StoryEditor

NASA chystá plán pre lietajúce taxíky. Pomôcť má aj Uber

12.05.2018, 00:00
Autor:
vsevse
NASA pripravuje plán, ktorý má skúmať možnosti zavedenia lietajúcich taxíkov nad mestami USA.

Americká NASA plánuje, že pripraví podhubie pre budúci rozvoj osobnej leteckej dopravy v mestách. Základom sa má stať návrh Mestskej vzdušnej mobility (Urban Air Mobility, UAM) predstavený na konci roku 2017, ktorý má zaviesť pravidlá pre prevádzku nad našimi hlavami pre drony a lietajúce osobné aj nákladné autá, čo je koncept zatiaľ známy predovšetkým z vedeckofantastických filmov, píše Technet.cz.

"Naša definícia UAM vychádza z bezpečného a efektívneho systému pre osobnú a nákladnú leteckú dopravu v mestskej oblasti, vrátane dodávky malých balíkov a ďalších služieb prevádzkovaných prostredníctvom mestských bezpilotných systémov (Unmanned Aerial Systems, UAS). Tie môžu riadiť piloti na palube i na zemi a počíta sa so stále väčším zapojením autonómnych systémov," píše NASA.

Od minulého roka tak prebieha séria rokovaní s organizáciami zo súkromnej aj verejnej sféry. Teraz prichádza v rámci summitu Uber Elevate v Los Angeles ďalšia dohoda. Na tejto konferencii, ktorá je určená pre predstaviteľov technologických a dopravných spoločností, oznámila NASA uzatvorenie dohody so spoločnosťou Uber, podľa ktorej sa Uber podelia o svoje plány na realizáciu siete mestskej leteckej dopravy a NASA následne využije svoje nástroje pre modelovanie a simuláciu riadenia vzdušného priestoru.

Cieľom je vyhodnotiť dopady prevádzky malých lietadiel (od doručovateľských lietadiel po osobné lietadlá s vertikálnymi vzletovými a pristávacími schopnosťami) v preplnenom prostredí.

Výsledkom projektu je vytvoriť sieť "jazdných pruhov", ktorá obyvateľom umožní objednať si malé lietadlo rovnako ako si užívatelia Uberu môžu pomocou aplikácie privolať auto.

NASA plánuje, že testy budú prebiehať vo výskumnom zariadení na medzinárodnom letisku Dallas Fort Worth.

01 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 02 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 03 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 04 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 18:48