StoryEditor

Umelá inteligencia preberie časť našich zodpovedností. V tomto zmysle naozaj nevieme, kam sa rútime

24.01.2020, 23:00
Prečítajte si rozhovor uverejnený v HNmagazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha k Hospodárskym novinám.

Michal Hrabovec firmu Anasoft zakladal spolu s partiou kamarátov ešte ako študent na internátoch v Mlynskej doline. Odvtedy dobyla nielen slovenský, ale aj mnohé zahraničné trhy: IT riešeniami na mieru, ale aj prevratnými produktmi. Firma si pritom zakladá nielen na inovatívnosti, ale aj férovosti a spoločenskej zodpovednosti. A jej prezidentovi sa páči aj iná poloha, ako s úsmevom hovorí: byť evanjelizátorom technologického pokroku.

Anasoft je na trhu už 28 rokov. Čo vás ešte po takom dlhom čase baví na informačno-technologickom pretváraní sveta?

Neustále ma baví IT ako také. Stále sa tam deje niečo nové, a to je fascinujúce. Keď sa IT vhodne implementuje, vie zlepšovať život v mnohých oblastiach – od medicíny po automotive. Dokáže tiež ľudí odbremeňovať od nudnej rutinnej práce.

Vaša firma stihla unikátnymi projektmi či produktmi pokryť už mnohé oblasti: pomáhate správcom bytov, umožňujete overený podpis, riadite procesy v automobilkách. Vytvorili ste tiež napríklad program pre národnú banku Jamajky či portál pre vlastníkov bytov... Vyberáte si sféry na základe toho, či vás bavia, alebo vás baví zlepšovanie ako také – bez ohľadu na to, o akú oblasť ide?

Určite ide aj o samotnú oblasť. Lebo nie všetky IT projekty sú z technologického hľadiska nutne prevratné. No aj implementácia rutinných IT znalostí môže v nejakej oblasti priniesť zásadné zlepšenie. Najmä tam, kde je to veľmi zanedbané. Ítečkári sú dnes veľmi vzácni, treba ich používať s rozumom (úsmev).

Ktoré oblasti sú v súčasnosti zo strany IT ešte stále zanedbané?

Mnohé, najmä v priemysle či logistike. To sú odvetvia, ktoré fungujú celé desaťročia, možno aj dlhšie, napriek tomu sa do nich IT až tak nedostali. Pričom tí, ktorí sa odhodlajú IT v logistike použiť, začnú mať fantastickú konkurenčnú výhodu.

Prečo do toho teda nejdú?

Je to pre nich neznáma oblasť. Nerozumejú možnému prínosu – ťažko si ho vedia spočítať, ťažko si vedia predstaviť, ako by to v prevádzke fungovalo. Skôr budú hľadať zlepšovanie v oblasti, ktorej sami rozumejú – v strojárskej výrobe či v tom, ako preusporiadať regály v sklade.

Ale na to, aby použili úplne inú identifikáciu tovaru, prípadne zaviedli autonómne vozíky alebo aspoň pásy s výhybkami, ktoré budú ten tovar prepravovať automaticky, sú príliš opatrní.

Práve priemysel je jedna z posledných oblastí, kam sa Anasoftu podarilo preniknúť s konkrétnym IT produktom. Čo presne ste zlepšili?

Napríklad si predstavte, že máte sklad, kde sa vychystáva veľké množstvo tovaru. Pohybujú sa v ňom desiatky, možno aj stovky ľudí, ktorí jednotlivé objednávky vychystávajú do balíkov alebo prepraviek. Zavedením automatizácie, teda preusporiadaním skladu a zavedením pásu či výhybiek, sa počet týchto ľudí môže zredukovať až o 80 percent.

Keby niekto na to chcel hneď reagovať, že tým v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 03:44