StoryEditor

Ocenili výnimočných slovenských vedcov. Rozhodol o nich aj nositeľ Nobelovky

18.10.2019, 22:52
Autor:
sansantsts
Ocenenie výnimočných vedcov ESET Science Award má svojich prvých laureátov. Vybrala ich medzinárodná komisia so zahraničnými vedeckými osobnosťami. Predsedom komisie bol nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu Erwin Neher. 

Ocenenie ESET Science Award založila minulý rok Nadácia ESET. Cieľom je vyzdvihnúť osobnosti slovenskej vedy, ktorých prínos je významný v medzinárodnom priestore alebo dosahujú prelomové objavy.

Mená laureátov vyhlásili na slávnostnom galavečeri za účasti slovenskej a medzinárodnej vedeckej obce aj prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, ktorá nad projektom prevzala záštitu. ESET Science Award, Linda Kisková Bohušová

​Ocenenie získali laureáti v troch kategóriách: Výnimočná osobnosť slovenskej vedy, Výnimočný mladý vedec do 35 rokov a Výnimočný vysokoškolský pedagóg.

Rakovina, obličky a bioinformatika

Výnimočnou osobnosťou slovenskej vedy sa stal Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied, kde sa venuje výskumu včasnej diagnostiky rakoviny prostaty. 

„Princíp je veľmi jednoduchý, je v súlade s tým, čo nájdete na oddeleniach biochémie, ak si dáte analyzovať krv v ktorejkoľvek nemocnici na Slovensku. Využívame rôzne druhy nanomateriálov, takže je oveľa citlivejší. Zároveň využívame unikátny spôsob analýzy biomarkera. Nesústredíme sa len na analýzu množstva v biomarkeri, ale sledujeme aj jeho štruktúru. Touto Kombináciou dokážeme dostať presnejšiu informáciu o tom, či je človek zdravý alebo chorý,“ vysvetlil na brífingu Tkáč.  ESET Science Award, Linda Kisková Bohušová

​Ľubomíra Tóthová získala cenu v kategórii Výnimočný mladý vedec do 35 rokov. Pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a skúma, ako sa sliny dajú využiť v skorej neinvazívnej diagnostike rôznych chorôb. Rieši tiež opuchy obličiek pri infekcii močových ciest.

„Ide o to, aby pacient nemusel chodiť na časté odbery krvi, ktoré sú bolestivé a stresujúce, ale aby si vedel viaceré choroby diagnostikovať doma prostredníctvom slín a moču,“ uviedla na brífingu Tóthová.   ESET Science Award, Linda Kisková Bohušová

​Laureátom v kategórii Výnimočný vysokoškolský pedagóg je Tomáš Vinař z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave a zaoberá sa bioinformatikou. Pracuje na problémoch súvisiacich so sekvenovaním genómov pomocou prvých sekvenčných prístrojov.

„Sme vlastne v pozadí veľkých medicínskych a biologických pokrokov, ktoré dnes vidíme, povedal na margo toho, aký je prínos jeho práce pre ľudí. Slovenská veda v zásade nemá nič cennejšie ako ľudí v nej pôsobia,“ doplnil.  ESET Science Award, Linda Kisková Bohušová

​Výber finalistov podliehal náročnému hodnotiacemu procesu. Kritériá sa opierali o merateľné scientometrické údaje, ako napríklad citácie v karentovaných časopisoch, či autorstvo a spoluautorstvo vo významných publikáciách. Zohľadňuje tiež zapojenie vedcov do medzinárodných projektov, ich komunikáciu, princípy vedeckej etiky, potenciálny dopad výskumu, aj názory blízkych spolupracovníkov či študentov.

Šéf SAV: Ide o nevídaný krok

Finalisti všetkých kategórií sú vynikajúci vedci. Som rada, že aj malá krajina ako Slovensko, sa môže pochváliť takými kvalitnými osobnosťami. Ako malá krajina sa musíme otvárať zahraničiu vo všetkých oblastiach života, vedu nevynímajúc.

Angažovanie medzinárodnej komisie je konkrétny spôsob, akým slovenské poznatky dostávame do povedomia v medzinárodnom vedeckom priestore. Veríme, že osobnosti, ktoré sa stanú laureátmi, budú inšpiráciou pre študentov a mladých vedcov a dôkazom, že kvalitná veda sa dá robiť aj na Slovensku,“ uviedla projektová manažérka ocenenia Paulína Böhmerová.

Predsedom medzinárodnej komisie bol nemecký biofyzik Erwin Neher, nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu. Ďalšími porotcami boli švajčiarska fyzička Ursula Keller, maďarský matematik László Lovász, nemecký biológ Carl-Philipp Heisenberg a americký technológ Chris Csíkszentmihályi.

O laureátovi kategórie Výnimočný vysokoškolský pedagóg rozhodli zástupcovia slovenských vedeckých univerzít.

Napriek množstvu najrôznejších ocenení na Slovensku, považujem ESET Science Award za mimoriadnu a prelomovú udalosť. Odvahu Nadácie ESET zveriť hodnotenie vedcov významným osobnostiam svetovej vedy, medzi nimi i nositeľom Nobelovej ceny, je krokom, ktorý nemá na Slovensku precedens. Nemalé finančné ocenenie, ktoré venuje súkromná spoločnosť bez toho, aby priamo či nepriamo akýmkoľvek spôsobom na danej vedeckej oblasti profitovala, je gestom, ktoré nepotrebuje komentár.

Sumár  menovaných troch atribútov – renomovaní posudzovatelia, finančné ocenenie, účasť súkromnej spoločnosti – považujem za prelomový a na Slovensku dosiaľ nevídaný a určite obdivovania hodný krok,“ zhodnotil predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík.

„Hodnota takéhoto vedeckého ocenenia ďaleko presahuje konkrétny vedecký objav. Pozornosť verejnosti, ktorú takto dokážeme pritiahnuť, je signálom, že si na Slovensku vážime vedomosti a talent, a že ako civilizácia chceme žiť vo veku rozumu,“ všíma si Miroslav Fikar, rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.  

01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 12:47