2018, 12:55
Autor:
lhrlhr
O pláne vytvoriť v roku 2019 na Mesiaci prvú 4G sieť informoval nemecký Vodafone. Operátor týmto krokom podporí misiu berlínskej spoločnosti PTScientists, ktorá na prirodzenú družicu Zeme plánuje komerčné lety.

Mobilná sieť má byť na Mesiaci presne 50 rokov po tom, čo na jeho povrch vkročil prvý človek, píše Mobil.cz.

"Je to malý krôčik pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo," povedal 21. júla 1969 Neil Armstrong, keď ako vôbec prvý človek vstúpil na povrch Mesiaca. A presne po pol storočí sa ľudstvo zrejme dočká ďalšieho historického míľnika - v roku 2019 má byť totiž na Mesiaci prvá funkčná mobilná sieť. Vysokorýchlostné "mesačný" 4G sieť má zabezpečiť nemecký Vodafone v spolupráci s fínskou Nokiou ako technologickým partnerom, operátor sa stal totiž partnerom misie berlínskeho združenia vedcov PTScientists. Toto združenie plánuje v budúcnosti komerčné lety na Mesiac.

Vybudovanie mobilnej siete súvisí so smelým plánom PTScientists, ktorým je vyslanie dvoch lunárnych roverov na miesto pristátia posledného programu Apollo. Tým bol v roku 1972 rokov Apollo 17, po ktorom pred 45 rokmi na Mesiaci zostalo vozítko Lunar Rover. Nielen po ňom by mali nové vozítka vznikajúce v réžii nemeckej automobilky Audi pátrať. Z mysu Canaveral ich má budúci rok na Mesiac dopraviť najväčšia a najvýkonnejšia raketa sveta SpaceX Falcon Heavy.

Tá však neponesie iba ich, ale tiež základňový modul ALINA (Autonomous Landing and Navigation Module), vďaka ktorému bude môcť operátor otestovať vysokorýchlostnú komunikačnú sieť na Mesiaci. Technologickú stránku siete 4G Moon zaisťujú laboratória Nokie, pričom technológia fínskej spoločnosti nemá podľa nemeckého Vodafonu vážiť viac ako jeden kilogram.

Poslaním mobilného dátového modulu je nielen umožnenie vzájomnej komunikácie prieskumných vozidiel, ale aj zabezpečenie kvalitného spojenia so Zemou. Vedci by tak mali mať možnosť sledovať dianie na Mesiaci v reálnom čase, a to navyše v HD kvalite. Uskutočnené testy naznačujú, že by dátové prenosy mali prebiehať na frekvencii 1 800 MHz.

Podľa elektroinžinierov Karstena Beckera z PTScientists sú vysokorýchlostné prenosy nevyhnutné už z dôvodu, že nové vozítka sú vybavené senzormi a kamerami s vysokým rozlíšením. Budú tak zhromažďovať a posielať veľké objemy vedeckých dát. Podľa vedcov bude mať využitie 4G siete aj výrazne menší vplyv na batérie vozítok ako energeticky značne náročnejšia analógová sieť.

"Aby ľudstvo opustilo Zem, musíme rozvíjať infraštruktúru mimo našej domovskej planéty," uviedol už vlani pre britský portál Wired generálny riaditeľ PT Scientists Robert Böhme s tým, že Misia na Mesiac umožní nielen vytvoriť, ale predovšetkým otestovať prvé prvky určené výhradne pre komunikačnú sieť na tejto prirodzenej družicu Zeme. Böhme plánovanú misiu označuje zároveň za kľúčový krok k trvalo udržateľnému prieskumu slnečnej sústavy.

Že je otestovanie 4G siete mimo našej planéty kľúčové, spomína aj nemecký operátor. Podľa neho ide o vôbec prvý krok k vybudovaniu komunikačnej infraštruktúry pre budúce misie mieriace na Mesiac.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 06:52