Pixabay
StoryEditor

Strojové učenie je alchýmia, upozorňujú odborníci v oblasti AI

09.05.2018, 16:30
Autor:
sansan
Výskumník v oblasti umelej inteligenciej (AI) Ali Rahimi zo spoločnosti Google v San Franciscu v Kalifornii, v decembri zožal na konferencii ovácie.

Povedal, že počítačové algoritmy, v ktorých sa počítače učia prostredníctvom pokusov a omylov, sa stali formou "alchýmie", píše magazín Science.

Výskumníci podľa neho nevedia, prečo niektoré algoritmy fungujú a iné nie, ani nemajú prísne kritériá pre výber jednej architektúry AI nad inou. V apríli na Medzinárodnej konferencii o vzdelávacích zastúpeniach vo Vancouveri v Kanad, Rahimi a jeho spolupracovníci dokumentujú príklady toho, čo považujú za problém alchymie a ponúkajú predpisy na posilnenie rigoróznosti AI. "Mnohí z nás majú pocit, že pracujeme na cudzej technológii."

Problém je odlišný od problému reprodukovateľnosti AI, pri ktorom vedci nemôžu reprodukovať výsledky druhej strany z dôvodu nekonzistentných experimentálnych a publikačných postupov. 

Bez hlbokého pochopenia základných nástrojov potrebných na budovanie a trénovanie nových algoritmov  výskumníci, ktorí vytvárajú AI, sa uchýlia k chýrom ako stredovekí alchymisti. "Ľudia sa spoliehajú na folklór a kúzla," dodáva François Chollet, počítačový vedec spoločnosti Google v Mountain View v Kalifornii.

Vedci AI, ktorí trénujú svoje algoritmy, jednoducho tápu v tme. Napríklad, implementujú takzvaný "stochastický gradientný zostup", aby optimalizovali parametre algoritmu pre najnižšiu možnú poruchovosť. Napriek tisíckam akademických článkov o tejto téme a nespočetných spôsoboch použitia metódy sa proces stále opiera o pokusy a omyly.

Rahimiho práca zdôrazňuje zbytočné úsilie a neoptimálny výkon, ktorý z toho môže vyplynúť. Napríklad keď iní vedci odobrali väčšinu zložitosti z najmodernejšieho algoritmu prekladania jazykov, v skutočnosti  lepšie a efektívnejšie prekladal z angličtiny do nemčiny alebo francúzštiny, čo dokazuje, že jeho tvorcovia nedokázali úplne pochopiť, prečo boli tieto extra časti dobré. 

Rahimi ponúka niekoľko návrhov na učenie, ktorými algoritmy fungujú najlepšie a kedy. Predpokladá sa, že vedci by mali robiť "ablačné štúdie", ako sú tie, ktoré sa robia s prekladovým algoritmom - vymazanie častí algoritmu jeden po druhom, aby sa zobrazila funkcia každej zložky. Vyzýva k "rozdelenej analýze", v ktorej je podrobne analyzovaný výkon algoritmu, aby zistil, ako by zlepšovanie v niektorých oblastiach mohlo mať prínos inde. 

"Fyzici sú úžasní pri navrhovaní jednoduchých experimentov, aby vysvetlili vysvetlenie javov," hovorí Ben Recht, počítačový vedec na Kalifornskej univerzite v Berkeley a spoluautor Rahimiho štúdie. Niektorí vedci AI už preberajú tento prístup, skúšajú algoritmy rozpoznávania obrázkov na malých čiernych a bielych rukopisných znakoch predtým, ako riešia veľké farebné fotografie, aby lepšie porozumeli vnútornej mechanike algoritmov.

01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-19 08:48:12 - Feat.: - Title: 5 praktických tipov, ako môžete použiť umelú inteligenciu vo svojom každodennom živote 03 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 04 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 05 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 07:30