StoryEditor

Internet znižuje našu citlivosť, zábrany padajú. Takto sa zbavíte závislosti od Facebooku, radí terapeutka

03.09.2019, 00:01
Sociálne siete podľa nej vyrábajú asociálov. Nielen Facebook dokáže spoľahlivo ničiť vaše vzťahy a dokonca "vypnúť" vašu hlavu, hovorí psychoterapeutka Alžbeta Protivanská.

Odborníčka poskytla rozhovor pre český magazín Víkend.

Ľudský mozog je podľa vás preťažený. Prečo?
Internet je jeden z najúžasnejších vynálezov ľudstva, ale nepoužívame ho správne. Aj preto už sociálne siete vlastne vôbec nie sú sociálne. Prestali byť miestom stretávania a zoznamovania, stali sa globálnym trhoviskom, kde sa obchoduje s našou pozornosťou. Majitelia Facebooku, Instagramu a ďalších podobných stránok používajú veľmi neférové psychologické prostriedky, aby nás tam čoby užívateľa udržali čo najdlhšiu dobu.

S priateľmi na Facebooku predsa diskutujeme úplne rovnako, ako keď si zájdeme "pokecať" do krčmy.
Väčšinu tých "priateľov" vôbec nepoznáme. Nereagujeme na to, čo napísali, ale čo si len myslíme, že napísali. Riešime svoj vlastný výklad. Navyše nás neustále rozptyľujú ďalšie príspevky na stene. S niekým diskutujeme a do toho vyskočí napríklad príspevok niekoho iného, ​​ako bol pri mori. My po tom mori zatúžime a vyvolá to v nás frustráciu. S touto prenesenou emóciou sa potom vrátime do pôvodnej diskusie a "priateľa" zhodíme za niečo, čo vlastne nepovedal. Na Facebooku sa jednoducho komunikácia podivne krúti. Nikdy si nemôžeme byť istí jej skutočným významom.

V čom je rozdiel proti debate v krčme?
V diskusii s živým človekom sa neustále učíte, čo znamená nadväzovať a udržiavať medziľudský vzťah. Úlohu zohrávajú sociálne zručnosti, ktoré na sieťach nepotrebujete. A práve v tom je veľké nebezpečenstvo. S mobilom a počítačom sa hrajú už trojročné deti. Asi tak do šiestich alebo siedmich rokov je mozog maximálne naladený na získavanie informácií o tom, ako funguje svet i ja sám. Všetko prijíma bez hodnotenia, či je to dobré, alebo zlé, bez cenzúry, či je to pravda, alebo lož. A do tohto najcitlivejšieho obdobia prichádza internet. Dospela generácia, ktorá k nemu mala prístup úplne odmalička.

Čo to s ňou urobilo?

Prežitok sociálneho kontaktu u najmladšej generácie už prebiehal z iluzórneho bezpečia za obrazovkou.

Taký človek sa nenaučí, ako di...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-14 05:30:00 - Feat.: - Title: Chcete zarábať na sledovaní sociálnych sietí? TikTok to možno čoskoro umožní 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 05 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:38