StoryEditor

Desať dôvodov, prečo odísť zo sociálnych sietí. Vedec radí, ako si odvyknúť od toxickej technológie

23.02.2019, 23:01
Autor pojmu virtuálna realita Jaron Lanier vo svojej najnovšej knižke Desať dôvodov, prečo okamžite zrušiť svoj účet na sociálnych sieťach analyzuje, ako sociálne siete manipulujú ľudské správanie. Podľa neho škodia demokracii, prispievajú k rastu chudoby, zväčšujú odcudzenie a podporujú nenávisť.

Britský spisovateľ Ian McEwan v rozhovore pre BBC hovoril o afére sexuálneho obťažovania, ktorého sa dopustil americký filmový producent Harvey Weinstein. Označil ho za morálne monštrum. S tvrdením, že niekoho znásilnil, však chce počkať až do rozhodnutia súdu.

Na sociálnych sieťach sa proti nemu rozpútala nenávistná kampaň, ale nikoho nezaujímalo, že vlastne iba očakáva rozhodnutie nezávislej justície o Weinsteinovej vine či nevine. Preto sa McEwan spýtal – chcú ľudia na sociálnych sieťach posielať niekoho z reálneho sveta bez súdu do väzenia?

Sociálne siete ponúkajú elegantné a praktické spojenie s priateľmi alebo obchodnú komunikáciu, ale od zverejnenia informácií o ruskom ovplyvňovaní amerických prezidentských volieb je aj ich najväčším obhajcom jasné, že majú i negatívny vplyv.

V podstate však nie je možné nepoužívať ich, pretože v ľudskej povahe je túžba vedieť, čo sa deje, túžba po komunikácii. Hlavný problém spočíva v určení hranice, kde sa končí bežná sociálna interakcia a začína sa informačný monopol a manipulácia.

1. Strata vlastnej vôle
O sociálnych sieťach a s nimi spájanej digitálnej závislosti sa vášnivo diskutuje.

Podobne ako sa v minulosti časť spoločnosti dištancovala od nižšej sociálnej triedy zdravou životosprávou, športom a stravou, dnes sa snaží zbaviť digitálnej závislosti. V médiách, a samozrejme, na Facebooku, sa objavujú rady, ako si odvyknúť od inteligentného telefónu, ktorý sa dnes označuje aj za kokaínovú technológiu.

K najznámejším kritikom negatívneho vplyvu moderných technológií patrí Jaron Lanier, americký počítačový vedec, nosite...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 03 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 04 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 05 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 19:22