StoryEditor

Rozhovor s prvou dámou informatiky. O tom, čoho sa pri počítačoch nebojíme, ale mali by sme

24.12.2019, 23:00
Patrí k absolútnej špičke slovenskej informatiky. Ako expertku na umelú inteligenciu si ju vybrala do prestížneho tímu aj Európska komisia. Mária Bieliková sa popri výskume naplno venuje tiež pedagogickej činnosti a snaží sa nielen kritizovať, ale najmä zlepšovať všetky „informatické“ neduhy Slovenska. A nie je ich málo.

Pamätáte si na chvíľu, keď ste prvýkrát videli počítač?

Priznám sa, že nemám spomienku na tento moment. Súvisí to asi aj s tým, že som pôvodne začala študovať technickú kybernetiku, a hoci tento odbor je podobne ako matematika v podstate základom informatiky, s počítačmi sme tam nepracovali. Tí, čo študovali odbor elektronické počítače, však boli už v prvom ročníku v kontakte s veľkým počítačom s diernymi štítkami, ktorý mal, mimochodom, reálne menší výkon ako najslabší mobil súčasnosti (úsmev). A v druhom ročníku som sa rozhodla, že tiež chcem študovať tento odbor. Nepamätám si chvíľu, keď som bola prvý raz v miestnosti s tým veľkým počítačom, na ktorom sme robili zadania, no určite si pamätám, keď som prvý raz videla osobný počítač.

V ktorom roku to bolo?

V nejakom 88-om, bola som vtedy ešte študentka, a na katedru sa kúpilo asi päť počítačov zo Slušovíc. Jeden stál zhruba toľko ako tri autá. Bola to pre nás veľká zmena. Dovtedy, ak som niečo potrebovala, mala som vyhradenú polhodinu pri tom obrovskom počítači, ku ktorému som musela prísť s hotovým programom a už si ho tam len naťukať. A zrazu som začala robiť na diplomovke a mala som to šťastie, že som mohla ako jedna z malej skupiny pracovať na osobnom počítači. Bolo to absolútne úžasné. Napríklad som mala spolužiaka, ktorý naprogramoval grafiku, pri ktorej vybehla hore lišta. Dovtedy nič také nebolo, boli sme z toho hotoví. Žili sme také objaviteľské roky a tešili sa z každej malej veci.

Ako ste vôbec prišli na to, že chcete ísť radšej študovať elektronické počítače ako kybernetiku?

Ja som pôvodne chcela byť skoro všetkým. Mala som veľký sklon k psychológii a humanitným vedám všeobecne, celkom dobre som kreslila aj písala, zároveň som bola veľmi dobrá v matematike. V zásade som však chcela vždy robiť s ľuďmi a zároveň som inklinovala k technike. Uvažovala som preto nad biomedicínou, ktorá mala byť súčasťou štúdia kybernetiky. No nakoniec to tak úplne nebolo, tak som sa začala obzerať po niečom inom a uchvátili ma počítače.

A napokon sa vám ich podarilo skĺbiť aj s humanitnými vedami. K vašim hlavným odborným záujmom patrí skúmanie interakcie človeka a počítaču.

Je to prepojené dokonca viacnásobne, lebo informatika je úžasná v tom, že jedna kultúra ľudí, teda informatici – a dnes už sú tie tímy oveľa širšie a interdisciplinárne – vytvára veci pre inú kultúru – pre bankárov, lekárov... A na to, aby tie systémy vytvorili, musia danú oblasť dobre spoznať, a teda aj veľa komunikovať s ľuďmi. Dnes sa už pomaly búra mýtus, že informatici sú tí, ktorí len ťukajú do počítačov. Naopak, musia byť veľmi silne prepojení s inými ľuďmi. A v prípade...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-06 10:17:47 - Feat.: - Title: Bezpečnosť podľa nemeckej obrany: heslo „1234“ zverejnila hneď pri dokumente 02 - Modified: 2023-11-15 13:17:51 - Feat.: - Title: Programové vyhlásenie neobsahuje žiadnu víziu ani záujem o informatizáciu, tvrdí Slovensko.Digital 03 - Modified: 2023-08-25 10:56:36 - Feat.: - Title: Z kľúčovej hodiny na Slovensku je fiasko. Žiaci sa na nej hrajú a oddychujú 04 - Modified: 2022-12-20 15:31:15 - Feat.: - Title: Tento rok z Ruska odišlo stotisíc IT špecialistov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2022-04-29 11:25:48 - Feat.: - Title: Slovenskí študenti stavili na Brno. V jednom odbore je ich viac ako Čechov
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 23:14