sansforgetica.rmit
StoryEditor

Vedci vyvinuli písmo, ktoré pomáha učeniu

18.10.2018, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Austrálski vedci uvádzajú, že vytvorili nový nástroj, ktorý môže študentom pomôcť natlačiť si do hlavy učivo pred skúškami.

Nejde pritom o žiadnu technologicky vyspelú pomôcku, ale "obyčajné" písmo v podobe, ktorá má pomáhať zapamätať si informácie, napísal spravodajský server The Guardian.

K vývoju nového druhu písma sa spojilo špecializované laboratórium melbournskej Univerzity RMIT a dizajnová škola. Výsledkom je "Sans Forgetica" - písmo využívajúce psychologické a dizajnové teórie pomáhajúcej schopnosti zapamätať si a udržať informácie.

Do štúdie účinku nového druhu písma sa zapojilo zhruba 400 vysokoškolákov. Výsledky síce nie sú nijako ohromujúce, ale predsa len si tí, ktorí študovali z textov zapísaných písmom Sans Forgetica, zapamätali 57 percent, zatiaľ čo tým, ktorí čítali bežný Arial, uviazlo v hlave 50 percent.

Podľa vysokoškolského učiteľa typografie Stephena Banhama má nový druh písma nezvyčajný sklon o sedem stupňov doľava a medzery v každom písmene. "Mozog sa prirodzene snaží tieto tvary doplniť. Vďaka tomu spomalí čítanie a aktivuje pamäť," povedal Banham denníku The Guardian.

Podľa Janneke Blijlevensovej, ktorá prednáša marketing, je dizajn písma postavený na "koncepte žiaducej obtiažnosti".

"Keď sa chceme niečo naučiť a zapamätať si to, je dobré pridať k procesu učenia trochu prekážok, pretože keď je niečo príliš jednoduché, nevytvorí to žiadnu pamäťovú stopu," uviedla. "Avšak keď je to príliš ťažké, tiež to žiadnu stopu v pamäti nezanechá. Preto je treba hľadať onú zlatú strednú cestu," dodala.

Tento druh písma vznikol primárne pre študentov pripravujúcich sa na záverečné skúšky, ale mohol by sa takisto využívať ako pomôcka pri štúdiu cudzích jazykov, alebo pre staršie osoby potýkajúce sa s úbytkom pamäti.

Banham, ktorý už vytvoril asi 20 rôznych druhov písma, uvádza, že Sans Forgetica by bolo najlepšie využívať na kratšie texty. "Rozhodne by ste v ňom nechceli čítať román. Z toho by ste najskôr mali peknú bolesť hlavy," dodal Banham.

Vývoj nového druhu písma trval asi šesť mesiacov a testovali sa tri rôzne verzie. Písmo Sans Forgetica je dostupné k voľnému stiahnutiu ako font a rozšírenie prehliadača Chrome na adrese sansforgetica.rmit.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 02 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 03 - Modified: 2024-03-12 23:00:00 - Feat.: - Title: Písmo je nákazlivý vírus, túžba písať sa medzi starými Slovanmi šírila ako epidémia, hovorí archeológ 04 - Modified: 2024-03-08 08:29:01 - Feat.: - Title: Rozhovor: Alzheimerova choroba – tichá epidémia 05 - Modified: 2024-02-21 10:11:06 - Feat.: - Title: Medzislovančina je umelý jazyk, ktorému rozumieš aj ty. Dohovorí sa ním 300 miliónov ľudí, takto vyzerá v praxi
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 17:51