StoryEditor

Nekupovať: Bzučiaky proti komárom nefungujú

25.07.2018, 13:48
Kúpili ste prístroj, ktorý má pomocou zvukov o vysokých frekvenciách odpudzovať komáre? Tak to ste naleteli na nezmyselné marketingové tvrdenia.

Vedci skúmajú účinnosť elektronických odpudzovačov komárov už dlho a stále s rovnakým výsledkom: tieto prístroje podľa Technetu vôbec, ale vôbec nefungujú.

Znie to tak šikovne a lákavo jednoducho. Žiadna chémia, žiadne repelenty, žiadne spreje a krémy. A hlavne žiadne štípance. Stačí zapnúť malý elektronický prístroj, ktorý vyludzuje zvuky o vysokej frekvencii (tzv. ultrazvuk). To aspoň tvrdia výrobcovia týchto ultrazvukových odpudzovačov komárov.

Prístroje, ktoré vyludzujú zvuky o frekvenciách mimo ľuďmi počuteľné spektrum, čím majú údajne odpudzovať komáre, sú v predaji už minimálne päťdesiat rokov. Po novom sa k nim pridali aj aplikácie pre mobilné telefóny, ktoré chcú rovnakým spôsobom docieliť ten istý efekt.

Na trhu je k dispozícii celý rad podobných produktov. A to aj napriek tomu, že neexistuje jediný dôkaz pre to, že by boli takéto prístroje hoci len minimálne účinné. Naopak, vedecké štúdie z celého sveta sa zhodujú, že efekt týchto zvukov na výskyt a "pristátie" komárov je nulový. Lenže ono to na prvý pohľad skrátka vyzerá tak logicky... Komáre vyludzujú zvuk s vysokou frekvenciou. Keď tento zvuk napodobníme, tak ich zastrašíme.

Zvuk nemá negatívny vplyv na ľudí, ale na komáre tiež nie...
Na trhu sa podobné prístroje môžu predávať predovšetkým preto, že je celkom dobre overené, že nemajú na ľudí negatívny vplyv. Sotva počuteľný zvuk s vysokou frekvenciou tak zvyčajne nevadí štátnym regulačným orgánom na ochranu spotrebiteľa.

To však neznamená, že tento ultrazvuk vadí komárom. Konkrétne samičkám komárov, ktoré ľuďom sajú krv a môžu tak spôsobiť nepríjemné svrbenie. Navyše môžu prenášať infekčné choroby, napríklad maláriu.

Prečo by vlastne zvuk mal komárov (samičky komárov) odrádzať? Jedným z dôvodov má byť snaha samičiek vyhnúť sa ostatným komárom. Niekedy sa zmieňuje iný dôvod: snaha komárov vyhnúť sa ultrazvukovým "radarom" vybaveným netopierom.

Ani jedno z týchto vysvetlení však neobstojí v praxi: "Hoci obe teórie môžu znieť presvedčivo, nie sú doložené publikovanými poznatkami." Vedci zistili, že samičky zvyčajne nemajú taký vyvinutý sluch ako samčekovia. Zvuky o vysokých frekvenciách im teda nevadia a nevyhýbajú sa im. Navyše zvuk komárích krídel nie je na frekvenčnom spektre v oblasti ultrazvuku, teda mimo rozsah ľudského sluchu. To je napokon nad slnko jasnejšie: keby komárie krídla vydávali zvuk o ultrazvukovej frekvencii, nikdy by sme komára nepočuli.

Experimenty "na vlastnej koži" po celom svete
Nakoniec ale nejde o to, či vedci majú alebo nemajú vysvetlenie pre to, ako elektronické odpudzovače komárov (ďalej EOK) fungujú. Záleží na tom, či skutočne fungujú. A tu môže byť skrytý dôvod toho, prečo sa tieto prístroje naďalej predávajú po celom svete: pre zákazníka, ktorý si taký prístroj kúpi, je ťažké objektívne zmerať, či ho dnes komáre poštípali menej, pretože mali pustený bzučiak, či sa mu to len zdá (placebo efekt), alebo či ten deň skrátka komáre len menej štípali.

Porovnanie, ktoré eliminuje ostatné premenné, je veľmi ťažké. Britsko-iránsky tím vedcov publikoval v Cochrane Database of Systematic Reviews metaštúdiu, v ktorej identifikoval desiatku štúdií experimentálne analyzujúcich, či EOK skutočne fungujú.

Takmer všetky experimenty používali "živú návnadu", čo je označenie pre vedca (alebo jeho asistenta), ktorý trpezlivo čakal v miestnosti, aby následne spočítal "počet dokončených komárích pristátí".

Je vidieť, že výskum prebieha minimálne od polovice sedemdesiatych rokov. A už vtedy výsledky naznačovali, že elektronické odpudzovače nefungujú. Na základe týchto výsledkov boli dokonca v niektorých štátoch prístroje sľubujúce odpudzovanie komárov zakázané a ich výrobcovia verejne obžalovaní. Napriek tomu sú ale prístroje aj naďalej dostupné. Výrobcovia naďalej sľubujú, že ich zariadenia "účinne odpudzujú komáre". Niektorí dokonca hovoria o "vedeckom základe" týchto tvrdení.

Metaštúdia, ktorá zhŕňa najlepšie doteraz vykonané štúdie na túto tému, ale taký pohľad jednoznačne vyvracia. Nenašli žiadnu štúdiu, ktorá by experimentálne overila čo len nepatrnú účinnosť. Naopak, komáre na ľuďoch pristávali (a štípali ich) úplne rovnako. Bolo jedno, či bol v miestnosti zapnutý EOK, vypnutý EOK, žiadny EOK alebo zariadenia vydávajúce iné zvuky. Nič z toho nemalo na výskyt komárov a ich útočnosť reálny vplyv. Testované bzučiaky vyludzovali rôzne frekvencie, od 125 Hz do 75 kHz. Ale ani rôzne frekvencie nemali vplyv - správanie komárov sa nezmenilo.

Falošný pocit bezpečia
Vedecké štúdie zvyčajne končia tým, že problematika by si zaslúžila ďalší výskum, napríklad experimenty konkrétne zamerané na nejakú špecifickú oblasť. V komárej metaštúdii ale - vďaka jednoznačným dátam - v závere čítame veľmi jasné tvrdenie:

  • elektronické zariadenia na odpudzovanie komárov založené na ultrazvuku nie sú účinné, nemala by byť používané ani doporučované
  • ďalšie testovanie týchto zariadení by bola strata času, keďže doteraz vykonané štúdie hovoria jasne

Mohlo by sa zdať, že vedci tu robia z komára somára. Keď si niekto kúpi nefunkčný šmejd, je to napokon jeho vec, dalo by sa namietnuť. Lenže v krajinách, kde sa verejné zdravotníctvo potýka s komármi prenášanou maláriou, sú ultrazvukové bzučiaky reálny problém.

V malárii postihnutej oblasti môže kúpa bzučiaka uchlácholiť ich majiteľa do pocitu falošného bezpečia. Majú predsa "vedecky potvrdený bzučiak", tak čo by sa zdržiavali s repelentom alebo moskytiérou. Pritom dôsledná aplikácia ochranných prostriedkov môže výrazne znížiť riziko malárie. Nefunkčný bzučiak tak reálne poškodzuje zdravie užívateľov.

To je napokon jav spoločný rade pseudovedeckých metód (multivitamíny proti AIDS, MMS, homeopatia...). Môžu byť na prvý pohľad neškodné, ale ak sa na dôsledky pozrieme v kontexte, všimneme si, že používateľom je sľubovaná účinnosť, ktorá nie je potvrdená ani podložená. V takej chvíli je potreba porovnávať účinnosť nie s placebom, ale s najúčinnejšie dostupnou metódou.

Ultrazvukové bzučiaky sa napriek jasným dokladom o nefunkčnosti naďalej predávajú. Už viac ako päťdesiat rokov. Výrobcom sa to zjavne oplatí, a to aj napriek riziku toho, že sa tým u časti svojich zákazníkov zosmiešnia.

Ak ste podobný bzučiak proti komárom zakúpili, môžete ho skúsiť reklamovať. Výsledok takejto reklamácie ale nie je istý - výrobcovia zvyčajne svoje sľuby o odpudzovaní komárov formulujú veľmi vágne. Pri podrobnejšej analýze sa často ukáže, že v skutočnosti nikde oficiálne netvrdia, že bzučiak skutočne komárov odoženie. Aj tu teda platí klasické "caveat emptor" - zákazník si musí dávať pozor na to, čo kupuje.

Aj tak sa ale určite nájde rad ľudí, ktorí majú bzučiak zapnutý celé leto a vyžívajú sa, ako ich ultrazvuk krásne chráni od komárov. V takom prípade môžete z prístroja pokojne vybrať batériu. Na funkciu to nebude mať vplyv.

Čo proti komárom naopak funguje?
Bzučiaky komáre nezaženú. To ale neznamená, že sú vedci proti komárom bezmocní. Vyvinuli rôzne repelenty, genetické modifikácie a dokonca aj laser.

V USA experimentujú s geneticky modifikovanými komármi
Genetici hľadajú rôzne spôsoby, ako komária populáciu obmedziť
To, nakoľko ste pre komáre atraktívni, je čiastočne genetické
Tiež je možnosť, ako komáre "odnaučiť" prenášať choroby

Vizuálne najatraktívnejšie je ale rozhodne vynález podporený Billom a Melindou Gatesovými: laser, ktorý dokáže komáre zasiahnuť za letu. Kamera pozná, či sa jedná o samičku, a tá potom dostane krátku efektívnu dávku z lasera.

01 - Modified: 2018-06-21 02:54:31 - Feat.: 0 - Title: Komáre, ktoré prenášajú nebezpečný vírus, sú aj na Slovensku. Horúčka môže byť smrteľná
01 - Modified: 2023-12-09 14:00:00 - Feat.: - Title: 130 miliónov rokov staré krvavé prekvapenie. Prehistorické komáre zamrznuté v jantáre zmenili pohľad vedcov na hmyz 02 - Modified: 2023-09-08 09:23:15 - Feat.: - Title: Hrozby z komárov rastú, vracajú sa nebezpečné choroby 03 - Modified: 2023-08-19 08:30:00 - Feat.: - Title: Svet čelí ďalšej ekologickej hrozbe – hmyz vymiera a ekosystémy skolabujú. Čo by sa stalo, keby sme vyhubili všetky komáre? 04 - Modified: 2023-08-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Objav: Vedci našli baktérie, ktoré môžu zastaviť prenos nebezpečnej choroby prenášanej komármi 05 - Modified: 2023-06-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Nevieš sa zbaviť komárov? Odborníčka prezradila, čo ich skutočne odpudzuje a s ktorými radami len zbytočne strácaš čas
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 00:30