StoryEditor

Ľudia a stroje sa prepoja do piatich rokov. Veľa firiem to nezvládne, veští Dell

03.05.2018, 14:45
Farma, ktorá pestuje šalát bez pôdy a s minimom vody, virtuálna realita pre liečbu posttraumatického šoku u vojnových veteránov, umelá inteligencia, internet vecí, úzka spolupráca ľudí a strojov, to sú len niektoré témy, o ktorých sa diskutovalo na konferencii Dell Technologies World 2018 v Las Vegas.

Spoločnosť Dell pozvala do Las Vegas vyše 14-tisíc firemných partnerov, zákazníkov, novinárov, influencerov a analytikov na konferenciu Dell Technologies World. Michael Dell, zakladateľ a šéf firmy osobne zahájil trojdňovú akciu, ktorej hlavnou témou je podľa neho stále tesnejšie prepojenie ľudí a strojov. Nové technológie a s tým spojené inovácie sú v súčasnosti podľa Dellu hlavnou a najdôležitejšou agendou všetkých firiem, nielen tých technologických.

"Technologická stratégia je zároveň aj obchodnou stratégiou," povedal Dell vo svojej úvodnej reči. "Preto sú dnes technologickí geekovia novodobými rockovými hviezdami. Potreba nových technológií je úplne urgentná pre náš svet aj pre vaše firmy," obrátil sa hneď v úvode šéf Dellu na zaplnenú obrovskú sálu výstaviska Sands Expo v hoteli The Venetian.

Budúcnosť je podľa Dellu spojená s umelou inteligenciou (AI) vo svete, kde je všetko prepojené so všetkým (internet vecí IoT) a robotizácia už nie je pojmom zavedeným iba v ťažkom priemysle. "Umelá inteligencia je vaším raketovým pohonom a dáta sú jeho palivom. Môžu byť pre vás cennejšie než samotné aplikácie."

​Práve dáta sú tým aktívom, bez ktorého by ten najlepší algoritmus umelej inteligencie bol k ničomu. Iba dostatočné množstvo dát zozbieraných z prevádzky od zákazníkov, partnerov, atď. pomôže vytvoriť lepšie služby a produkty. S tým súvisí podľa Dellu aj aktuálny rýchly nárast zákazníkov so záujmom o serverové riešenia, ktoré sú využívané práve na spracovanie údajov a následné využitie s AI. "Lepšie služby a produkty pritiahnu viac zákazníkov. Viac zákazníkov znamená viac dát, a teda aj zlepšenie AI a potenciálne ďalší rast. Tým sa kruh uzatvára," dopĺňa Dell svoju víziu.

Bez zeminy a bez slnka
Dell na konferencii predstavil i firemnú štúdiu nazvanú Realizing 2030. V nej sa výskumníci pýtali 3 800 zástupcov z firiem zo 17 krajín, ktoré sú lídrami vo svojom odbore, na rôzne oblasti nadchádzajúce digitálnej transformácii. Z prieskumu okrem iného vyplynulo, že integrácia strojov (robotov, AI, atď.) s ľudskou pracovnou silou prebehne už počas nasledujúcich piatich rokov. Takmer polovica firiem sa pritom obáva, že transformáciu nezvládne a dostane sa počas tejto doby mimo hru. Iba 27 percent opýtaných si potom myslí, že vykonáva digitálnu transformáciu tak, aby ju bola schopná zdarne dokončiť vo všetkých oblastiach svojej činnosti.

Ako príklad firmy, ktorá plne využíva umelú inteligenciu, strojové učenie, a kde teda už spomínaná transformácia úspešne prebieha, si Dell do Vegas pozval zástupcu spoločnosti AeroFarms. Vznikla v roku 2016 a špecializuje sa na pestovanie šalátu v uzavretých priestoroch bez slnečného svitu, zeminy a až s 95 percentnou úsporou vody. Využíva takzvanú aeroponiu, kedy sú rastliny pestované na podperných závesoch (tie nahrádzajú pôdu) pod špeciálnym umelým LED osvetlením. Rastú vďaka tomu oveľa rýchlejšie.

Živiny a vlaha sú rozprašované priamo ku korienkom, ktoré sa "vznášajú" vo vzduchu. Nepoužívajú sa žiadne pesticídy, v kontrolovanom prostredí nie sú potrebné. Záhony sú stavané vertikálne, takže nároky na priestor sú oproti klasickému spôsobu pestovania mnohonásobne menšie. AeroFarms teraz hospodári na farme pri New Jersey a plánuje ročnú produkciu šalátu sto tisíc ton. V najbližšej dobe chystá spoločnosť výstavbu ďalšieho skleníka vo Filadelfii, a pripravuje tiež expanziu na Stredný východ a do Ázie.

Firma počas procesu využíva rad snímačov (vlhkosti, pH, teploty, farbu svetla, množstvo kyslíka, atď.), Ale aj kamier, ktoré sledujú rast plodín (ich veľkosť a tvar). Všetky dáta potom systém porovnáva s ideálnym priebehom pestovania a podľa toho dávkuje živiny a nastavuje ďalšie parametre. Algoritmy sa vďaka strojovému učeniu zdokonaľujú s každou várkou, každý priebeh sa porovnáva s tým predchádzajúcim. Obrovské množstvo dát zhotovené systémom IoT pre AeroFarms spracováva riešenie od Dellu. Konkrétne to majú na starosti brány Dell IoT Edge Gateway.

Farma využíva vlastnú lokálnu sieť, dáta neodosiela do cloudu, pretože by to bolo nákladnejšie - takémuto systému sa hovorí edge computing. Michael Dell k tomu na konferencii v Las Vegas povedal: "Najprv sme tu mali centralizovaný systém, keď vládli sálové počítače, potom prišli osobné PC a s nimi decentralizovaný systém, s nástupom cloudu potom opäť došlo k centralizácii. Internet vecí so sebou zasa nesie potrebu určitého rozdelenia, lokálnych riešení, a teda vyžaduje menej centralizovaný model."

"Automatizácia modernej infraštruktúry vyžaduje hyperefektívne lokálne systémy, najmä pre predvídateľné pracovné zaťaženie, ktoré u väčšiny firiem tvorí zhruba 85 až 90 percent činností," dodal Dell.

Regulovať AI?
Počas konferencie padla aj otázka, či si Dell rovnako ako Elon Musk myslí, že by umelá inteligencia mala byť nejakým zásadným spôsobom regulovaná. "V tomto smere som väčší optimista," odpovedal v narážke na Muskov striktný názor Dell. "Vráťme sa do minulosti, keď bolo napríklad objavené použitie ohňa. Ten môže byť veľmi užitočný, rovnako ako extrémne nebezpečný. Je na nás, nájsť správnu cestu, ako umelú inteligenciu zodpovedne využívať. Je pravdepodobné, že úloha štátu v tom nejaká bude. Regulácia môže byť prospešná, ale tiež sa môže škaredo vypomstiť."

Podľa Dellu budú hrať najdôležitejšiu úlohu rôzne špecializované druhy umelej inteligencie (weak AI, narrow AI) určené pre plnenie rôznych špecifických úloh. "Inou AI budú vybavené samoriadiace autá, inú využijeme pri chirurgickej operácii," dodáva Dell. Ako to všetko bude prebiehať, je teraz ťažko odhadnuteľné. Dell momentálnu situáciu prirovnal k nástupu internetu. Jeho dosah tiež bolo zložité odhadnúť a dnes je úplne všade.

Zásadnú úlohu v nadchádzajúcej digitálnej transformácii (mimochodom, nejde o nič nové, o začiatku sme písali už v roku 2014) budú hrať siete novej generácie, aktuálne označované ako 5G. "Pre internet vecí to bude nutný akcelerátor," vysvetľuje Dell. "V roku 2020 bude priemerné mesto s jedným miliónom obyvateľov produkovať denne 200 PB dát (1 PB = milión GB). Cez deväťdesiat percent týchto dát bude pochádzať z prepojených strojov (IoT). Jedno autonómne auto stupňa 4 potom každý deň pošle 4 TB (1 TB = 1000 GB) dát denne. Takéto objemy nie je v žiadnom prípade možné odbaviť cez existujúce 4G siete," zdôraznil šéf firmy.

Nie je to samozrejme len o priepustnosti siete, ale aj rýchlosti reakcie na zaslaný impulz. Tá musí byť napríklad v prípade samoriadiaceho auta pochopiteľne okamžitá. Je dokonca otázka, či 5G bude na podobné úlohy stačiť. Dell narazil aj na problematiku budovania 5G sietí. "Existujú štáty, kde je toľko operátorov, že sa im neoplatí infraštruktúru pre 5G vôbec začať budovať."

Veľký priestor dostali aj virtuálna a rozšírená realita (VR, AR). Dell má na trhu svoje okuliare, ktoré na pódiu spropagoval momentálne veľmi populárny herec Jeffrey Wright zo seriálu Westworld. Wright už dlhšiu dobu spolupracuje s vojnovými veteránmi a okrem iného nahovára Dellu reklamy. V Las Vegas predviedol projekt pre VR nazvaný BraveMind, ktorý vyvíjajú v USC - Inštitúte pre kreatívne technológie na Univerzite južnej Kalifornie.

​BraveMind využíva virtuálnu realitu pri terapii vojnových veteránov s posttraumatickým šokom. "V regulovanom a bezpečnom prostredí virtuálnej reality si môžu veteráni opäť vybaviť konkrétne stresové situácie a lepšie sa potom v spolupráci s psychológom a ďalšími lekármi zbaviť nepríjemných následkov z vojny," uviedol Wright. Dell následne oznámil, že Inštitútu venuje grant vo výške 100-tisíc dolárov na ďalší rozvoj.

Jan Kužník, Technet.cz

​Technológie od Dellu nájdeme aj v prozaickejších aplikáciách u firiem, ako je napríklad americký odevný gigant Columbia. Senzory, kamery, skenovací systém, cloudové riešenie a ďalšie začala značka používať pre 3D naskenovanie zákazníkov tak, aby si každý mohol následne na vlastnej virtuálnej postave presne "vyskúšať" konkrétne oblečenie bez toho, aby vôbec musel zájsť do predajne. Columbia zatiaľ systém testuje na firemných modelkách a modeloch, ale plánuje jeho rozšírenie pre verejnosť.

Na konferencii sa medzi novinármi často špekulovalo aj o návrate spoločnosti Dell na burzu, na priame otázky však Michael Dell pochopiteľne neodpovedal. Rovnako tak sa nijako nevyjadril k možnému pohlteniu firmou WMware, vďaka ktorej priteká do Dellu nemalé množstvo financií a ktorá je teraz súčasťou Dellu.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 03 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 04 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 05 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 08:11