Jinko Solar
StoryEditor

K sieti sa pripojila najväčšia solárna elektráreň. Rekord dlho nevydrží

13.07.2019, 11:00
Autor:
mlamla
V Spojených arabských emirátoch na začiatku júla spustili najväčšiu fotovoltaickú elektráreň na svete. Má maximálny výkon zhruba porovnateľný s jedným väčším jadrovým reaktorom.

Za 870 miliónov dolárov a dva roky práce vznikol v Spojených arabských emirátoch zrejme solárny rekord s krátkou životnosťou. Je ním solárna elektráreň Nur Abú Zabí, ktorá je od začiatku júla najväčšou elektrárňou na slnečnú energiu pripojenú do siete, píše Technet.cz.

Má maximálny výkon 1 177 megawattov (MW), pokrýva plochu zhruba ôsmich kilometrov štvorcových a nájdete na nej približne 3,2 milióna jednotlivých panelov. Stavba prebiehala zhruba dva roky, na vrchole procesu na nej pracovalo zhruba 2900 ľudí - ako je v Perzskom zálive zvykom, veľkú časť z nich tvorili zahraniční pracovníci, v tomto prípade zaistenie predovšetkým indickými spoločnosťami.

Dovtedy najväčším solárnym projektom bol Desert Sunlight Solar Farm v Kalifornii s maximálnym výkonom zhruba 550 MW. Najväčšou "výrobňou" bol však iný projekt v Spojených arabských emirátoch, solárny "park" Mohamed bin Rašíd Al Maktúm - avšak solárne "parky" sú trochu iný typ projektu.

Ide vlastne o vymedzený priestor pre umiestnenie panelov s pripravenými prípojkami, ktoré môžu využiť rôzni investori. Spomínaný americký projekt aj Nur Abú Zabí má jedného developera. Je ním konzorcium, do ktorého patria ako miestna štátna energetická spoločnosť Dhabi Power Corporation, ale aj čínsky solárny výrobca Jinke Solar.

Projekt nemá dotované ceny, výber prebiehal v aukcii, kde rozhodovala cena za dodávanú elektrinu. Ponúknutá cena bola v čase aukcie najnižšia na svete a predstavuje približne 55 halierov za kilowatthodinu (kWh).

Cena odráža nielen zlacňovanie panelov, ale aj relatívne výhody miestnej klímy pre fotovoltaiku. Elektráreň má samozrejme aj politickú podporu, nejde o čisto komerčné rozhodnutie. Spojené arabské emiráty chcú výrazne navýšiť výrobu elektriny z bezuhlíkových zdrojov. Tie by v roku 2050 mali dodávať šesťdesiat percent celkovo vyrobeného elektrického prúdu.

V rámci tohto opatrenia krajina stavia napríklad v tamojších horách veľké prečerpávacie elektrárne a tiež experimentuje s využitím väčších batériových úložísk pre vykrytie špičiek v spotrebe (používa na to technológiu sodíko-sírových batérii, ktoré inak zatiaľ nie sú príliš rozšírené).

Ako dlho bude rekordný?
Je prakticky isté, že svoj primát si "Svetlo Abú Zabí" dlho neudrží. Spojené arabské emiráty tento rok vo februári vyhlásili tender na stavbu elektrárne s výkonom cca 2 000 MW. V Saudskej Arábii by neďaleko Mekky mala vzniknúť elektráreň v maximálnym výkonom približne 2 600 MW; v tomto prípade už je údajne podpísaná aj rámcová dohoda.

Aj napriek nepochybnému záujmu v niektorých častiach sveta bude zaujímavé sledovať, ako si odvetviu v tomto roku povedie. V minulom roku trochu prekvapivo celkový výkon do prevádzky zavedených obnoviteľných zdrojov oproti roku 2018 nevzrástol - aj keď aspoň čo sa týka maximálneho výkonu, stále sa ich postavilo podstatne viac než zdrojov "klasických".

Signály sú rozporuplné. Veľkú úlohu hrá rovnako ako v minulom roku čínska politika. Obmedzenie podpory obnoviteľných zdrojov sa na tohtoročnej výstavbe výrazne podpísalo. V prvom kvartáli boli v krajine uvedené do prevádzky fotovoltaické elektrárne s celkovým výkonom 5,2 GW. V roku 2018 to za rovnaké obdobie bolo 9,65 GW.

Na druhej strane však rástol vývoz panelov z Číny, ktorá je zďaleka najväčším svetovým producentom. Väčšina veľkých čínskych výrobcov v prvom štvrťroku údajne vyrábala naplno a niektorí z nich údajne mali dostatok objednávok aj na niekoľko mesiacov dopredu. Čínsky vývoz panelov sa tak oproti rovnakému obdobiu roku 2018 zvýšil o 70 percent, na 15 GW.

Obchodná vojna s USA sa sektoru príliš nedotkla, pretože Spojené štáty nepredstavujú v tomto sektore taký veľký a významný trh.

01 - Modified: 2024-01-22 14:16:48 - Feat.: - Title: Taliansko v minulom roku vyrobilo rekordný objem energie z vetra a slnka 02 - Modified: 2023-11-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Cestovatelia prešli celú Afriku na elektrickej škodovke. Polovicu cesty dobíjali zo slnka 03 - Modified: 2023-10-16 11:12:46 - Feat.: - Title: Mohol svet vyzerať inak? Jedného z prvých komerčných výrobcov solárnych panelov uniesli a prinútili ho zrušiť svoj projekt 04 - Modified: 2023-08-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Nemecko chce zjednodušiť výstavbu a prevádzku solárnych elektrární 05 - Modified: 2023-07-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Slovensko sa prepadlo do 15. storočia. Ľudia investujú tisíce do energie slnka a majú len tieň (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 15:53