Pixabay
StoryEditor

Menej škodlivé fajčenie. Je lepšia klasika alebo e-cigareta?

16.04.2018, 00:00
Fajčiari nevábne voňajú, z domácnosti sú vyháňaní pred dom. Tak hľadajú náhrady - momentálne napríklad IQOS a ďalšie. Pomôžu im zbaviť sa závislosti?

Fajčiari nevábne voňajú, z domácnosti sú vyháňaní pred dom. Tak hľadajú náhrady - momentálne napríklad IQOS a ďalšie. Pomôžu im zbaviť sa závislosti?

Sedem z desiatich fajčiarov chce so svojou závislosťou skoncovať. To sa však ukazuje ako ťažké. Nikotín navyknutému organizmu chýba. Existuje už napríklad náhradná liečba nikotínom, čo je spôsob, ako ho dostať do tela bez spaľovania cigariet. Ide o čistý nikotín, voľne predajný v lekárni.

"Pre rad fajčiarov ale nie je dostatočne atraktívny, alebo sa nevstrebe dostatočne rýchlo. Mozog závislého neuspokojí," hovorí Eva Králíková pre Lidovky, ktorá vedie Centrum pre závislých na tabaku 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe.

Heats fajčiara nepália
Novinkou sú výrobky so špeciálne upraveným tabakom obsahujúcim propylénglykol. Takéto "cigarety" nehoria, ale zahrievajú sa asi na 350 stupňov Celzia. Hovorí sa im heat-not-burn (HNB) alebo tiež Heats či heets.

Možno ste už tiež počuli slovo IQOS (vyslovuje sa ajkos), to je ale už priamo obchodný názov tohto výrobku od jednej z tabakových firiem.

"Dym v nich nevzniká. Vo výparoch sa už určité toxické látky objavujú, ale oveľa menej ako v dyme cigariet, hodnoty sú väčšinou o 80 percent nižšie," konštatuje profesorka Králíková.

E-cigareta ako menšie riziko
Ďalšou možnosťou, ktorá je na trhu už dlhšie, sú takzvané elektronické cigarety, v ktorých sa zahreje zmes propylénglykolu a glycerínu, väčšinou s nikotínom, za vzniku akéhosi výparu, ktorý fajčiar vdychuje.

"Je to veľmi široký pojem, existuje veľa druhov a hlavne spôsobov zahrievania aj rýchlosti vstrebania nikotínu. Na trhu je asi 500 značiek a okolo osem tisíc príchutí. E-cigarety, alebo tiež vaporizéry, môžu mať ľubovoľnú podobu a vapovat ich možné napríklad zo smartphonu alebo plechovky coly. Nemáme racionálnu reguláciu a nepoznáme presné zloženie. Tiež nie sú k dispozícii dlhodobé štúdie o vplyve e-cigariet na zdravie, pretože na trhu nie sú dostatočne dlho. Výpary e-cigariet posledných generácií, kde sa tekutina zahrieva cez bavlnené vlákno, však už obsahujú len nepatrné množstvo toxických látok. Nie sú bez rizika, ale riziko je v porovnaní s fajčením minimálne, pre okolie blízke nule," hodnotí profesorka Králíková.

Priblížme si charakter ďalších fajčiarskych prístrojov a potrieb a mieru ich neprospešnosti pre zdravie. Aby fajčiari ušetrili, veľakrát si cigarety sami balia. Vo výsledku nie je pre zdravie ale veľký rozdiel. Inhalovaný dym obsahuje až sedem tisíc látok, mnohé z nich môžu spôsobiť rakovinu.

Vodná fajka, žuvanie, šnupanie, joint...

"Pri žuvaní a šnupaní tabaku je riziko významne nižšie ako pri fajčení, pretože sa tabak nespaľuje. Úplne bezpečný spôsob to ale nie je. Pri cigárach a fajke je dym zásaditejší ako pri cigaretách. Nikotín sa vstrebáva sliznicou v ústach a nie je nutné vdychovať dym až do pľúc ako pri cigaretách. Celkový vplyv býva o málo menší ako fajčenie cigariet. Ale naozaj len o málo," upozorňuje Eva Králíková.

Pri vodnej fajke horí uhlík na tabakovej placke, dym sa vdychuje cez vodu. Ilúzia, že sa vo vode prečistí, je podľa profesorky Králiková naozaj mylná. Dym sa len ochladí, potom sa ľahšie a hlbšie vdýchne. "Objem potiahnutia je teda až dvojnásobný v porovnaním s cigaretou a je potrebné poriadne ťahať a vdychovať, aby uhlík horel. A pretože horí za nízkej teploty, je dym veľmi koncentrovaný a množstvo dechtov či oxidu uhoľnatého je z jednej seansy porovnateľné s vyfajčením niekoľkých desiatok cigariet.

"Fajčiari marihuany radi tvrdia, že jej fajčenie nie je návykové, a je to tá jediná správna alternatíva. Ak by sme priznali niektoré pozitívne účinky látky THC v marihuane, potom určite nie formou fajčenia. Akýkoľvek dym zo spaľovania je vždy zmesou rádovo tisícok viac či menej škodlivých látok," varuje však Eva Králíková.

"Napríklad v New Yorku, kde krabička cigariet vyjde na našich asi 11 eur a nikto si nesmie zapáliť nielen v baroch, ale ani v parku, fajčí menej ako desať percent obyvateľov," upozorňuje Králíková.

Variant, kde nič nehorí

Ak chcete prestať fajčiť, možno zvažujete, či máte cigarety niečím nahradiť, alebo sa nikotínu vzdať úplne. "Prestať fajčiť naraz a bez liekov je určite ideálne. Ale väčšine sa to bohužiaľ nepodarí," konštatuje profesorka Králíková.

"Potom je teda nepochybne významne menej riziková e-cigareta alebo aj výrobky heat-not-burn. Skrátka nikotín vo forme, kde nič nehorí, ktorý sa nespaľuje. Dnes už sa naozaj zdá, že vapovanie pomáha prestať fajčiť. Musí to ale byť forma, z ktorej sa nikotín vstrebáva dostatočne rýchlo. Dobrým dôkazom je Veľká Británia. Užívanie elektronických cigariet tam je podporované, sú odporúčané aj v rámci štátneho systému. V roku 2017 tam už boli tri milióny vaperov a medzi nimi prevažovali prvýkrát exfajčiari. Tí, ktorí nikdy nefajčili, tam elektronické cigarety pravidelne užívajú celkom výnimočne. Pri odvykaní od fajčenia však prechodné obdobie vapovanie trvá dlhšie, mesiace až roky."

01 - Modified: 2024-03-21 10:30:00 - Feat.: - Title: Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie 02 - Modified: 2024-03-08 13:50:30 - Feat.: - Title: Revolučná novinka Ploom X pre jedinečné ženy so štýlom 03 - Modified: 2024-03-07 23:00:00 - Feat.: - Title: Rešpektuj seba aj okolie. JTI dáva možnosť voľby a prichádza na trh s revolučnou novinkou Ploom X 04 - Modified: 2024-02-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Súčasná generácia sa už nikdy nemala dostať k cigaretám. Novozélandský parlament prelomový zákaz fajčenia nakoniec zrušil 05 - Modified: 2024-02-29 08:33:45 - Feat.: - Title: Novozélandský parlament zrušil zákaz fajčenia zavedený expremiérkou Ardernovou
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 02:04